FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-12-13

Mi a jó szakember képzés titka?

Faipari képzés Újpesten régen és ma. A Budapesti Komplex SZC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma és jogelődje, a Középipari Tanoda faipari tagozata, egyidős a magyar középfokú szakképzéssel. Az ezredforduló után az iskola a faipari technikus mellett művészeti és design szakmákkal bővítette oktatási profilját.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A "Kozmában" jelenleg oktatott szakmáink egyre keresettebbek. Tanulóink sikeressége, elméleti és gyakorlati felkészültségüktől függ, amihez a technikai és anyagi háttér mellett szükség van arra az oktatóra, tanárra, aki ezt a tudástartalmat átadja a diákoknak.

2018-ban fejeztük be a 135. és kezdtük a 136. tanévünket, s ebben az évben volt iskolánk névadójának, Kozma Lajos halálának 70. évfordulója. Az évfordulóra dr. Kulányi Erika és Kovács Szabolcs Gergő komplex emlékév programot szerveztek, melynek egyik záróeseménye 2018. november 26-án a névadói emlékfalunk megújítása, melynek öregdiákjaink kérésére része lett a "Halhatatlanok Társasága" tabló is. Itt azoknak a kollégáknak állítunk emléket, akik tevékenységükkel a középfokú faipari szakképzés emblematikus alakjaivá váltak.

 

Az ünnepség fiataljai.

 

Ünnepségünkön két, korábban iskolánkban tanító kollégára emlékeztünk. Szeiffert János középiskolai rajztanár, festőművész, 1945-1978-ig dolgozott a Kozmában. Legendás rajz- és faipari szerkezettan-szakrajz gyakorlatokat tartott. Diákjai szeretetük jeleként "Szefunak" nevezték el. Pomogáts Béla középiskolai rajztanárként 1942-1972 között dolgozott iskolánkban. Őt tanítványai "Pominak" hívták. Kettejük együttes tevékenységeként kialakult a faipari technikus képzés elméleti alapjait adó színvonalas rajzoktatás.

 

Elsők a falon.

Az öregdiákok.

 

Átadó ünnepségünkön Huszár Márton szakmai igazgatóhelyettes méltatta tevékenységüket: "Elgondolkodtam rajta, milyen is a jó tanár. A jó tanár minden évben kap egy nyaláb facsemetét. Megfelelő helyet keres nekik: az erősebbeket középre ülteti, hadd versenyezzenek a fényért; a gyengébbeket a szélére, ahol több napfény éri őket. Nevelgeti, gondozza a csemetéket. Hisz abban, hogy ezek a facsemeték egyszer derék faóriások lesznek, és azt is tudja, hogy ő már valószínűleg nem fog az árnyékukban megpihenni, mert addigra maga is árnyékká válik. Most azonban valami rendkívüli dolog történt, és ezek a derék faóriások összefogtak, hogy méltó emlékhelyet készítsenek egykor volt tanáraiknak, ahol egy pillantással vagy egy főhajtással kifejezhetik hálájukat."

Írta: Borbola Erika, tagintézmény vezető
Fotó: BKSZC Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziuma

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.