FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-01-14

Nem állnak meg a fejlesztések az Ipoly Erdőnél

2019. sem marad el fejlesztések nélkül az Ipoly Erdő Zrt-nél. Királyréti Fogadóközpont, Vár-hegyi kilátó, Pálos kolostor emlékhely Márianosztrán, somoskői erdei iskola és oktató központ, kerékpáros úthálózat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

2018-ban fejeződött be az Ipolyerdő Zrt. legnagyobb beruházása a Királyréti Fogadóközpont épületének kivitelezése. Az egykori uradalom iskolaépülete majd egy évszázadig erdészlak volt, 2019-től a Királyréti hely- és erdei gazdálkodástörténeti bemutató helyszínévé válik.

 

A királyréti látogatóközpont látványterve (Ipoly Erdő Zrt.)

 

Királyréten éves szinten kb. félmillió látogató fordul meg. A település kisvasúttal, gépkocsival, buszjárattal is jól megközelíthető. Az itteni természeti környezetet az ember több évszázados tájhasználati tevékenysége alakította ki. A bemutató hely a környék (Szokolya, Huta) gazdag múltjával, az itt folytatott erdei gazdálkodás történetével ismerteti majd meg az érdeklődőket.

A Fogadóközpont múzeumszárnyában a hely (Királyrét) geológiáját, ezen alapuló tájhasználatát, szakmatörténetét mutatja be a társaság korszerű múzeumtechnikai eszközökkel. Ez ötvöződik az elmúlt századok helyi gazdaságtörténeti tárgyi emlékeinek kiállításával, ahol a hegység és az ásványkincsek keletkezéséről, Királyrét történetéről, erdőgazdálkodásról a XXI. századi technika segítségével tájékozódhatnak a látogatók, közelebb hozva ezzel a fiatalokat is a természethez.

 

 

 

Királyréten, Kóspallag közelében épül meg a Vár-hegyi kilátó, mely háromszög alapú csonka gúla formájú, faszerkezetű, 15m magas torony lesz. A kilátó tetőszerkezetében webkamerákat helyeznek el, melyek képei különböző webes felületeken válnak elérhetővé. A kilátó építéshez használt út, a kilátó "kényelmes" megközelítése érdekében megújul.

 

A Társaságnál fontos turisztikai vonzerő Márianosztra is, ahol 2019-ben, az eredeti romok megőrzése mellett Pálos kolostor emlékhelyet alakítunk ki, mely a Börzsönyben jelen lévő egykori Pálosoknak állít emléket.

 

Az épületbővítés terve Somoskőn. (A sárga és az alsó szürke részek lesznek az új elemek.) További részletek: FATÁJ 2018-02-23

 

A Társaság fontos fejlesztése 2019-ben a somoskői erdei iskola és oktató központ kialakítása, mely határon átívelő projekt. Az erdészek a határ mindkét oldalán felismerték, hogy az ember viszonya a kulturális és a természeti értékekhez nagymértékben befolyásolja az ember tudatosságát. A LESY SR és az IPOLY ERDŐ Zrt. ezért úgy döntöttek, hogy a határ menti természeti értékek ismertetése mellett bemutatják ezt a területet, mint erdei ökoszisztémát és egyben az erdők maradandó, fenntartható gazdálkodását. A projekt elvárása és célja, hogy felkeltse az érdeklődést Léva és Salgótarján-Somoskő környéke határtérség különleges természeti értékei iránt, ismeretterjesztő és oktató eszközök segítségével hangsúlyt fektetve a fiatal korosztályra, valamint, hogy az Ipoly Erdő Zrt. határon túli magyarokat is tud majd fogadni, akiknek anyanyelvükön tudja bemutatni az erdők értékeit és fontos szerepét. A beruházás keretében épülnek oktató központok, bemutatóhelyek, tanösvények.

 

Ami a kerékpáros turizmust illeti 2019-ben a börzsönyi kerékpárforgalmi úthálózat gyarapodni fog és a már meglévő szakaszok mellé újabbak is kiépülnek.

Forrás: Ipolyerdő Zrt.

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.