FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-01-24

Megnyílt a jelentkezés a bővülő Vándortábor programra

2018-ban a Vándortábor Program az eddiginél több, összesen 14 útvonalat tartalmaz a felsős és középiskolás diákoknak. Idén az erdei és vízi mellett kerékpáros vándortábor is lesz. A részvételi díj egységesen 21.000 forint.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Földön, vízen, 2 keréken!

 

 

A Vándortábor Program 2018-ban:

14 útvonalon - 5 erdei, 5 vízi, 3 kerékpáros és 1 kombinált vízi-kerékpáros - indulnak a vándortáborok az Országos Erdészeti Egyesület, a Magyar-Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében.

Idén összesen 10.000 diák számára tud a program lehetőséget biztosítani vándortáborozásra.

Egységesen 21.000 forintos részvételi díjért vehetnek részt a diákok a táborokban.

A Programhoz kapcsolódóan folytatódik a kísérő pedagógusok számára szervezett továbbképzés, melyen tavasszal több, mint 1.000 fő vehet részt. 2017-ben már 500 pedagógus végezte el sikeresen a vándortábor-vezető képzést. A képzést elvégző pedagógusok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

A kerékpáros és vízi vándortáborokban a Program biztosítja a résztvevő gyerekek számára a megfelelő bicikliket, hajókat és a túrázáshoz szükséges további felszereléseket.

 

A vándortáborozás elindításának célja, hogy közvetlen élményeken keresztül ismertesse meg Magyarország természeti és kulturális értékeit a fiatalokkal. A Kormány támogatásával kialakított útvonalakon iskolák, civil szervezetek vagy egyházi közösségek szervezésében fiatalok ezrei járhatják be az ország legszebb részeit az Őrségtől a Dunakanyaron át a Felső-Tisza-vidékig.

 

 

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, a program ötletgazdája.

"Gyalogos vándortáborozás volt régen is, de központilag szervezett kerékpáros és vizi vándortáborozás Magyarországon soha nem volt. Iskolák, egyesületek szerveztek ilyeneket. Kormányzati szinten szervezett - amiben a szállást, étkezést és útvonalat megterveztek - azonban nem volt. Szükség van arra, hogy az ifjúság valódi természeti élményt, kalandot kapjon, a virtuálisak mellett, helyett. Meg kell szerettetni velük a gyalog, vizen 2 keréken túrázást. Vándortábort szervezni bonyolult. Naponta új szállás az étkezéssel, változó program. E program keretében központilag megszervezzük az útvonalakat, szállást, étkezést. A szervező tanár kész programcsomagot kap. Köszönetet mondok az együttműködő OEE-nek, MAKETUSZ-nek és MKKSZ-nek. A gyerekek általában sátorban, katonai ágyakon alszanak majd. Minden felszerelést biztosítunk (kerékpárt, kajakot, kenut, stb).

Szerveztünk a vándortáborokhoz 30 órás pedagógus továbbképzést jármódonként 10.000 Ft-ért, nagyon kedvező áron. Ebben a 2 napos gyakorlati képzés szállása étkezése is benne van. Az e képzést elvégző tanárok ha diákjaikat táborozni viszik, bruttó 100.000 Ft juttatást kapnak.

Egy gyerek táborozása 21.000 Ft-ra várható, ami rendkívül kedvezményes, hiszen az egyhetes ottalvós táborok 40 ezer Ft-nál kezdődnek egyébként. Reméljük, hogy az idén legalább 10.000 gyerek vesz részt e vándortáborokon, s 1000-1.500 tanár elvégzi a vándortábor-továbbképzést. Bízunk benne, hogy ők az őszi-téli-tavaszi időszakban is elviszik a gyerekeket kirándulni.

Sok mindennel foglalkozunk, s azok közül erre a vándortábor programra vagyok a legbüszkébb."

 

A Vándortábor Program tavalyi sikeres kezdet után kibővült útvonalkínálattal, és újdonságként kerékpáros változattal kiegészülve folytatódik. A www.vandortabor.hu felületen keresztül már most jelentkezhetnek a felső tagozatos és középiskolás diákok csoportjai a nyári szünetben zajló, jellemzően egyhetes táborokra. A hagyományos természetjárás formáit felelevenítő mozgalom célja a fiatalok számára elérhető áron olyan nyári elfoglaltságot biztosítani, aminek a segítségével személyes élményeket gyűjthetnek az ország természeti és kulturális örökségéről. Az erdei, kerékpáros és vízi vándortáborok útvonalai végigvezetnek az ország legszebb területein: a Dunakanyarban, az Őrségben, a Szigetközben és az Alsó-Duna szakaszon, a Bakonyban, a Mecsekben, a Mátrában, a Bodrog és a Felső-Tisza vidékén.

