FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-11-19

135 éves az ország első erdészeti középiskolája.

Az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium jubileumi ünnepségén felavatták az iskola új zászlóját, és két új tantermet is átadtak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Magyarország első erdőőri szakiskolája 1883. október 10-én nyitotta meg kapuit Ásotthalmon. Akkor két tanárral és tizenegy diákkal indult meg az oktatás. Alapítása összefügg a szegedi nagy árvíz rombolásával, azzal, hogy az újjáépítés részeként magvalósuló alföldfásítási programhoz szakembereket kellett képezni. Az első tanévnyitó beszédet Bedő Albert mondta, aki akkor országos főerdőmester volt. Az iskola 1961. óta viseli az erdőmérnök nevét.

A pénteki ünnepségen Andrésiné Ambrus Ildikó a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója köszöntő beszédében azt mondta, máig hálásak Bedő Albertnek, hogy felépült az iskola. - Ekkor létesült egy képzeletbeli híd is, amely összeköti a múltat és a jelent, nekünk pedig az a feladatunk, hogy a pillérekbe értékeket építsünk. Megtanítsuk a fiataloknak az erdők iránti szeretet, a szakma és elődeink tiszteletét - fogalmazott az intézményvezető. Az eseményen részt vett Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára, aki szerint óriási dolog, hogy két emberöltő alatt fennmaradt az iskola és maga a szakma is. Kiemelte, az ágazat népszerűsítésében az iskoláknak kell élen járni a képzés színvonalával és a tanárok felkészültségével. Juhász Tünde megyei kormánymegbízott azt hangsúlyozta, szeretné hogy a névadó elhivatottsága ne csak a most itt tanuló nemzedéknek legyen példa, hanem ezt adják tovább utódaiknak is, és ápolják Bedő Albert örökségét.

 

A képre kattintva az esemény képgalériája tekinthető meg.

 

A falu polgármestere, Toroczkai László is részt vett az ünnepségen, elmondta, a település gyöngyszeme ez az intézmény. Hozzátette, Ásotthalom önkormányzata ebben az évben posztumusz díszpolgári címet ítélt oda az erdőmérnöknek. Eljött a születésnapra Bedő szülőfalujának, Sepsikőröspataknak a polgármestere is, akinek - nagy meglepetést okozva - átnyújtotta az erről szóló oklevelet. A megemlékezés az iskola diákjainak műsorával folytatódott, valamint többek között mostani és a régi diákok is elmondták gondolataikat. Ezt követően megmutatták azt a két új tantermet, amelyeket egy 2006-ban épült oktatási szárny tetőterében alakítottak ki. Megtudtuk, a tervek szerint itt a virágkötő lányok elméleti óráit tartják majd. Végezetül a jelen lévő vendégek együtt megkoszorúzták a 100 éve elhunyt Bedő Albert mellszobrát. A jubileumon bemutatták az iskola legújabb évkönyvét, és felszentelték az új iskolazászlót is.

A 135 év alatt 4500 diák végzett itt, akiket 170 pedagógus tanított a folyamatosan bővülő intézményben. Ma öt szakot oktatnak a középiskolában, 267 diákjuk van, közülük 230 kollégista. Az itt végzett szakemberek igen keresettek, hiszen az intézmény falai között magas szintű képzést kapnak. Évtizedek óta a legjobb teljesítményeket nyújtják a diákok a szakmai megmérettetéseken, legutóbb az országos Szakma Kiváló Tanulója versenyen egyéniben és csapatban is első helyezést értek el.

Forrás: delmagyar.hu

Kiegészítés:

 

Egy iskola mindig hidat képez múlt, jelen és jövő között. Továbbörökíti a múlt tudását, alkalmazkodik a jelen kihívásaihoz és átadja azokat az ismereteket és készségeket a diákoknak, amelyekre szükségük lesz a jövőben - mondta köszöntőjében Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Ásotthalmon, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 135 éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen.

 

Fotó: AM/Krasznai-Nehrebeczky Mária

 

Az intézmény 1883-ban azzal a céllal nyitotta meg kapuit, hogy az akkori erdőtörvény rendelkezéseinek megfelelően olyan erdészeket képezzen, akiket az állami és jogi erdőbirtokosságokon alkalmazni lehet. Az iskola azóta  megszakítás nélkül működik, szép számú erdész szakembert adva az országnak. Nekünk, döntéshozóknak felelősségünk van abban, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét ráirányítsuk a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre. Az agrárium munkahelymegtartó képességét növelni kell, olyan válaszokat kell találjunk a jelen kihívásaira, amelyben benne van a biztos jövő ígérete és mind az ágazat, mind a vidék fejlődése szempontjából létfontosságú - fogalmazott a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor hangsúlyozta: a mezőgazdasági ágazat népszerűsítésében az iskolák élen járhatnak, hiszen a képzés színvonalával, az intézmény felszereltségével és a pedagógusok szakértelmével meggyőzhetik a gyermekeket és elsősorban a szülőket. A miniszterhelyettes az ásotthalmi iskolát példaértékűnek nevezte, mint fogalmazott: a 442 hektáros tanulmányi erdő, a gépek, a fóliaházak révén rendelkeznek a színvonalas képzéshez szükséges feltételekkel, ahol a diákok szakoktatók segítségével sajátíthatják el a szakma fortélyait. A tanárok munkáját dicséri az országos versenyeken elért kiváló eredmények, míg az iskola vezetésének munkáját jól tükrözik a folyamatos fejlesztések, amelyet hűen példáz az ez alkalomból átadott, a kor színvonalának megfelelően felújított két tanterem is.

Farkas Sándor szólt az iskola névadójáról, az ország fő-erdőmesteréről, Bedő Albertről, akinek 100 évvel ezelőtti haláláról is megemlékeztek a 135 éves fennállását ünneplő intézmény ünnepségén. Mint mondta, az ásotthalmi iskola csodálatos parkját alkotó fák a történelem tanúi. Közülük már több itt állott akkor, amikor 1883-ban maga Ferenc József magyar király idelátogatott. Átélhették azt is, ahogy a 20. század történelmi viharai ellenére a korabeli vezetők is belátták, hogy az iskolára szükség van és így napjainkig folyamatosan fennmaradhatott az erdészeti képzés.

Forrás: kormany.hu

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.