FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-10-31

Jókora lökést kap(hat) a bútoripar

Az új építésű és a használt lakások piaca egyaránt masszívan hozzájárulhat a boltok, különösen a bútoráruházak forgalmának emelkedéséhez.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A bútorüzletek forgalmán sokat segítenek a lakásátadások, a két mutató párhuzamosan emelkedik - mondta a Világgazdaság kérdésére Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Idén az első fél évben 6517 lakást adtak át, ami 30 százalékos növekedés a 2017. január-júniusi időszakhoz képest, mialatt a bútor és műszaki cikk kategória forgalma is jelentősen emelkedett, az év első hat hónapjában 8,9 százalékkal volt magasabb az üzlettípus értékesítése, mint a tavalyi azonos időszakban - olvashatjuk ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

 

Vitatja az erős kapcsolatot a két mutató emelkedése között Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki lapunknak azzal indokolta kétkedését, hogy az átadott lakások aránya eltörpül a teljes állományhoz képest - a KSH ugyanis több mint 4,4 millió lakást tart számon. A Raiffeisen szakértője hangsúlyozta: a frissen átadott ingatlanokat mindenképp be kell rendezni, azonban nemcsak az új lakásba kell bútor, hanem a használt és a felújított ingatlanokba is. A két elemző véleményét összevetve azt láthatjuk, hogy az új lakások átadása - ha csak kis mértékben is - pozitív hatással lehet a bútorüzletek forgalmára.

 

2016 eleje óta 88 ezer építési engedélyt adtak ki, és az átadott lakások száma csupán 31 ezer, tehát a következő időszakban rengeteg lakást bocsáthatnak vevőik rendelkezésére a kivitelezők - mondta Suppan Gergely. Az átadások időpontja átcsúszhat a jövő évre, az építők még 2019 végéig szerkezetkész állapotba hozhatják az új lakásokat, ugyanis így érvényesíthetik az áfakedvezményt - 27 helyett 5?százalékos terhet kell fizetni -, ami jóval alacsonyabb árat eredményezhet.

A Takarékbank vezető elemzője hozzáfűzte: a gyorsított munkavégzést elsősorban a kapacitás- és munkaerőhiány akadályozhatja, de az idén még így is 25-28 ezer lakóingatlant adhatnak át.

Jövőre az áfakedvezmény miatt kipörgethetik a már elkezdett projekteket a fejlesztők, ráadásul a használtlakás-piac is tovább pezseghet - jegyezte meg Török Zoltán. Ezek a tényezők az elhalasztott fogyasztás pótlásával együtt tovább fűthetik a kiskereskedelmet, ezen belül pedig a bútorboltok forgalmát is - tette hozzá a szakértő. Suppan Gergely szerint akár 30-35 ezerig is emelkedhet az átadások száma jövőre, ami a bútoráruházak kasszájában ugyancsak nyomot hagyhat.

Forrás: vg.hu

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.