FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-02-15

FEHOVA visszatekintés

A 26. FEHOVA-n: 55 ezer látogató, 17 ország 274 kiállítója. A megnyitón írták alá a 2021-es "Egy a természettel" Vadászati Világkiállítás együttműködési megállapodását, és bejelentették a Hungexpo körülbelül 50 milliárd forintból megújulását.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A február 7-10. között megrendezett FeHoVa ezúttal is a vadászok és horgászok hagyományos szezonnyitó rendezvénye volt, amelyre a legjelentősebb gyártók és forgalmazók hozták el újdonságaikat, fejlesztéseiket. A vadászok, horgászok és természetkedvelők tízezrei próbálhatták ki a legújabb eszközöket, és találkozhattak a legkiválóbb szakértőkkel.

 

 

A megnyitón:

Ahhoz, hogy a magyar vadászat, vadgazdálkodás és vadászati kultúra ismét régi fényében ragyogjon, és Magyarország vadászati nagyhatalommá válhasson, fontos lépéseket kellett tenni - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a 26. FeHoVa  megnyitóján. Példaként említette a fegyvertörvény észszerűsítését, az Országos Vadászkamara szerepének megszilárdítását, valamint egy több milliárd forintos vadgazdálkodási alap létrehozását. A Vadászati Világkiállítás magyarországi megrendezésével kapcsolatban a miniszterelnök-helyettes bejelentette: a kiállítás magyarországi lebonyolításáért felelős projektcéget bejegyezték.

Kovács Zoltán kormánybiztos ehhez hozzátette, hogy csaknem 50 milliárd forintot szán a kormány a Hungexpo teljes területének megújítására, amellyel megteremti az olyan nemzetközi és világszínvonalú rendezvények infrastrukturális és logisztikai feltételeit, mint a 2021-es Vadászati Világkiállítás és a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus.

Nagy István agrárminiszter az eseményen kiemelte: a vadászat és horgászat Magyarország hagyományaink fontos része, amelyek nemcsak kikapcsolódást és sportolási lehetőséget kínálnak, hanem komoly szakmai és gazdasági tevékenységet is jelentenek. A tárcavezető hangsúlyozta: az agrártárca minden eszközével támogatja a fenntartható vadászatot. A többi között ezért vezettek be olyan rendelkezéseket, amelyek lehetővé teszik a tájegységi határok módosítását.

A megnyitón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter, Kovács Zoltán kormánybiztos és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke aláírták az "Egy a természettel" nemzetközi vadászati és természeti kiállítás, a Vadászati Világkiállítás együttműködési megállapodását, amelyet a tervek szerint 2021-ben rendez meg Magyarország.

 

 

A megnyitó végén pedig Reviczky Gábor Kossuth és Jászai Mari díjas színművészt Nagy István agrárminiszter a Magyar Erdők Nagykövetévé nevezte ki.

 

 

A megnyitás előtti sajtótájékoztató, melyen Bajdik Péter, az Országos Magyar vadászkamara főtitkára, Dr. Dérer István, a MOHOSZ alelnöke, Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, Szilágyi Balázs, a FeHova kiállításigazgatója és Hernyák Aurél horgász szakértő vett részt. (Hazai Vadász)

 

 

 

A hagyományos trófeakiállítás mellett "Kontinensek ritkaságai" címmel rendeztek bemutatót ritka és különleges vadfajokból, a világ minden tájáról. Hatalmas siker volt az idén elsőként megrendezett I. FEHOVA Nemzetközi Nyílt Preparátor Verseny, amelyet a Magyar Vadászlap közreműködésével, az ETC (European Taxidermy Championships) segítségével bonyolítottak le. A versenyen nemzetközi zsűri bírálta el 40 versenyző pályamunkáit.

 

 

Nagy érdeklődés kísérte a Vadászkürtös fesztivált, az óriás pontyok bemutatóját az Akváriumnál, az állami erdészetek vadász- és kirándulóterületeinek bemutatóját, a látványos vadászkutya fajta- és munkabemutatókat, a solymász bemutatókat, valamint a gasztronómiai bemutatót.

 

 

Az érdeklődők neves külföldi és magyar sporthorgászok beszámolóit hallgathatták meg a színpadokon. Természetesen idén sem maradt el a FeHoVa Kupa Nemzetközi Szarvasbőgő Bajnokság, amelyet nyolcadik alkalommal rendeztek a Vadász színpadon. Az érdeklődésre jellemző, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni a nézőtéren. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: a MOHOSZ szervezésében ezúttal is sokan vettek részt a horgász suli oktató programjain.

A 26. FeHoVa látogatója volt gróf Széchenyi Zsigmond Afrika-utazó és vadászíró özvegye, a 93 éves Hertelendy Margit, aki - az érdeklődőkkel együtt - megtekintette annak a nagyszabású természetfilmes dokumentumfilmnek néhány részletét, amelyet a vadász-gróf születésének 120. évfordulójára készítenek.

A kiállítással egy időben rendezték a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban a STIHL TIMBERSPORTS SERIESR sportfavágó versenysorozatot és bemutatót, valamint a VII. FEHOVA-MEOESZ Nemzetközi Kutyakiállítást.

