FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-11-21

Kaán Károly tovább élő szellemisége című konferencia volt a Zalaerdő Zrt-nél november 14-én

Nagykanizsa szülöttje előtt is tisztelgő, Kaán Károly tovább élő szellemisége című konferencián elhangzott: kihívásokkal teli időszakot él át az erdész szakma az oktatás, a gazdaság és a közjólét területén is. A Zalaerdő Zrt. és az OEE jubileumi programjának előadói több szakterületről érkezetek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A konferencia Nagykanizsán, a Medgyaszay házban volt, abból az alkalomból, hogy Kaán Károly 1867. július 12-én 150 évvel ezelőtt született Nagykanizsán.

 

A konferencián Szentpétery Sándor, az Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót az előadóknak.

Kaán Károly nevéhez fűződik a magyarországi erdőgazdálkodás újjászervezése, az Alföld fásítási programja és a korszerű állami természetvédelem megszületése. A róla elnevezett konferencia legfőbb célja az volt, hogy az erdőgazdálkodással kapcsolatos jelenkori kérdésekre választ adjon, és tájékoztassa az érintetteket az oktatás, a gazdálkodás és a közjóléti tevékenységek kapcsán. - Erdész szakmánk küzdelmes, nehéz munkával és kihívásokkal teli időszakot él át, akárcsak elődeink, a XX. század első felében - fogalmazott Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

 

 

Az erdész szakképzés jelenleg két szintű, szakmunkás és szakgimnáziumi oktatásban lehet elsajátítani a hivatást. A képzési adatokról számolt be előadásában Hoczek László, a Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskola igazgatója. Mint fogalmazott, ma ez a pálya nem vonzó a fiataloknak, így hiány van a jó szakmunkásokból. - Az erdészeti szakmunka, a valóságos fizikai tevékenység, nagyon kevéssé divatos szakmának tekinthető. Az erdőművelési munkák gyakorlatilag szabad térben zajlanak. Télen, nyáron, esőben, hóban, fagyban - sőt, azt lehet mondani, a kitermelési időszak főként a téli, fagyos időszakra vonatkozik - mondta Hoczek László, a Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskola igazgatója.

 

 

Dr. Lakatos Ferenc (Soproni Egyetem, EMK, dékán) Kaán Károly szellemi öröksége az erdőmérnök oktatásban címmel tartotta meg előadását.

 

 

Dr. Borovics Attila (NAIK-ERTI igazgató) az erdészet előtt álló új tudományos kihívásokról szólt.

 

 

Az előadások között szó volt a magánerdő-gazdálkodás lehetőségeiről, az erdészeti igazgatás helyzetéről, de a természetjárást szolgáló előremutató fejlesztéseket is bemutattak.

 

Wisnovszky Károly (NÉBIH-EI, igazgató) az erdészeti igazgatás helyzetét mutatta be.

 

 

Mocz András (Mocz és Társa magánerdészet Kft., tulajdonos) a magánerdő gazdálkodás lehetőségeit mutatta be.

 

 

Ugró Sándor (Kiskunsági NPI, igazgató) az Alföld-fásítástól a természetvédelmi erdőkezelésig címmel tartotta meg előadását.

 

Tassy Márk (MTSZ igazgató) a természetjárást segítő előremutató fejlesztésekről beszélt.

 

 

A konferencia zárásaként pedig dr. Bitay Márton Örs (FM, államtitkár) tartotta meg előadását, mely után Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége elnöke emlékplakettel köszönte meg az államtitkárnak az erdőtörvény megújítása kapcsán végzett munkáját.

 

 

Fotó: Nagy László (OEE)

 

Az erdészeteket azonban nem csak a szakma népszerűtlensége állítja kihívások elé. - Ha az erdész szakmát nézzük, az egyik legnagyobb kihívás a klímaváltozás. Ha meggondoljuk, hogy több évtizedre ültetjük az erdőt, és néhány évtizeden belül milyen változás lehet a klimatikus viszonyokban, ahhoz az erdőnek alkalmazkodni tudni kell. Vagy az erdészeknek tenni valamit, hogy alkalmasabb erdőt telepítsenek - mondta a konferencián Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár, akivel ott külöb interjú készült.

 

 

A konferencia után Rosta Gyula, dr. Bitay Márton Örs és Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke koszorút helyezett el Kaán Károlynak a Zalaerdő székháza előtt álló szobránál. A szobor mellett Fűr Tamás, az OEE helyi csoportjának tagja áll.

 

Fotó: Szakony Attila (ZAOL)

 

A ZAOL képgalériája a koszorúzásról.

 

OEE képgaléria a konferenciáról és a koszorúzásról.

Forrás: kanizsaujsag.hu, zaol.hu, Hazai Erdész, OEE

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.