FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-02-12

Megmutatták, mit csináltak a Falco-gyárban, hogy nekünk jobb legyen

A világ legmodernebb forgácsszárító és -szűrő berendezésének próbaüzeme lezárult! A beruházás környezetvédelmi ellenőrzése kiváló mérési eredményeket hozott - hangzott el a Falco Zrt. nyílt napján hétfőn.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az eseményen a Falco-ügy zászlóvivője, dr. Hende Csaba országgyűlési alelnök, Dr. Puskás Tivadar polgármester, Kántás Zoltán a körzet önkormányzati képviselője mellett, nem csak a sajtó, hanem a szombathelyi közélet több alakja is képviseltette magát, ezzel is érzékeltetve a téma fontosságát.

 

Az úgynevezett UTWS-rendszert 2018. szeptember 10-én teljesen üzembe helyezték, ezzel egy időben megkezdődött a próbaüzemi tevékenység - tájékoztatott Kovács Tamás, a cég kommunikációs vezetője. 

 

A Falco Zrt. - kötelezettségeinek eleget téve - már a próbaüzem alatt elvégeztette a kötelező ellenőrzéseket. A nyílt napon elhangzott, hogy hazánkban ilyen jellegű hitelesített műszerek nem is voltak, így az ezzel járó engedélyeztetési folyamatokat is a cég vállalta magára. A mostanra a hatóságok által is jóváhagyott eszközökkel történt folyamatos mérések eredményei felülmúlják a korábbi elvárásokat is. Egészen pontosan ez azt jelenti, hogy a por 0,1 mg/m3 értékre, a formaldehid pedig 0,4 mg/m3-re csökkent.

 

Hogy tudjunk mihez viszonyítani: 

A Falco Zrt. az elmúlt 5 évben 40,5 milliárd forintot költött szombathelyi fejlesztéseire,  2017 januárja óta pedig nagy erőkkel dolgoztak az új UTWS technológia üzembe helyezésén is. Ennek megvalósítása mintegy 15 milliárd forintba került, és 3500 tonna acélszerkezetet építettek be a korábbi gyártó-infrastruktúrába.A méréseket üzemállapotban, 15 másodpercenként végzik, ebből 30 perces, 24 órás, és havi átlagokat számolnak. Ezeket az adatokat a transzparencia jegyében, mostantól a http://www.falco-woodindustry.com oldalon, a jobb felső sarokban található kis gyárat ábrázoló ikonra kattintva bárki megtekintheti.

A tájékoztatóból kiderült, hogy nem egyfajta plusz szűrőt helyeztek el az emblematikus kéményen, hanem zárt rendszert alakítottak ki, amelyben egyszerűen elégnek a szerves vegyületek. Ezáltal jelentősen visszaszorítva a környezetterhelést. A Falco Zrt. ezzel a technológiai fejlesztéssel nem csak csökkentette ökológiai lábnyomát, hanem 2018-ban elnyerte az Energiatudatos Vállalat címet is.

Az UTWS technológiával egyidejűleg megvalósult egy új, 38 méter magas, mintegy 10000 négyzetméter felületű zajvédelmi fal is, ezen kívül zajgátló paneleket is beépítettek.

 

A tájékoztató eseményt követően dr. Hende Csaba megjegyezte, teljesen elégedettek nem lehetünk, hiszen a rendszer még most sem tökéletes. Nemrég a fűrészport szállító szalagot körülvevő fémburkolat kilyukadt, és két egymást követő napon fűrészporral terítette be a szél a fél várost. Különösen a környéken élők szenvedtek ettől nagyon, ami megengedhetetlen. A jövőben meg kell akadályozni, hogy ilyen megtörténjen - hangsúlyozta a politikus. Például azzal, hogy a cég teljes fűrészpor tárolási, kezelési technológiáját zárttá teszik. A zajcsökkentéssel is sok teendője van még a cégnek, a zajvédelmi beruházás még nem készült el teljesen, ráadásul azok eredményeit, illetve a mérési adatokat sem ismerjük, amelyek a beruházást követően lesznek majd ismertek - tette hozzá Hende Csaba. A környéken élőknek is joga van a nyugodt pihenéshez, amelyet a jogszabályok is garantálnak. Korábban emiatt a gyár éjszakai tevékenységét le is állították, amit aztán a bíróság végül mégis engedélyezett, de reméljük, hogy a zajcsökkentő beruházásoknak köszönhetően ezen a téren is lesz kedvező változás - zárta gondolatait a politikus.

Forrás: frisss.hu

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.