FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-11-08

EUTR (faanyag terméklánc) szabályozással kapcsolatos ingyenes képzés

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy 2017. november 23-án ingyenes képzést indítunk az Európai Unió fakereskedelmi szabályozás tárgyában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A projekt egy EU Life program részét képezi, és az EU illetve a Nagy Britannia Department for International Development finanszírozásával valósul meg. Felhívásunk célja, hogy a meghívjuk a projekten való részvételre.

 

Az oktatás keretében az alábbi témák kerülnek bemutatásra:

- EU Timber Regulation (Fakereskedelmi terméklánc) és annak gyakorlati működtetése.

- A NEPCon Sourcing Hub (dokumentumtár és információforrás) bemutatása. A dokumentumtár ingyenes elérhetőséggel információkat biztosít a kellő gondossági rendszer működtetéséhez, hogy a kereskedők kellő információkkal rendelkezzenek atekintetben, hogy faanyag beszerzése, kereskedelme, szállítása során a származási országban milyen kockázatok merülnek fel. Ezen kockázatelemzések elérhetők a dokumentumtárban, az alábbi linken: www.nepcon.org/sourcinghub.

- Ezen túlmenően a program segítséget nyújt a fenti dokumentumtárban elérhető dokumentumok használatához, gyakorlati alkalmazásához.

 

A képzés 12 különböző országban érhető el, minden program egy napos időtartamú.

 

Amennyiben érdeklődik a részvétel iránt, kérjük, regisztráljon az alábbi honlapon: https://www.nepcon.org/events/due-diligence-workshop-hungary-meeting-eutr-obligations-practice

NEPCon Dokumentumtár segít a faanyag jogszerű beszerzésében

 

A NEPCon egy nemzetközi non-profit szervezet, amelynek célja a tartamosság iránti elkötelezettség fokozása. A szervezet most indította útjára a NEPCon Dokumentumtárat (Sourcing Hub). Ez a honlap egy három éves munka eredménye, és mint ilyen, a legnagyobb és legátfogóbb nyilvánosan elérhető erdészeti kockázatelemzési gyűjtemény. A dokumentumtár 62 ország értékelését tartalmazza, amellyel a globális faanyagkereskedelem 87%-át lefedi. A dokumentumtár elérhetősége az alábbi: www.nepcon.org/sourcinghub.

 

Az EU faanyagkereskedelmi előírások (EUTR) megkövetelik, hogy a kereskedő cégek kellő gondosági rendszer alkalmazásával biztosítsák annak az esélynek a minimálisra való csökkentését, hogy illegálisan kitermelt faanyag kerül az EU piacára. A dokumentumtár ebben segíti a cégeket, azáltal, hogy részletes információk elérhetőségét biztosítja az egyes országokban felmerülő kockázatok és a kockázatcsökkentés módjai tekintetében. Célunk a legális faanyagbeszerzés elősegítésével a jogszerű faanyagkereskedelem és a további gazdasági fejlődés elősegítése.

 

Noha a legtöbb információ a Dokumentumtáron a faanyagra vonatkozik, találhatók adatok a pálmaolaj, szója és marhahús kereskedelméről, melyek tíz ország estén bemutatják a környezeti, társadalmi és jogi kockázatokat. Ez a tíz ország a pálmaolaj kereskedelem terén 82%-os részesedéssel rendelkezik.

 

A kockázatelemzések jellemzői a következők:

- Részletes. Bemutatásra kerül a fakitermeléssel, szállítással, kereskedelemmel kapcsolatos jogi szabályozás, 21 részterületre felosztva, amelyekre az EUTR szabályozás kihatással lehet. A kockázatelemzések bemutatják a jogszerű fakitermeléshez, szállításhoz és kereskedelemhez szükséges dokumentumokat minden egyes ország esetén, mint fakitermelési engedélyek, szállítási dokumentumok, cégnyilvántartások. Néhány ország esetén, mint pl. Kína, a dokumentumok fordítása is rendelkezésre áll, hogy a lényegi információk behatárolása egyszerűbb legyen. (Példaként itt elérhető a Kína dokumentum guide.)

 

- Ingyenes. A Dokumentumtáron elérhető minden információ bárki által szabadon, ingyenesen letölthető.

 

- Könnyen használható. A honlap megtervezése során elsődleges számpont volt, hogy könnyen kezelhető legyen. Minden ország esetén három felület érhető el: információ gyűjtés, kockázatelemzés, kockázatcsökkentés. (Például itt elérhető a Kína összefoglaló.)

 

- Egyértelmű. Mind a 21 jogterület tekintetében a dokumentum egyértelműen meghatározza a végkövetkeztetést, azaz a kockázat szintjét, ami lehet alacsony, vagy magas, ami az FSC terminológiában 'meghatározott'. Ez segíti a cégeket abban, hogy a kellő gondossági tevékenységüket a problématerületekre tudják koncentrálni, ami elősegíti a hatékonyabb munkavégzést, mivel nem vesztegetjük az időt felesleges dokumentumok beszerzésére az alacsony kockázatú területeken.

 

- Térbelileg determinált. Amennyiben a kockázat az országon belül adott régiókhoz kötődik, ebben az esetben ezt az eltérő kockázati szintet is megadjuk. Például, ha az ország egyes régióiból a beszerzés lényegesen kisebb jogi kockázattal jár, vagy az ültetvényekből történő beszerzés kockázata kisebb, mint a természetes erdőkben végrehajtott fakitermelések kockázata, a kockázatelemzés ezt is jelzi. Ez szintén elősegíti a hatékony kellő gondossági rendszer működtetését.

 

- Praktikus,. Minden esetben, ahol a fennálló kockázat ezt indokolja, javaslatok kerültek megfogalmazásra a kockázatok csökkentése érdekében.

 

A dokumentumtár jövőbeni használata csak abban az esetben valósulhat meg, ha annak naprakészsége biztosítható. Jelenleg a finanszírozási források feltárása folyik. Álláspontunk szerint a kockázatelemzések megújítása is kockázati megközelítéssel történhet: nagyobb feltárt kockázat esetén gyakoribb felülvizsgálat szükséges. Néhány kockázatelemzés elkészítése az FSC Controlled Wood Programme keretében történt, ezek esetében a felülvizsgálat öt évente kötelező az FSC követelményekkel összhangban.

 

A NEPCon Dokumentumtár finanszírozásában részt vesz az Európai Bizottság, a brit külügyminisztérium, a Danida, az Forest Stewardship CouncilTM, és a NEPCon. A támogatás biztosítása nem jelenti a dokumentumtár tartalmának jóváhagyását.

 

Amennyiben további kérdése merül fel, kérdését küldje az alábbi email címre: Alexandru Orban; ao@nepcon.org.

 

(x)

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.