FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-03-27

Kilátót avatott a Bence hegyen a VADEX Zrt.

2018. március 20-án volt a kilátó ünnepélyes átadása. A kilátót dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese avatta fel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Felszólalt még Majoros Gábor vezérigazgató, Koszti András, Velence Város polgármestere, L. Simon László országgyűlési képviselő, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára.

 

 

Majoros Gábor vezérigazgató úr köszöntő gondolatai:

"Hazánk állami erdőgazdaságaink alapítói határozata három feladatot rögzít: Az állami erdővagyon védelmét, gyarapítását, gazdasági, védelmi és közjóléti célú szakszerű működtetését! Erdőgazdaságunk a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt., Fejér Megye legnagyobb erdőgazdálkodója, mely mind a három célnak megfelelve gazdálkodik az állami erdővagyonnal. A Velencei-tó térségében 65 éve tevékenykedünk, azóta van jelen erdőgazdaságunk! Társaságunk gazdálkodása szervesen összekapcsolódik a Velencei-tó környékének, vízgyűjtő területének, zöldövezetének kialakításával.

Az 1970-es években a velencei-hegységben több mint 1.100 ha kopárfásítást végeztünk, kialakítva a ma látható környező erdőállományt, zöldövezetet. Telepítettünk és kezelünk erdőket a tó északi és déli oldalán egyaránt. De kevesen tudják, hogy például, erdőgazdaságunk fásította az M7-es autópálya Budapest Székesfehérvár közötti szakaszát is. Erdő és vadgazdálkodó tevékenységünk mellett kiemelt figyelmet fordítunk a közjóléti feladatokra is. Pozitív gazdasági eredményünknek köszönhetően tudtuk megteremteni azt a lehetőséget, hogy meghatározó szerepet tölthessünk be a Velencei-tó turisztikai életében is.

A Mészeg-hegyen, innen alig pár kilométerre, több mint 30 éve működtetjük a Pákozd- Sukorói Arborétumot, mely tavaly vadasparkkal és madárröpdével bővült. Az új vadasparkban testközelből figyelhetők meg a hazai nagyvadfajok és a vadászható hazai szárnyasok. A terület növény és állatvilágával, geológia kőzetgyűjteményével a tájmúzeumunkban ismerkedhetnek meg a látogatók, erdei kisiskolások!

A tó mellett az erdőgazdaságunk által kezelt erdőterületen állt sokáig az a kilátó is, mely emblematikus eleme volt a Velencei-tónak.  A kilátó egy ikon volt. Korának meghatározó jelképe, tájékozódási támpont a tavon levő vitorlázóknak, iránytű a horgászoknak, izzasztó célpont a szárazföldi edzést végző evezősöknek, kajakosoknak, futóknak. Kiinduló rajthelyszín kerékpáros versenyzőknek, találkozóhely túrázóknak, fogadalmat tevő pároknak. Mert egy kilátónak rengeteg szerepe van. Óriási hiányérzete is lett szinte mindenkinek, nekem személyesen is, amikor az "öreget", az életveszélyessé vált régi kilátótornyot elbontották. Velence lakossága is régóta várta, hogy a Bence-hegyre a korábbi kilátó helyére egy olyan jellegzetes építmény kerüljön, ami újra a város egyik turisztikai látványossága is lehet, és megfelel annak a sok-sok szerepnek, melyet egy kilátónak be kell töltenie.

Nagyon nagy öröm volt számomra, amikor 2015-ben egy vezetői értekezleten a Földművelésügyi Minisztériumban dr. Bitay Márton állami földekért felelős államtitkárunk a Magyar Természetjáró Szövetséggel együtt, meghirdette a bejárható Magyarország programot, egyben felkérte az állami erdőgazdaságok vezetőit, hogy tegyenek javaslatot olyan turisztikai célpont helyszínekre, látványosságokra, melyeket később füzérbe fogva, kiemelt program ajánlatként lehet a belföldi turizmusban részvevők számára ajánlani. Számomra egyértelmű volt, hogy itt a lehetőség, amit meg kell ragadni, megvalósítani a régi álmot, hogy újra legyen kilátó a Bence-hegyen!Köszönöm mindenkinek, aki azonnal mellé állt az elképzelésünknek! Köszönöm L. Simon László országgyűlési képviselő úrnak a tervpályázat lebonyolításában való aktív szerepvállalást! Köszönöm neki, hogy kiemelt figyelemmel, támogatólag követte végig az építkezést. Köszönet a pályázóknak, tervezőknek, a győztes Kruppa Gábor, Merkel Tamás párosnak, és köszönet a Zólyomi Kft-nek, mint kivitelezőnek. Köszönet Koszti András polgármester úrnak, helyieknek, lakosoknak, műszakiaknak, kollegáimnak, mindenkinek, aki támogatta a megvalósítást.

