FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-05-22

Hazai Vadász május 19-i adás

Madarak és Fák napja túra a Süttői Erdészetnél / XVII. STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat Császári Regionális Elődöntője / Újra vár a Jeli Varázskert / ÍGY KÉSZÜL. - Reviczkyvel az Erdőben a Mátrában, a Bükkben - werkfilm

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Madarak és Fák napja túra a Süttői Erdészetnél

 

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Süttői Erdészete ismét túrára invitált minden erdőbe járót, ezúton a Madarak és Fák napja alkalmából. A reggeli regisztráció az Alsóvadács előtti réten kezdődött, majd a gyalogos és biciklis csoportok megindultak a Rigó-völgy felé. Ott a Mézgás Éger-patakmenti erdőtársulásokat mutatták be az erdészek. A második állomás a Cseres erdő volt, ezt követően bemutatták a Rigó völgyi etetőnél található bükkös-gyertyános erdőt. A negyedik állomás a Kerek-Gombásnál volt, ahol virágos kőrisek és a molyhos tölgy bemutatása zajlott. Utolsóként pedig a Neszmélyi Arborétumot vették célba a túrázók, ahol gyógynövényekről szóló előadás, a környék főbb madarainak bemutatása várta őket.

 

 

XVII. STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat Császári Regionális Elődöntője

 

A STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. 2013 óta pedig a legjobb csapatok regionális versenyeken kvalifikálhatják magukat az országos döntőbe. A XVII. STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat második Regionális Elődöntőjét Császáron rendezték május 5-én, ahol az érdeklődők többek között STIHL Roadshow-t, kétkezes fűrészelés versenyszámot, Timbersports bemutatót láthattak.

 

 

Újra vár a Jeli Varázskert

 

Bár már április elseje óta újból látogatható a havasszépékről, azáleákról híres, a Vas megyei Kám mellett elterülő Jeli Arborétum, a hivatalos megnyitót pénteken tartották. A Jeli Varázskert páratlan növénygyűjteménye az idén nyáron virágzó hortenziákkal, hegyi babérral és kínai csillagsomokkal gazdagodott. Ruborits Tamás kertészmérnök, a Jeli Arborétum műszaki vezetője az ünnepélyes szezonnyitón elmondta, hogy az Ambrózy-Migazzi István gróf által száz évvel ezelőtt megalapított, és a hatvanas évektől az Szombathelyi Erdészeti Zrt. és annak elődje, az erdészek, kertészek által fönntartott és továbbfejlesztett Jeli Varázskert a nyugalom, föltöltődés helyszíne.

 

 

ÍGY KÉSZÜL. - Reviczkyvel az Erdőben a Mátrában, a Bükkben - werkfilm

 

A Reviczkyvel az Erdőben az EGERERDŐ Zrt. területén található Szalajka-völgybe látogatott el. A Szalajka-völgy völgy évente több százezer kirándulót fogad. A vendégek elégedettségéért szükséges a minőségi erdei szolgáltatások mellett a völgy rendszeres "közjóléti" karbantartása és szociális kiszolgáló helységek üzemeltetése. Műsorvezetőnk ebbe a háttérmunkába tett betekintést a Gloriett tisztáson. A Szilvásváradi Erdei Vasúton is tettünk egy utazást. Az 1900-as évek elején épült kisvasút hálózat sok-sok ember életével összefonódott. Napjainkban a 4,5 km-es kisvasút Szilvásvárad egyik fontos turisztikai attrakciója, melyet évről-évre egyre többen keresnek fel. ÉMOP pályázatból több fejlesztést hajtott végre az EGERERDŐ Zrt., így megállók újultak meg és egy dízelmozdony hibrid meghajtást kapott. A Fátyol vízesésnél és a Szabadtéri Erdei Múzeumban erdei iskola foglalkozáshoz is csatlakoztunk. Antal József a Szilvásváradi Erdészeti Erdei Iskola vezetőjével. 2017. április 18-20. között az Északi -Középhegység több régiójában is óriási törés- és dőléskár sújtotta a bükki és a mátrai erdőállományokat. A hirtelen bekövetkezett nagy havazás hatására, a kizöldült fák fajra, korosztályra való tekintet nélkül törtek, dőltek, hajoltak meg, sokszor komoly méretű foltokban is. Összességében több mint 100 ezer bruttó köbméter faanyag vált áldozatává az áprilisi hónak, melyből csupán 87 ezer köbméter felkészítését engedélyezte a hatóság. A kárral leginkább sújtott Felsőtárkányi és Szilvásváradi Erdészetek és a térség fakitermelő vállalkozásai erőn felül dolgoztak a feladat megoldásán. A káresemény áthúzódó hatásai várhatóan meghatározóak lesznek a társaság gazdálkodásában az elkövetkező 2-3 évben. A hókár és a erdészet területén jelentős tűzkár felvételezésében a szilvásváradi kollégák új eszközt használnak, drón felvételeket értékelnek ki a károsodás területének és mértékének megállapítására, melyet műsorvezetőnk is kipróbált.

 

 

 

 

Forrás: ...

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.