FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-11-12

Hazai Vadász 240. adása

"Lépj közelebb a Vérteshez!"- Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Konferencia / Gímszarvas trófeaszemle a Pilisi Parkerdőben / OAK protection - Inváziós fajok visszaszorítása a Mecsekerdő Zrt.-nél / Száztíz trófea a Szombathelyi Erdészeti Zrt. idei trófeaszemléjén.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

"Lépj közelebb a Vérteshez!"- Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Konferencia

 

 

Az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület és a Vértesi Erdő Zrt. az "Erdők Hete" programsorozathoz kapcsolódóan - ismeretterjesztő és környezetkultúra konferenciát szervezett "Lépj közelebb a Vérteshez!" címmel, középiskolás diákcsoportok részére. A konferencián a Vértes természeti értékeinek bemutatásáról és a fenntartható fejlődés előremozdításáról volt szó. A rendezvény kiemelt célja, hogy a résztvevő diákok közelebb kerüljenek a természethez, megismerjék a lakókörnyezetükben jelentkező környezeti problémákat, megoldásokat. E mellett végső soron nem titkolt cél, hogy - a konferencia ifjú vendégeire hatással - előremozdítsa az egészséges életmódra való törekvést. A rendezvényen részt vevő előadók a Vértes (természetvédelmi, környezetvédelmi erdőmérnök szakemberek, a természeti értékek megőrzésének helyi képviselői) beszámoltak tapasztalataikról, szervezetükben végzett tevékenységeikről, céljaikkal összhangban való törekvéseikről, terveikről.


 Gímszarvas trófeaszemle a Pilisi Parkerdőben

 

 

Az erdő megmutatja, ha megfelelő színvonalú a vadgazdálkodás. Ez a jelmondat fémjelezte a Pilisi Parkerdő Zrt. 2018-as trófeaszemléjét, ahol fontos szerepet kapott a főváros környéki gímszarvas-gazdálkodás eredményeinek értékelése. A 2018-as bőgési szezonban elejtett gímszarvas bikák trófeáit mutatta be a szakmai nagyközönségnek a Pilisi Parkerdő Zrt. a Budakeszi Erdészetnél rendezett eseményen. A trófeák értékelése fontos szakmai mérföldkő, hiszen segítségével pontos képet lehet alkotni a vadállomány minőségéről, ami lehetőséget ad a vadgazdálkodás irányának felülvizsgálatára.

168 elejtett gím bikából 144 trófeáját állították ki. 64 db (46%) az érmes, melyek közül: 4 arany, 21 ezüst, 39 bronz.

 

OAK protection - Inváziós fajok visszaszorítása a Mecsekerdő Zrt.-nél

 

 

A május 5-i adásunkban a Mecsekerdő Zrt. OAK protection projekt keretében a talajvíz-monitoring rendszer felállításához szükséges kútfúrásokat vettük górcső alá. Most az inváziós fajok visszaszorítására tett konkrét kísérletnek, az özönnövények irtásának egyes eszközeivel ismerkedett meg stábunk (kéregkenés vagy/és törzs injektálás vagy/és permetezés). A projekt átfogó célja a határ-menti térségben az őshonos erdőállományok (legfőképp a kocsányos tölgyesek) megóvása, az erdőpusztulások és fertőzések hátterének feltárása, és a talaj termőképességének megőrzése.

 

Száztíz trófea a Szombathelyi Erdészeti Zrt. idei trófeaszemléjén

 

 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. hatodik alkalommal rendezte meg gímtrófeaszemléjét. Pukánszki Zoltán, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője elmondta: a megyében 32 tíz kilogramm feletti agancsot viselő gímbikát hoztak terítékre idén, a szakszerűtlen elejtések száma pedig töredéke a korábbi évekének: a 450 elbírált bikából csak hét.

Forrás: Hazai Vadász

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.