A táborok hossza egy hét, mindenütt kiépített táborhelyek, jól megszervezett ellátás és kulturális vagy sport programok várják az indulókat. Az egyes vándortáborok infrastruktúrájának és rendszerének kialakítását az adott területen jártas civil szervezetek szakértői végezték:

a vízi vándortáborokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség,

a kerékpáros vándortáborokat a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, míg

az erdei vándortáborokat az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja.

 

 

Az útvonalak mellett bővül a résztvevők köre is, hiszen az oktatási intézmények mellett csoportot szervezhetnek a civil szervezetek vagy éppen az egyházi közösségek is. A biztonságos lebonyolítás érdekében fontos a megfelelő képzettséggel rendelkező kísérők jelenléte. A program keretében már több mint 500 pedagógus szerzett vízi vagy gyalogos vándortábor-vezető képesítést, de tavasszal az egyes témákat összeadva több mint 1.000 fő részére nyílik meg az akkreditált képzés lehetősége, ami ráadásul kibővül a kerékpáros tanfolyammal. A képzéseket a Testnevelési Egyetem és az egyes vándortáborokat koordináló civil szervezetek bonyolítják le.

 

 

Zambó Péter, az erdei vándortáborokat szervező Országos Erdészeti Egyesület elnöke.

"Az OEE kiemelt jelentőségűnek tartja a környezeti nevelést. A társadalom egyre kevesebbet tud az erdőkről, természeti értékekről. Ezért tartjuk fontosnak a vándortábor mozgalmat is. A személyes élményt semmi sem pótolhatja. Minden útvonalon külön erdei iskolai programmal várjuk a csoportokat. Fontos résztvevők a túravezetők. Mi erdészek minden segítséget megadunk a pedagógusoknak, hogy el merjenek indulni. Nagy öröm, hogy teltházzal vannak a túravezetői tanfolyamok. Eddig 400-an vettek részt. A túravezetőket nyereményjátékkal is ösztönözni szeretnénk. Három, egyenként 150 ezer Ft értékű üdülési utalványt fogunk kisorsolni köztük. Börzsönyben, Bakonyban és a Mecsekben egy-egy erdészeti vendégházban lehet majd ezeket beváltani. A 2018. évi programokat Elmer Tamás programfelelős ismerteti. Megköszönöm partnereinknek: az NFM-nek, kormánybiztos úrnak, és a Testnevelési Egyetemnek a segítséget és közreműködést."

 

 

Elmer Tamás program koordinátor.

"A technikai részleteket és újdonságokat mondom el. 2017-ben a Mátrában, Börzsönyben, Pilisben, Bakonyban és a Mecsekben alakítottuk ki hét napos túraútvonalainkat. E tapasztalat is beépült az idei programba, így 350 km útvonalon 18 táborhelyünk van. Ezek alapja valamilyen erdészeti infrastruktúra. Minden túrázó részletes útvonalfüzetet kap a napi programmal, a legfontosabb érdekességekkel, üzenetekkel. A táborokba 15-40 fős csoportokat várunk iskoláktól vagy civil szervezetektől. Újdonság, hogy idéntől a gyalogos középfokú, bronzjelvényes vagy magasabb képesítésű túravezető is lehet szervezője, kísérője a vándortábornak. A minél kisebb ökológiai lábnyom érdekében a hulladékot a táborhelyen szelektíven gyűjtjük. A diákok kulacsot, uzsonnás zsákot kapnak. A zuhanyzóban 3 perces homokóra figyelmeztet.

A tavaszi képzésekre jelentkezés február 1-től indul, s március-május-ban lesznek a képzések. A táborozási időszak június 16-tól augusztus 20-ig lesz."

 

 

 

Pénzes Erzsébet, a kerékpáros vándortáborok koordinátora, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség alelnöke.

