FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-06-27

Bútorszövetség elnöksége a szakmai képzésről

A jelenleg fennálló munkaerőhiány jelentős problémát okoz a fa - és bútoripari ágazatokban. Júniusi ülésünk egyik fő kérdése az volt, hogyan segíthetne a Bútorszövetség érdemben a meglévő rendszer formálásában. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy jelenlegi struktúra nem igazodik a piaci igényekhez.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Bizonyos munkakörhöz ma már nem feltétlenül szükséges, hogy a dolgozó ismerje az egész szakmát, a cégek sokszor adott feladatkörökre keresnek alkalmazottat, megfelelő szakember hiányában azonban sokszor saját maguk képezik dolgozóikat.

 

Sokan szívesen fordulnak tanulmányaik, vagy egyéb munkájuk mellett kézműves szakmák felé. Ezek az emberek nem feltétlenül szeretnének hónapokat, vagy akár éveket tölteni az iskolapad mellett; sokszor egy-egy részterület megtanulása is elég a szakmai fejlődéshez, vagy új munkakör betöltéséhez.

 

Megoldást jelenthet az Ágazati Készségtanácsban is felmerült B körös képzések új kialakításának rendszere, melyben a vállalatok is aktívan részt tudnának venni. A szakmát a Készségtanácsban képviselő Koronka Lajos elmondása alapján olyan képzési struktúra felé kéne venni az irányt, ahol az iskola feladata inkább a biztos alapok lefektetése, míg a legújabb technológiák és a speciális szakterületek átadása az arra leginkább alkalmas vállalatokhoz kerülne.

 

A résztvevők elgondolása alapján olyan gyakorlatorientált műhelyek létrehozása a cél, ami hosszú távon befektetést jelent mindkét fél számára: fontos, hogy a tanulók motiváltak legyenek az ismeretanyag elsajátításában, majd az azt követő elhelyezkedésben, a képzést nyújtó vállalatnak pedig legyen presztízs a minőségi oktatás és a jó szakemberek képzése.

 

A minőségi képzés elengedhetetlen feltétele továbbá, hogy a tanulók olyan oktatóhoz kerüljenek, akik kiváló szakmai háttérrel rendelkeznek, ezt készek továbbadni, és képesek motiválni a diákokat arra, hogy hazai pályán kamatoztassák szakmai ismereteiket.

 

Hogyan tud ebben segíteni a Bútorszövetség?

 

A munkaerőpiacon jelenlévő problémák nem kizárólag a faiparra vonatkoznak: a különböző szakmai szervezetekkel való együttműködésre és az együttesen fellépők lobbierejére lenne szükség ahhoz, hogy a problémák és javaslatok eljussanak a kormányhoz. Érdemes tanulni egymástól: nagyon jól működnek például az informatikai képzések, a szakmai versenyek pedig minden területen fontosak.

 

A Bútorszövetség szakmai tanácsadóként részt tudna venni az új irányvonal kialakításában: szakmai hátterünk, valamint a Download Design és a Learniture programok tapasztalata és jövőbeli terveink mind segíthetik a képzési struktúra hatékony átalakítását.

 

Egy biztos: mielőbbi szemléletváltásra van szükség a szakképzésben

 

Forrás: Bútorszövetség

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.