FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-12-13

Új vámtarifaszám rétegelt-furnérfa

A Bizottság (EU) 2017/1983 végrehajtási rendelete (2017. október 27.) egyes áruk Kombinált Nómenklatúra szerinti besorolásáról, mely új KN számot alkotott: 4412 99 85. Táblaméret: 1,25 m széles, 20 m (!) hosszú és 7,5 cm vastag. A fafaj luc és/vagy erdeifenyő.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az új terméket nem is tudom minek nevezzem. Nem a hagyományos rétegeltlemez, mert az egyes rétegekben nem váltakozó a szálirány, hanem minden réteg száliránya azonos. Lehet, hogy ez az LVL (laminated veneer lumber: régelt furnér deszka)? A német forrásban, ahol e hírre akadtam Furnierschichtholz vagy Furnierlagenholz a termék neve, így talán rétegelt-furnérfának hívhatnánk magyarul. Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a magyar neve. Minden esetre figyelemre méltóak a méretek: 1,25 m széles, 20 m (!) hosszú és 7,5 cm vastag. A fafaj luc és/vagy erdeifenyő.

A 20 m-es hossz szállítási szempontból érdekes.

 

Az EU végrehajtási rendelet kapcsolója. Itt az EU minden hivatalos nyelvén, így magyarul is elérhető.

 

Az új KN kód: 4412 99 85

 

Az áru megnevezése, leírása:

 

Az árucikk egy körülbelül 125 cm széles, körülbelül 7,5 cm vastag és körülbelül 2 000  cm hosszú, megmunkálatlan lemez. Lucfenyő furnérrétegekből vagy erdei fenyő furnérrétegekből vagy a két fafajta keverékéből álló furnérrétegekből, összeragasztással készül.

A furnérrétegek úgy vannak elhelyezve, hogy a farostok iránya valamennyi rétegben azonos legyen. Néhány réteg merőlegesen is el lehet helyezve. Az egyes rétegeket fenol-formaldehid ragasztóval ragasztják össze magas hőmérsékleten történő préselési eljárással. A felület sarkai és szélei viasszal vannak bevonva.

Az árucikk gyártásához használt fa furnérrétegek kezdeti vastagsága 2,8-3,2 mm, sűrűsége pedig 445 kg/m3 (lucfenyő furnér), illetve 500 kg/m3 (erdei fenyő furnér). A (2,8 N/mm2 nyomással végzett) préselést követően a végtermék egyes préselt rétegeinek vastagsága körülbelül 2,75 mm és a végtermék sűrűsége jellemzően 540 kg/m3 (lucfenyő furnér) és 620 kg/m3 (erdei fenyő furnér) között változik.

 

Az ehhez tartozó indoklás:

 

A besorolást a Kombinált Nómenklatúra értelmezésére vonatkozó 1. és 6. általános szabály, valamint a 4412 , a 4412 99 és a 4412 99 85 KN-kód szövege határozza meg.

Az árucikk a 4412 vámtarifaszám meghatározása szerinti hasonló réteges faáru (lásd még a HR Magyarázat 4412 vámtarifaszámhoz tartozó magyarázatának harmadik bekezdését).

A 4413 vtsz. alá történő besorolás kizárt*, mivel az árucikk nem felel meg a 44. Árucsoporthoz tartozó Megjegyzések 2. pontjában szereplő "tömörített fa" fogalommeghatározásnak, mivel a préselés csak 24 %-kal növeli a sűrűségét és az árucikk felszíne továbbra is lágy marad, amit az árucikk fizikai vizsgálata is igazol.

A 4418 vtsz. alá történő besorolás szintén kizárt**, mivel a termék nem azonosítható az épületek építésére felhasznált faáruként (összeszerelt áruként vagy annak felismerhető, összeszereletlen részeiként) (lásd még a HR Magyarázat 4418  vámtarifaszámhoz tartozó magyarázatának első bekezdését). Általános felhasználásra szolgál, és nem rendelkezik olyan objektív jellemzővel, amely ács- és épületasztalos-ipari termékként azonosítaná.

Az árucikket ezért a 4412 99 85 KN-kód alá, más hasonló réteges faáruként kell besorolni.

 

* Tömörített fa tömb, lap, szalag vagy profil alakban.

** Ács- és épületasztalos-ipari termék, beleértve az üreges fapanelt is, összeállított padlópanelek, zsindely

 

A termék fotója:

 

 

A Bizottság (EU) 2017/1983 végrehajtási rendeleténél szerepel ez a megjegyzés: "Még nem lehet tudni, mikor lép hatályba (értesítés folyamatban), vagy még nem lépett hatályba." ugyanakkor az EU Hivatalos Lajában 2017. november 4-én a rendelet megjelent, s a 3. cikk szerint: "Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba". Így 2017. november 24-én lépett hatályba.

Mivel rendelet, ezért: Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

 


 

A KSH honlapján a Kombinált Nomenklatúra oldalon a KN8_2017 (xlsx, 719 KB) kapcsolóval letölthető táblázatban a KN 44129985 számhoz ez a szöveg tartozik magyarul és angolul:

Furnérozott panel és hasonló réteges faáru, amely nem tartalmaz forgácslemez réteget, enyvezett bútorlapot, léc- és lemezbetétes asztaloslemezt és bútorlapot (kivéve faáru legalább egy nem tűlevelű fa vagy bambusz külső réteggel, rétegelt lemez kizárólag legfeljebb 6 mm vastagságú lapokból, tömörített falapok, üreges fapanel, berakott famunka és bútorkomponensnek tekintett lapok)

Veneered panels and similar laminated wood not containing layers of particle board and without blockboard, laminboard or battenboard (excl. those containing at least one outer ply of non-coniferous wood, of bamboo, plywood consisting solely of sheets of wood <= 6 mm thick, sheets of compressed wood, cellular wood panels, inlaid wood and sheets identifiable as furniture components)

 

Nos, ebből a leírásból elég nehezen következtetnék az EU rendeletben megjelent sokkal érthetőbb leírásra és magyarázatra.

 

Lehet, hogy ezt a terméket nem fogják tömegesen használni Magyarországon, de talán mégis érdemes tudni erről az új vámtarifa számról.

A fenti források alapján összeállította: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.