 

 

A kiállítás számos szakmai eszmecserének is helyet adott. Ezek közül kiemelkedett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által rendezett, a vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről szóló konferencia.

 

Bitay Márton államtitkár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által rendezett, a vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről szóló konferencián elmondta, hogy a vadgazdálkodás jól működik, harmónia tapasztalható az agrár- és a vadgazdálkodók között, vagy legalábbis a viszonyt korábban romboló konfliktusok enyhültek az elmúlt néhány évben elfogadott jogszabályoknak köszönhetően. Bízik abban, hogy a vadkárfelmérési protokoll elkészítésével és jogszabályi hátterével megteremthető lesz annak a lehetősége, hogy a gazdák és a vadászatra jogosultak az esetlegesen felmerülő vitákat ne szétszóródó szakértői vélemények alapján tereljék jogi útra, hanem egy megfelelően szabályozott problémarendezési rendszerben.

 

 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke ismertette, hogy az egységes vadkárfelmérési útmutató annak érdekében jön létre, hogy a mező- és erdőgazdálkodásban a vad által okozott károk mennyiségének, a károsodott terület nagyságának, valamint a károk pénzbeli értékének meghatározása országosan egységesebb módszerekkel történjen. Az útmutató a vadászati szervezetek, illetve a kapcsolódó szakterületek tudományos műhelyei által készül, az agrárkamara és a vadászkamara szakmai és finanszírozói közreműködése mellett - tette hozzá. A NAK elnöke szerint a feszültségek csökkentése, kezelése érdekében kiemelt jelentőséggel bír, hogy minden érintett fél a vadkár megelőzésére koncentráljon. Ezen a téren csak együttműködéssel, folyamatos kapcsolattartással, egymás tájékoztatásával lehet eredményt elérni, amely az új vadászati törvény szerint kötelezettsége is mindkét félnek.  Ebben segítségükre lehet a falugazdász és a tájegységi fővadász hálózat. Úgy vélte, ha a vadkárt nem sikerült megelőzni, az a legfontosabb, hogy objektív, mindenki számára megnyugtató módon történjen meg a vadkár felmérése.

 

 

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke elmondta, hogy a testület az érdekképviseleti munka mellett jelentős szakmai kérdésekkel is foglalkozik, a vadgazdálkodási alap elindításával pedig forrás került a vadgazdálkodási ágazatba. A vadászkamara részt vett az afrikai sertéspestis kezelésével kapcsolatos ügyek rendezésében, mindezek mellett törekednek a környező országokkal a kétoldalú kapcsolat erősítésére is.

 

 

A részvevők ezen kívül tájékoztatást kaptak az afrikai sertéspestis hazai megjelenésének vadászatra gyakorolt hatásairól.

 

 

Ordasi Milán főosztályvezető (AM Vadgazdálkodási Főosztály): A tájegységi fővadászok tapasztalatai a vadászatrta jogosultak és a gazdálkodók együttműködéséről

 

 

Dr. Sisa Ferenc főosztályvezető-helyettes (AM Vadgazdálkodási Főosztály): Tájékoztatás a vadgazdálkodást érintő jogszabály változásokról

 

 

Dr. Csányi Sándor igazgató (SZIE Vadvilág Megőrzési Intézet): Mezőgazdasági Vadkárfelmérési útmutató

 

 

Dr Varga Gyula elnök (OMVK Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság): Az Országos Vadgazdálkodási alap nyújtotta lehetőségek a vadállomány számára kedvező élőhelyek kialakítására és a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozására

 

 

Nagy Imre tudományos főmunkatárs (NAIK Erdészeti Tudományos Intézet): Erdei vadkárfelmérési útmutató

 

Forrás: MTI, Hungexpo, Hazai Vadász, kormany.hu vadkar,
Fotó: Mőcsényi Miklós

Kiegészítés:

 

Riportok:

 

Interjú dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel a 26. FEHOVA-n- 2019.02.08. (1:37)

 

 

Interjú dr. Nagy István agrárminiszterrel a 26. FEHOVA-n - 2019.02.08. (2:37)

 

 

Interjú Kovács Zoltán államtitkárral, a Vadászati Világkiállítás kormánybiztosával a 26. FEHOVA-n - 2019.02.08. (2:54)

 

 

Interjú Marghescu Tamás CIC vezérigazgatóval a 26. FEHOVA-n - 2019.02.08. (2:43)

 

 

Interjú Bajdik Péter OMVK főtitkárral a 26. FEHOVA-n - 2019.02.08. (3:35)

 

 

Interjú Lipp Adrienn vadászhölggyel a 26. FEHOVA-n - 2019.02.08. (3:27)

 

 

Interjú Szigeti Edit szerkesztővel a 26. FEHOVA-n - 2019.02.08. (4:12)

 

 

Prihoda Judit festőművész élő festészete a FEHOVA-n - 2019.02.08 (18:09)

 

 

Interjú Prihoda Judittal és dr. Boa Lászlóval - 2019.02.08. (2:04)

 

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.