FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-02-12

A FEFAG-Nyírerdő akác lépcsője újra életre kel Sopronban

Hallgatói pályázat tárgyát képezi az a hajlított-ragasztott szerkezetű akác lépcső, amely a NYÍRERDŐ Zrt. jogelődjének, a FEFAG (Felső-Tiszai Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság) központi épületében szolgált 1983-tól 2017-ig, változtatás nélkül.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az akác lépcső múltja

 

A FEFAG vezetése 1983-ban úgy döntött, hogy a 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 61. szám alatt álló központi iroda épületét átépíti. Az átépítési terveket Tóth Dezső vezetőtervező készítette, aki a szokásosnál több területen tervezett be faszerkezeteket, így a teljes tetőtér funkciót kapott. Az átépítés időszakában a vállalat is kereste a fő megélhetését nyújtó akác fafaj minél intelligensebb hasznosítási módjait. Így kerülhetett sor arra, hogy a kupola kialakításához saját kitermelésű és saját gyártású, akác fafajú elemekből hajlított-ragasztott konzolokat és lépcső karokat alkalmazzanak. Jövőképet mutatva és alternatívát kínálva, az akác fafaj egyik lehetséges, magas készültségi fokú felhasználási módjára.

A ragasztási és gyártási technológia kialakításában, az anyagvizsgálatokban, a gyártást megelőző kutatásokban szoros együttműködést folytatott a FEFAG szakember gárdája: Frankó János, Hártó János, Szabó József, Kozák Imre, Kádár Dániel az Erdészeti és Faipari Egyetem oktatóival és kutatóival, köztük Prof. Dr. habil. Molnár Sándorral és Prof. Dr. habil. Winkler Andrással.

A teljesség kedvéért említsük meg, hogy ezekben az években készült még egy munka, mely számot tarthat az ipartörténeti emlék címre, nevezetesen a Nyíregyházi Júlia Fürdő Úszó csarnokának tetőszerkezete és külső nyílászárói. A ragasztott tartók a FEFAG Hajdúhadházi Fűrészüzemében készültek, az építési kivitelezést a FEFAG Nyíregyházi Műszaki Erdészetének építő részlege végezte (Varga Ervin).

 

Az akác lépcső jelene

 

Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa az AKTUAL BAU Kft. 2017-ben elhatározta, hogy az épületet saját arculatára átépíti, ezért a hajlított-ragasztott akác fafajú elemekből készült lépcsőt és a kupolát képező ugyancsak hajlított-ragasztott akác fafajú elemekből készült egyenszilárdságú tartókat kibontotta.

 

A fotók a kibontáskor készültek.

 

A NYÍRERDŐ Zrt. kereskedelmi és marketing iroda vezetője Sári Zsolt László, - aki szakmai pályafutását a jogelődnél 1980-ban gyakornokként kezdte -, tájékoztatta az AKTUAL BAU Kft. ügyvezetőjét, Hársfalvi Pétert, hogy a hajlított-ragasztott akác fafajú elemekből készült lépcső és a kupolatartó konzolok egyedülállóak a maguk nemében. Hasonló méretű, akác fafajú elemekből hajlított-ragasztott épületszerkezetek nincsenek sem Magyarországon, sem Európában. Talán nem túlzás ezeket a szerkezeteket ipartörténeti emléknek tekinteni és megfelelő helyen bemutatni, vagy tudományos utóvizsgálatokat elvégezni rajtuk.

Hársfalvi Péter úgy döntött, hogy a tartókonzolokat más területen hasznosítani tudja, de a lépcsőkarokra nem tart igényt, így azokat térítésmentesen a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi erdészetének telephelyére szállíttatta.

A Soproni Egyetem mb. tudományos és külügyi rektorhelyettese, Prof. Dr. habil. Németh Róbert a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti karán szívesen fogadta a teljesen használható, beépíthető emlékdarabokat.

 

Az akác lépcső jövője

 

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Kar Faanyagtudományi Intézete pályázatot hirdetett hallgatói ösztöndíj elnyerésére a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar hallgatói számára. A pályázat címe: "Akác installáció megvalósítása".

A kiírás célja egy olyan "kiállítás" megtervezése és megvalósítása, amely az akácot, mint Hungarikumot bemutatja, továbbá megörökíti a 35 évvel ezelőtti magyar mérnöki teljesítményt, valamint bemutató teret ad az Egyetemen elért akáccal kapcsolatos kutatási eredmények megjelenésének poszterek formájában. A pályázat további célja a hallgatók kreatív gondolkodásra ösztönzése, lehetőség szerint teamben végzett munkára való felkészítés.

A pályázat nem titkolt célja, hogy a 2018. február és június közötti időszakban megvalósult ötleteket - az akác tulajdonságait, sajátosságait bemutató termékeket, grafikákat, installációt - állandó, akác-központú kiállítás keretében mutassák be a Természeti Erőforrások Kutató Központban. A pályázat keretében mintegy 150.000 Ft hallgatói ösztöndíjat ítélnek majd oda. Továbbiak a pályázati kiírásban olvashatóak.

Forrás: SoE SKK

Kapcsolódó:

 

A pályázatra 2018. február 9-ig (múlt hét péntekig) lehetett jelentkezni, a pályaművel keadási határideje pedig 2018. június 30.

A kiírásra pályázatot nyújthattak be a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának nappali tagozatos, graduális képzésben részt vevő, aktív jogviszonnyal rendelkező hallgatói. Jelentkezni lehetett egyedül vagy csapatban (2-3 fő) is.

A feladat:

A: Terméktervezés - új termékek vagy művészeti alkotások tervezése adott faanyagból

B: Installációtervezés - létező lépcsőrészek átalakítása, grafikák, installációs elemek tervezése

A legjobb ötleteket a tervezők a konzulensek segítségével kidolgozzák, majd a Faipari Tanüzem munkatársai segítségével legyártják. A gyártáshoz szükséges kiegészítő anyagot a Pályázat kiírói biztosítják. Végül berendezik az akác kiállítást és a díjazottak átvehetik díjaikat.

Erre feltehetően 2018. második félévében kerül majd sor. Nagyszerű lenne, ha egybeesne az innoLignum kiállítással ez az esemény.

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.