"Örülünk, hogy idén kerékpáros vándortáborok is indulhatnak, Kerékpározni nagyon vagány dolog. Nagy távolságot lehet megtenni, így egész régiót lehet bejárni. Azon igyekeztünk, hogy viszonylag ismeretlen helyeket lehessen bejárni. Őrség, Vasi hegyhát az egyik útvonal, Felső-Tisza vidéken mesés falvakban megy a következő, Salgótarjánból a Csereháton át a Dunakanyarig a völgyekben halad a harmadik túra, a negyedik pedig 3 nap kerékpározás és 3 nap vízitúra a Körösök völgyén. A táborok 7 naposak, 6 éjszakával. Biztonságos kerékpárutakon, illetve kisforgalmú utakon haladnak a túrák. Nagy hangsúlyt fektettünk a biztonságra. Június 18-diki iskolazárás után 1 nappal indulnak a táborok, augusztus 20-ig lehet menni. Nem csak sátortáborok lesznek, hanem matracos faházak is, szintén bőséges étkezéssel. A távok a nem túl fitt gyermek számára is teljesíthető, de érezze mégis a gyermek, hogy valamilyen teljesítményt nyújtott. A 21.000 Ft-os díj tartalmazza a kerékpárt, a sisakot, a láthatósági mellényt és egy kulacsot is. A táborhelyek között gépkocsival csomagszállítás lesz. Az egész útvonalon pedig orvosi ügyelet. Hogy véletlenül se tévedjenek el, az MAKETUSZ saját kísérőt is ad, illetve ő az apróbb szerviz ügyeket is meg tudja oldani.

A képzések a pedagógusoknak 1 elméleti és 2 gyakorlati napból állnak. Közben kerékpározás ügyességi feladatok is lesznek. Számukra is 10.000 Ft a képzés szállással, étkezéssel.

Reméljük, hogy sokan fognak jönni."

 

 

Schmidt Gábor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

"Mi tavaly ezt a programot szerettük a legjobban. A szezon végére már mindenki ezzel szeretett volna foglalkozni. Korszakalkotó kezdeményezéshez csatlakozhattunk. A tavaly ősz az idei programok előkészítésével telt. A vandortabor.hu nyitólap ezt hirdeti: "Földön, vizen, 2 keréken". Arra bíztatunk mindenkit: mindhármat próbálják ki, a gyerekek vigyék majd el szüleiket is. A vándortáborok mellett olyan nagyrendezvényeink is vannak, mint idén a Balaton átevezés, a tokaji nagy túra. Ősszel összegyűjtöttük a tavalyi tapasztalatokat. Örülünk, hogy a tavalyi vízitúrázók idén is jönni szeretnének. Hogy pár napja elindult az oldal, már most sok jelentkező van. Újdonság, hogy a 7 napos nagyprogram mellett elindul a rövidebb (3 napos) osztálykirándulás program. A Szigetköz és a Felső-Tisza mellett új helyszínek is lesznek. A királyok nyomában Esztergomtól a Szentendrei-Duna ágban, s akik nagyon sportosak szeretnének lenni, őket a Kőrösökhöz hívjuk a kerékpárosokkal karöltve. A Bodrog és a Duna paksi szakasza adódik még ehhez. A vízi vándor szezon: 2018. május 14. és szeptember 16. között lesz. A túrákon a kultúrát, történelmet, természetet is bemutatjuk. A túravezetést, a felszerelések bérlését, szállítását, a táborhelyek kiépítését és az ellátást is a vízi vándor program szakemberei végzik."

 

Kérdésre válaszolva Révész Máriusz elmondta még, hogy az idei költségvetésben vándortáboronként mintegy 200 millió Ft áll rendelkezésre. A vízi tábornál ez valamivel több, míg a többinél kicsit kevesebb. A vízitúrákhoz infrastruktúra kiépítés is van. Az idei kiadásnak ugyanakkor sok olyan eleme lesz, mely a következő évek vándortáborait is szolgálni fogja.

A vándortáborok egy-egy hét környezetismeret, történelem, testnevelés "órát" is jelentenek, sőt, ha számolják pl. a hátralevő utat, akkor matek is. Sőt énekelhetnek is túra és evezés közben. Fontos, hogy teljesen megváltozik a tanár-diák viszony a túra során.

 

 

A http://www.vandortabor.hu honlapon keresztül már lehet jelentkezni a vízi és erdei vándortáborokra, míg a kerékpáros útvonalakra február 1-én nyílik meg a regisztráció. Ugyanekkor kezdődik a jelentkezés a gyalogos és kerékpáros vándortábor-vezető pedagógus továbbképzés tavaszi időszakára.

 

erdeivandor.hu

bringasvandor.hu

vizivandor.hu

 

A Vándortábor Programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatja.

Forrás: A helyszínen elhangzottak,
összeállította és fotó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.