FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-02-15

Képzéssel segíti az erdei munkásokat a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeti szakmunkás képzés indítását kezdeményezte, hogy megfeleljen a különleges erdőgazdálkodással kapcsolatos kívánalmaknak, és szaktudáson alapuló kiszámítható életpályát kínáljon.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A magas színvonalú szakmunka az erdőgazdálkodásban is különös jelentőséggel bír. Fokozottan igaz ez a főváros térségi erdőkben, ahol sokkal több szempontot és igényt kell figyelembe venni a terepi munkavégzés során, miközben a térség munkaerő-felvevő képessége nagyobb az országos átlagnál. Éppen ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeti szakmunkás képzés indítását kezdeményezte, hogy megfeleljen a különleges erdőgazdálkodással kapcsolatos kívánalmaknak, és szaktudáson alapuló kiszámítható életpályát kínáljon az erdészeti vállalkozásoknál vagy az erdőgazdaságoknál dolgozó szakembereknek.

 

 

A főváros környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. által indított erdészeti szakmunkás képzés célja olyan terepi szakemberek nevelése, akik a térségben dolgozó vállalkozóként vagy az erdőgazdaság állományában elhelyezkedve képesek az örökerdő-gazdálkodás és a parkerdei többlet-igényeknek megfelelő minőségi munkavégzésre. A mintegy fél évig tartó első képzés 2019 januárjában rögtön nagy érdeklődés mellett indult, hiszen maximális létszámban, 20-an jelentkeztek csak a főváros szűkebb térségéből erre a kuriózumnak számító végzettséget adó tanfolyamra. A hivatalos OKJ-s képesítést adó oktatás különösen gyakorlatorientált formában zajlik, amihez a hátteret a Pilisi Parkerdő Zrt. területein folyó gazdálkodás és az ott dolgozó gyakorlati szakemberek adják.

Az erdők kezelése során a legalacsonyabb fokú munkavégzés is különleges szakismereteket követel. Munkája során az erdőgazdálkodó akkor tudja érvényesíteni az aktív természetvédelemmel vagy a természetjárással kapcsolatos szempontokat, ha a konkrét terepi munkavégzés megfelelő szakmai színvonalon történik. Az erdő a legbonyolultabb földi életközösség, az itt dolgozó embereknek tisztában kell lenniük az erdő működésének biológiai és ökológiai alapjaival, miközben otthonosan kell mozogniuk a gépkezelési, gépészeti szakterületeken is.

 

 

A képzés ötvözi a biológiai és a műszaki ismereteket, miközben vállalkozási valamint szaknyelvi képzésrész segíti a hosszú távú érvényesülést. Sikeres vizsga esetén a résztvevők az OKJ képzés bizonyítványa mellett gépkezelői jogosítványt is szerezhetnek, ami az erdőben dolgozó teljes gépsor elemeire vonatkozik, a fadöntéstől a faanyagszállítás gépeiig. A tananyag részét képezik mindezek mellett

- a csemetetermesztéssel,

- az erdőfelújítással,

- az erdő nevelésével,

- a vadgazdálkodással,

- a kíméletes fakitermeléssel,

- az erdővédelemmel,

- a turisztikai infrastruktúra fenntartásával és

- az örökerdő gazdálkodással kapcsolatos ismeretek, amelyek mindegyikét kiegészítik

- a biztonságos munkavégzésre vonatkozó tudnivalók.

 

Az erdészeti szakmunkásképzés térségbeli elindításának kezdeményezésével a Pilisi Parkerdő Zrt. újabb jelentős lépéssel járul hozzá a hazai erdőgazdálkodás fejlesztéséhez.

 

 

Forrás: Parkerdő Zrt.

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.