FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-04-23

Rónai Ferenc Herman Ottó Díjat kapott a Föld Napján

Három jeles szakember vehette át a Herman Ottó Szellemisége Díjat a Föld napján. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a NAIK közösen megszervezett rendezvényén 19 kiállító természetvédelmi foglalkoztatókkal, környezetvédelmi játékokkal várta az érdeklődőket a Budatétényi Rózsakertben.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Fiatalok indították el a Föld napja mozgalmat 1970-ben, amelyhez hazánk idén 28. alkalommal csatlakozott - kezdte megnyitó beszédét Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója hozzátette: örömteli, hogy az idei rendezvényen is rengeteg fiatalt lát, hiszen a természet szeretetét, a környezet védelmének fontosságát már fiatal korban szükséges elültetni az emberekben. A Föld napja ebben a folyamatban kiemelt jelentőségű, hiszen egy cselekvő ünnep, amely arra szólít fel mindnyájunkat, hogy tegyünk bolygónkért, szűkebb környezetünkért.

A Földművelésügyi Minisztérium Föld napi rendezvényét a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a NAIK közösen szervezte meg, ahol 19 kiállító - köztük az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Nemzeti Parkok, a Magyar Természettudományi Múzeum - természetvédelmi foglalkoztatókkal, környezetvédelmi játékokkal várta az érdeklődőket.

A Föld napja központi rendezvényén adták át a Pro Natura díjakat, valamint a Herman Ottó Szellemisége Díjat. Utóbbit a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. elődintézménye 2015-ben alapította, hogy elismerje azon személyek és közösségek munkáját, akik hazai, nemzetközi téren, akár több tudományágban is, a kutatás és tudományos ismeretterjesztés területén kiemelkedő eredményeket értek el, példaértékűt és maradandót alkottak, munkájukkal segítették a környezet- és természetvédelmet, illetve az agrárszakoktatást. A díjat Bárány Rita ügyvezető és Béres András szakmai ügyvezető helyettes adta át.

 

Képen (balról jobbra): Páldy Anna, Orbán Zoltán, Rónai Ferenc, Béres András, Bárány Rita

 

A Herman Ottó Szellemiség Díj "Környezetvédelem" kategóriában Páldy Anna vehette át, aki 1981 óta dolgozik az Országos Közegészségügyi Intézetben. 1998-tól osztályvezetőként, majd 2002 óta az intézet igazgatóhelyettesi, főigazgató-helyettesi feladatait is ellátta. Fő kutatási területe a környezet-egészségügyi járványtan. Részt vett a környezet-egészségügyi információs rendszer kialakításában, valamint kollégáival kidolgozta és bevezette 2005-ben a magyarországi hőségriasztást. Részt vett a klímaváltozás környezet-egészségügyi hatásainak vizsgálatában, az "Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz" elnevezésű MTA Kutatócsoport munkájában, közreműködött a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. több projektjében, valamint a témában számos előadást tartott a Kft. rendezvényein. Jelenleg környezet-egészségügyi szaktanácsadóként tevékenykedik.

 

Példaértékű munkájának elismeréseként a Herman Ottó Szellemisége Díjat "Természetvédelem" kategóriában Orbán Zoltán vehette át, aki 1980 óta tagja, 2006 óta elnökségi tagja és alelnöke, 2013 óta szóvivője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Dolgozott a Fővárosi Állat- és Növénykertben, valamint nagy sikerrel a Jászberényi Állat- és Növénykertben. Munkájával hozzájárult a lakossági természetvédelem eszköz- és módszerkészletének megújításához, számos új eszközt és módszert dolgozott ki, ezzel növelve a társadalom madárvédelmi aktivitását. Több szakma- és tudományterülethez kapcsolódva - vidékfejlesztés, környezeti nevelés, természetvédelem, madárgyűrűzés, fotózás - hét önálló könyvet írt.

 

Rónai Ferenc vehette át a Herman Ottó Szellemisége Díjat "Agrárszakképzés" kategóriában, aki 1979. és 2015. között, közel négy évtizeden át dolgozott erdőmérnök-tanárként, majd intézményvezetőként a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakképző Iskola és Kollégiumban. Intézményvezetőként foglalkozott oktatási feladatok, vizsgák, versenyek, rendezvények szervezésével és lebonyolításával. Karizmatikus személyisége, vezetői tehetsége, tudományos és szakmai munkája meghatározó az intézmény történetében. Jelenleg is az ágazati szakmai érettségi tételkészítő bizottság elnöke. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és elődintézményei felkérésére számos szakmai tankönyv szerzője és lektora. Az erdészeti és vadgazdálkodási szakképesítések szóbeli és írásbeli tételeinek készítésében, lektorálásában hosszú évek óta részt vesz. Szakterületének szakképzési tartalomszabályozóinak kidolgozásában szintén aktív résztvevő.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Fotó: HOI, NAIK

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.