FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-01-22

Apránként hordják el az erdőt, milliós kárt okoznak

A hideg idő beköszöntével megnő a falopások száma Somogy megyében. A szervezett bűnözés ugyan visszaszorult, de még mindig működik a tolvajok figyelőszolgálata az erdőn.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Illusztráció

Nincs olyan terület, amelyet a fatolvajok jobban kedvelnének, ehelyett mindig azokba az erdőrészekbe húzódnak, amelyekről azt feltételezik, hogy az erdész kevesebb figyelmet fordít rájuk. A fákat kivágó bűnözőknek erdei figyelőszolgálata van, miként az orvvadászoknak is. Legalábbis ezt tapasztalták a kaszói erdőségek kezelői.

 

- Ezen a téren bőven van tennivalónk, bár a rendőrséggel kiváló a kapcsolatunk, és rendszeresen szervezünk akciókat, hogy megakadályozzuk a falopásokat - mondta Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója. - Egy külső vagyonvédelmi céggel is szerződtünk, ők hetente több alakommal járják az erdőket, hogy minimálisra csökkentsük a károkat.

 

Éves szinten tízmilliós nagyságrendű károkat okoznak a fatolvajok Kaszón. Időnként egy-egy nagyobb csapat is az erdészek látókörébe kerül. Annak ellenére, hogy Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke szerint egyre kevésbé jellemző az a jelenség, hogy egész erdőket tarolnak le az üzletszerűen garázdálkodó, szervezett bűnözői körök. Ez néhány évvel ezelőtt még általános volt.

- A megélhetési falopás azonban ma is mindennaposnak mondható, de azokra a területekre jellemző, amelyeknek van ugyan tulajdonosa, de nincsen gazdálkodója, mert olyankor nincs felügyelete az erdőnek - állította Mocz András. Hozzátette: a tolvajok mindig kiszagolják, hogy melyik területen nem jár az erdész, vagy a tulajdonos. Somogyban sokat javult a helyzet, de addig nem fog eltűnni a falopás, amíg kis tételekben is lehet keresni rajta. A tűzifa ára 18-20 ezer forint körül mozog erdei köbméterenként. A tolvajok közül sokan, visszatérő módon, kis tételekben hordják a fát az erdőről. Ha 4-5 köbméter összejön, az már százezer forintos nagyságrendet jelent.

 

A hideg téli időszakban minden évben megnő a falopások száma Somogy megyében - közölte érdeklődésünkre a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) sajtószolgálata. Ugyanúgy előfordulnak szabálysértési értékre elkövetett lopások, amikor a sértett telkéről visznek el a tolvajok tűzifát, mint ahogy a nagy mennyiségben kivágott és feldarabolt, teherautóval elszállított, gyakran továbbértékesítési céllal ellopott fával elkövetett bűncselekmények is.

Hosszú Balázs sajtóreferens elmondta: a rendőrök igyekeznek elejét venni a falopásoknak. A közúti ellenőrzéseken a teherautók rakományának eredetét minden esetben megvizsgálják. Sok esetben előfordul, hogy ilyen ellenőrzésen akadnak fenn a tolvajok, de az állampolgári bejelentések is fontos szerepet játszanak a felderítésekben. Hosszú Balázs hangsúlyozta: az erdészetekkel, mezőőri szolgálatokkal közös járőrtevékenységet folytatnak minden évben. Jó kapcsolatot ápolnak a helyi polgárőrszervezetekkel is, az együttműködés sok felderített bűncselekmény alapját képezte már.

 

Többször járjuk végig a rengeteget

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya tanácsokkal segíti a tulajdonosokat, hogyan lehet megelőzni az esetleges a falopásokat. Ebben többek között azt kérik, hogy a tulajdonosok gyakran ellenőrizzék erdőterületüket, akár felváltva, folyamatosan látogassák. Vegyék fel az erdő környékén élőkkel a kapcsolatot, és kérjék meg őket, hogy azonnal riasszák őket, ha gyanús körülményeket tapasztalanak. Az erdészekkel, vadászokkal is előnyös kapcsolatot építeni, mert a tevékenységük idején figyelemmel kísérhetik a területen történteket.

 

Forrás: sonline

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.