FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-09-20

Budakeszi Vadaspark, az erdei tudástér

A közel 40 éves Budakeszi Vadaspark célja változatosan és játékosan átadni az erdei környezettel kapcsolatos tudásanyagot a fiatalabb és idősebb generációnak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A Budakeszi Vadaspark közel negyven éve működik, fejlődése és népszerűsége a mai napig töretlen. Az állatkifutók mellett folyamatosan újabb interaktív táblákkal, tematikus játszóterekkel, valamint tanösvényekkel bővül a Vadaspark. Célja ugyanaz: változatosan és játékosan átadni az erdei környezettel kapcsolatos tudásanyagot a fiatalabb és idősebb generációnak. Mi kellett ahhoz, hogy a Budakeszi Vadaspark komplex, családi és szórakoztató ökoturisztikai látogatóközponttá válhasson? A vadasparki kulisszatitkokban Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója mesél a Budakeszi Vadaspark célkitűzéseiről, az elkövetkező időszak fejlesztéseiről és mindenről, ami a környezeti neveléssel, a programkínálattal és a megújulással kapcsolatos.

Mi volt az alapításkor a Budakeszi Vadaspark célkitűzése és funkciója?

A Budakeszi Vadasparkot a nemzetközi gyermekév alkalmából a Pilisi Parkerdő Zrt. jogelődje, a Budavidéki Erdőgazdaság alapította 1979-ben. A Budakeszi Vadaspark célja az elmúlt közel 40 évben nem változott: két-három órás, erdei séta során saját életterükben megismertetni a látogatókkal az erdeinkben élő legfontosabb fajokat, az erdő élővilágát, egyszóval a flórát és faunát. A téma örök, de a bemutatás módja folyamatosan változik, mindig igazodva az adott korszellemhez. A Vadaspark az elmúlt évtizedekben sikeresen alkalmazkodott a kihívásokhoz, és évtizedről-évtizedre sikeresen újult meg, ezzel segítve a minket körülvevő természeti értékek bemutatását.

Mit jelent ma elmenni a Budakeszi Vadasparkba? Hogyan változott a bemutatás módja a kezdetekhez képest?

A mai felgyorsult világban nem elég csak az állatokat és a növényeket tárgyilagosan bemutatni. A Vadaspark éppen ezért a játszva tanulás, és az erdőélmény központba állításával interaktív ökocentrum létrehozásán dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a különböző fejlesztésekkel olyan tudás- és ismeretanyagot átadó, komplex családi központ, igazi közösségi tér kialakítása a cél, ahol jól érzik magukat a gyerekek és a szülők egyaránt, miközben kapcsolatba kerülnek a természettel. Azt gondolom, hogy a Budakeszi Vadasparkban tett látogatás során mindenki megtalálja a számára legkedvesebb elfoglaltságot, és emellett észrevétlenül tanul az erdei környezetről, az erdész szakmáról, az állatokról, és a "nagybetűs" erdőről.

Mi a célja a különböző fejlesztéseknek?

A fejlesztések alapvetően három különböző célt szolgálnak. Vannak infrastrukturális fejlesztések, amelyek egyszerre akár 3000-4000 hozzánk érkező látogató igényeit hivatottak kiszolgálni. Emellett kiemelten fontosak az állatjóléti fejlesztések, amelyek az itt élő állatok életkörülményeit javítják: egyrészt abban segítenek, hogy az állatok teljesebb életet éljenek a Vadasparkban, másrészt kifutók felújítását és újak építését jelentik. A harmadik csoport pedig az erdő, mint komplex ökoszisztéma játékos megismertetését szolgáló fejlesztések. A tematikus játszóterek és tanösvények mellett ide tartoznak a különböző informatikai fejlesztések, mint például a honlap vagy a saját applikáció, valamint a Vadaspark jelenléte a közösségi médiában, tehát a Facebook-oldalunk, és az Instagram-profilunk. A cél pedig mindenhol ugyanaz: játékosan értéket közvetíteni, felfedezni az erdőt, és rájönni arra, hogy a "hazai az új egzotikum."

 

 

Milyen kiegészítő programjai vannak a Budakeszi Vadasparknak?

A Budakeszi Vadaspark komplex szolgáltatáscsomagot kínál. Az állatok bemutatása mellett két tematikus játszótér, interaktív tanösvények, valamint Kalandpark és Dinó Park is várja a látogatókat. A programok között helyet kapnak a mindennapos látványetetések és állattréningek, a hétvégi szezonális programok, de tematikus szakvezetéseket is tartunk, valamint a kisebbek nyári táborokban is részt vehetnek. Az óvodapedagógiai program keretein belül pedig akár házhoz is megy a Vadaspark.

Mi a titka a Budakeszi Vadaspark folyamatos fejlődésének?

Alapvetően két pillére van a fejlődésnek. Az egyik a tudatosan fejlesztett szervezeti háttér: a szakemberek képzése és motiválása, az állatok tréningezése, minőségi ellátása, az egészségügyi ellátásukra fordított kiemelt figyelem, a meghatározott menetrendben takarmányozás, egyszóval a megfelelő szakmai háttér és szakértelem biztosítása. Ezt segíti a folyamatosan erősített szakmai partnerség, aminek köszönhetően a Magyar Állatkertek Szövetsége mellett cél, hogy csatlakozzunk az Európai Állatkertek Szövetségéhez is. A másik pillér, hogy élő kapcsolatban vagyunk a hozzánk érkezőkkel, nagyon odafigyelünk a látogatói visszajelzésekre. Ennek jegyében tervezzük az új attrakciókat, amikkel mindig igyekszünk egy lépéssel a látogatói igények előtt járni.

Személyesen miből meríti az új ötleteket, honnan inspirálódik?

Talán az a titok, hogy sokszor felállok az íróasztaltól, kimegyek és teszek egy kört Vadasparkban, körbenézek, hallgatom a családokat, figyelek a reakcióikra, a visszajelzésekre. Ebből merítek új ötleteket, irányokat. Az emberek mellett figyelek a nálunk élő állatokra is, hiszen nekünk az a legfontosabb, hogy ők jól érezzék magukat, és teljes életet éljenek nálunk. Az inspirációmat pedig közvetlenül a gyerekeimből merítem: sokszor hozom ki őket, hogy fedezzék fel a parkot, fussanak körbe, és utána meghallgatom, mire vágynának, mi hiányzik nekik, vagy éppen miért tetszett nekik annyira a legújabb látványosság. Szülőként, gyerekekkel végigjárva a parkot a saját bőrömön tapasztalhatom meg, hogy honnan hiányzik egy pad, vagy hová érdemes egy újabb játékot kihelyezni.

Mik a tervek a következő időszakra?

Jelenleg a szolgáltatás- és területbővítés a cél. Folyamatban van a Vadaspark területének növelése, amiben majd helyet kap egy lombkorona-tanösvény, egy kifutó az újonnan érkező európai bölényeknek, egy vidrakifutó építése, valamint az erdészeti játszótér köré hamarosan kialakítunk egy madárröpdékkel tarkított körutat. Azt vallom, hogy mindig meg lehet újulni, csak el kell fogadni, hogy a fejlődés apró lépéseit. Ehhez azonban mindenképpen szükséges a vízió, és a szívvel-lélekkel együtt dolgozó szakembergárda.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.