Nagyon örülök, hogy megvalósulhatott a VADEX Mezőföldi Zrt közjóléti beruházásaként ez a természeti formákat idéző, a gyönyörű táj elemi erőit is megjelenítő, szélfútta fára, hajlott levélkehelyre, virágsziromra, lobogó fáklyára emlékeztető kilátó!Szívből kívánom, hogy legyen ez a kilátó újra a Velencei-tó emblematikus eleme. Legyenek rá büszkék Önök is! Szeretném, hogy töltse be újra régi szerepét, legyen támpont, tájékozódási pont, célpont, találkozóhely, a Velencei-tó jelképe.Kérem Önöket vigyázzanak rá! Kérem, legyenek rá büszkék Önök is, mert Önöknek készült, helyieknek, látogatóknak, turistáknak, sportolóknak, horgászoknak! Kérem szeressék ezt a kilátót, mert akkor nagyon hosszú időn keresztül fog új jelképként mindannyiónkat szolgálni!"

 

 

A kilátót dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese avatta fel.

 

 

A kilátó 2018. március 31-ig INGYENESEN látogatható.

Nyitva tartás: 10-18 óra között.

 

A kilátó története:

A Velencei-tó környéke már az őskorban is lakott terület volt, ezt bizonyítja a szeletai korból származó őskőkori lelet, egy szépen megmunkált, vésőnek kialakított kőpenge. A Bence-hegy - az egykoron szűk, kacskaringózó szekérutakkal átszőtt szöllőhegy - Bencze Istvánról, a vidék első sikeres szőlőtermesztőjéről kapta a nevét. A hegyoldal vulkanikus termőföldjében, a Velenczei szöllőhegy legjobb bortermű részén már a római korban is különleges, egyedi zamatú, tüzes, erős borok teremtek. A második világháború után kiváló fekvésének és természeti adottságainak, a főváros közelségének köszönhetően a Bence-hegy hamar a tókörnyék kiemelt üdülőövezetévé vált, a szőlőültetvényeket impozáns ingatlanok váltották fel. A mára legendának számító régi, emblematikus acélkilátó - egy leselejtezett olajfúró torony - 1965 novemberében került a 210 méter magas Bence-hegy tetejére, melyet annak ellenére, hogy nem illett a tájképbe, a helybeliek és a tónál üdülők is gyorsan megszerettek, főként a 43 méter magas torony alsó egyharmadán kialakított kilátószintről eléjük táruló csodálatos panoráma miatt.

A kilátót 1988-ban életveszélyesnek nyilvánították, s mivel felújítására nem volt anyagi forrás, hasznosítását nem vállalta senki, végül robbantással bontották le. A régi acélkilátó nagykanizsai ikertornyát a Zalaerdő Zrt. és Nagykanizsa város közreműködésével most újították fel. A Csónakázó-tónál lévő kilátót a Bence-hegyi kilátó avatásának másnapján, 2018.03.21-én adja át Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A tó több mint negyedszázadra kilátó nélkül maradt, 2014 decemberében azonban pályázatot írtak ki egy új toronyra. Százötvenhat pályamunka érkezett be, az ezeket rangsoroló zsűri elnöki tisztjét L. Simon László töltötte be. A nyolcvanmillió forintos keretösszeggel tervezendő tornyok közül végül 2015 áprilisában választották ki a három, összesen egymillió forinttal díjazott alkotást: a Hello Wood (I. díj), a Kruppa Gábor - Merkel Tamás páros (II. díj), illetve a kézdivásárhelyi Bartha Zoltán - Béres Csaba - Bozsó Barna hármas (III. díj) munkáját. A végső szó azonban nem a zsűri, hanem a velencei lakosok szavazása mondta ki, ők pedig a Hello Wood csavart formájú égigérő paszulyával szemben a II. díjat érdemlő, kőből, illetve színezett betonból készülő, közel húsz méter magas kilátószinttel rendelkező tornyot részesítették előnyben.

 

Kruppa Gábor és Merkel Tamás a helyi lakosok által nyertes tervének végeredménye közel 20 méter (1848 cm) magas különleges formájú építmény, tetejére 118 lépcsőfok vezet fel. A kilátópontra a torony belsejében futó csigalépcsőn juthatunk fel, egy ponton ki is lehet kukkantani a tó felé, mielőtt a teljes panoráma feltárul. A kilátó építéséhez a Földművelésügyi Minisztérium 80 millió Ft tőkeemelést biztosított a VADEX Mezőföldi Zrt. számára, egyben ezzel járult hozzá, a már 2016-ban megfogalmazott "Bejárható Magyarország" program helyszínfejlesztéséhez. A torony építése 2016 júliusában indult el, de a 2017 januárjára tervezett átadás a fővállalkozó cég problémái miatt csúszott, így az építtető VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.-nek új közbeszerzést kellett kiírnia. Az új közbeszerzés eredményeként megbízott új kivitelezővel az építkezés is új lendültet kapott, így a kilátó műszaki átadása 2018. január 12-én megtörténhetett. A kilátó bruttó 143,5 millió Ft értékben készült el. A hiányzó összeget a VADEX Mezőföldi Zrt. saját forrásából egészítette ki.

 

Forrás: VADEX Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.