FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-01-29

Az Alkotmánybírósághoz fordult az alapvető jogok biztosa az erdőtörvény 2017. évi módosítása miatt

Székely László ombudsman - a jövő nemzedék érdekeinek védelmét ellátó helyettese, Bándi Gyula javaslatára - áttekintette a 2017-ben módosított erdőtörvény előírásait és alkotmányossági aggályok miatt az Alkotmánybírósághoz fordult.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Több országos természetvédelmi szervezet beadványa alapján Bándi Gyula biztoshelyettes, a jövő nemzedékek szószólója megvizsgálta az erdőtörvény előírásait és - mert azok számos ponton a visszalépés tilalmába ütköznek, valamint a sértik a jogbiztonságot - kezdeményezte, hogy az alapvető jogok biztosa forduljon az Alkotmánybírósághoz a törvény több rendelkezésének megsemmisítése, az alkotmányos követelmények meghatározása érdekében. Az ombudsman egyetértett a helyettese szakmai álláspontjával. Annak fő megállapítása, hogy az erdőtörvény módosítása mind mennyiségi, mind minőségi értelemben csökkenti a védett és Natura 2000 területen álló erdőkre előírható természetvédelmi célú korlátozásokat.

Az Alaptörvényből fakadó kényszerítő okok híján a kifogásolt törvényi előírások - a többi között - az erdőgazdálkodói érdekekkel szemben háttérbe szorítják a természetvédelmi célokat. A természetvédelem látszólagos elsődlegessége mellett megengedik a gazdasági érdek tényleges érvényesítését és csökkentik a helyi védett természeti területek védettségi szintjét, alapjaiban változtatják meg a védelem eljárási garanciáit. Az uniós jog által meghatározott Natura 2000 fogalmától eltérő módon leszűkítik az e hálózathoz tartozó erdők védelmét és a szükségesség-arányosság tesztjével nem igazolható módon korlátozzák a természeti értékek védelmét szolgáló természetvédelmi előírások érvényesítésének lehetőségét.

Mindezekre tekintettel a biztos indítványában egyrészt kezdeményezte az erdőtörvény azon bekezdéseinek megsemmisítését, amelyek új rendelkezéseket bevezetve csökkentették a védelmi szintet, vagy amelyek módosítással nem voltak helyrehozhatók; másrészt indítványozta a módosított, hatályos szöveg egyes részeinek törlését.

Forrás: ajbh.hu 2019-01-29 12:58

A beadvány teljes szövege és mellékletei pedig az AJBH közleményi között érhetőek el:

 

Az Alkotmánybírósági indítvány szövege (20 oldal, pdf: Az első 3 oldalon az indítvány arra, hogy az AB az Evt. mely elemeit vizsgálja meg és semmisítse meg [5 pontban és azon belül több alpontban felsorolva], a további 17 oldal pedig ennek indoklása 50 lábjegyzettel.)

 

Az Alkotmánybírósági indítvány 1. számú melléklete (1 oldal, pdf: Az Országos Erdőállomány Adattár adatai alapján összeállított kimutatás; erdőterület, abból védett, fokozottan védett és Natura 2000)

 

Az Alkotmánybírósági indítvány 2. számú melléklete (1 oldal, pdf: Az árvízkezelés és az erdő kapcsolata Magyarország Árvízi Országos Kockázatkezelési Terve szerint)

 

Az Alkotmánybírósági indítvány 3. számú melléklete (2 oldal, pdf: A természetvédelmi célú rendelkezések összehasonlítása)

 

Kiegészítés:

 

Figyelemre méltó az AJBH közlemény első mondata:

"Több országos természetvédelmi szervezet beadványa alapján Bándi Gyula biztoshelyettes, a jövő nemzedékek szószólója megvizsgálta az erdőtörvény előírásait és - mert azok számos ponton a visszalépés tilalmába ütköznek, valamint a sértik a jogbiztonságot - kezdeményezte, hogy az alapvető jogok biztosa forduljon az Alkotmánybírósághoz a törvény több rendelkezésének megsemmisítése, az alkotmányos követelmények meghatározása érdekében."

Tehát ebben kijelenti: "mert azok számos ponton a visszalépés tilalmába ütköznek, valamint a sértik a jogbiztonságot".

 

Pedig az AJBH a tényleges, a fenti kapcsolón elérhető indítványában minden egyes pontban így fogalmaz: "álláspontom szerint ... ellentétes az Alaptörvény ... " hivatkozott bekezdésével. Nos, úgy tűnik, hogy az AJBH közlemény már az Alkotmánybíróság várható döntését is megelőlegezi.

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.