FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-03-13

Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ alakul

Múlt héten döntött a kormány az új szervezet létrehozásáról, amelynek felügyeletét az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosra bízza.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az új központ feladata a hazai aktív- és ökoturizmus élénkítése, a beruházások koordinálása, a területtel foglalkozók munkájának segítése és a fejlesztések népszerűsítése lesz - mondta el a szervezet létrehozását bejelentő sajtótájékoztatón Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

 

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

Bár az utóbbi években számos sikeres fejlesztés valósult meg az aktív és ökoturisztika területén, vannak olyanok is, amelyek nem a várakozásoknak megfelelően teljesítenek, és a beruházások sokszor nincsenek egymással összehangolva. Az is előfordul, hogy a fejlesztésekről nem értesül a célközönség, illetve a szükséges információkat négy-öt honlapról kell összegyűjteni. Éppen ezért az új szervezet feladata, hogy a fejlesztéseket és a különböző fenntartókhoz tartozó intézmények működését koordinálja, illetve az attrakciókat megismertesse a látogatókkal. Az aktív turista folyamatosan mozgásban van, ezért a pontszerű fejlesztések helyett hálózatokban való gondolkodásra van szükség; az aktív és ökoturizmus területén rendszerben kezelt, régiós programcsomagokat és a túraútvonalakra vonatkozó egységes, összehangolt ajánlatokat kell kidolgozni - emelte ki a kormánybiztos. A cél végső soron a természetjárás, az aktív kikapcsolódás népszerűsítése, az "aktív turisták" számának mérhető növekedése.

Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy kormánybiztossága az elmúlt években szorosan együttműködött a nemzeti parkokkal és az erdőgazdaságokkal, az új központ révén pedig a közös munka újabb lendületet kaphat. Folyamatosan egyeztetnek például a turistaház-fejlesztésekről, a via ferrata és mountain bike útvonalakról, a sípályákról, és a kormánybiztosság többek között az erdei kisvasutak vagy a Bükki Csillagda fejlesztési forrásainak előteremtéséhez is hozzájárult.

 

Az eseményen bemutatták a Természetjáró szálláshelyek erdőn-mezőn című zsebkalauz-sorozat második kiadását. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

A természetjárás népszerűségét hangsúlyozta Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár is, aki elmondta, hogy Magyarország egyötöde erdő, és ez a terület nem csökken, sőt, a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpont lett. Csak a főváros környékén, a Budai-hegyekben és a Pilisben évente 25 millió kiránduló fordul meg. Az utóbbi időszakban a 22 állami erdőgazdaság rengeteg turisztikai beruházást végzett, és számos közös program valósult meg az aktív Magyarországért felelős kormánybiztossággal, ilyen például az erdei vasutak fejlesztése vagy a Téry Ödön Nemzeti Turistaház Fejlesztési Program. Zambó Péter kiemelte az idén 10 ezer gyereket fogadó Vándortábor Programot is, ami annyira népszerű, hogy a korábbi öt erdei útvonal mellé idén újabb kettőt jelöltek ki a táborozóknak.

A sajtótájékoztatón Rácz András, a környezetügyért felelős államtitkár elmondta: az országban működő tíz nemzeti parki igazgatóság jelenleg összesen 300 ezer hektár védett területet kezel. A látogatók részéről növekszik az igény a nemzeti parkok és az ott folyó természetvédelmi munka megismerésére. A regisztrációs adatok szerint az elmúlt 10 évben megduplázódott az érdeklődők száma, és a környezeti nevelési programok is egyre népszerűbbek. Mivel a hazai ökoturizmus többszereplős, a feladatok pedig sokrétűek, szerencsés a munka magasabb szintű koordinációjáért felelős Ökoturisztikai Fejlesztési Központ létrehozása - tette hozzá Rácz András.

Forrás: turizmus.com

Kiegészítés:

 

A FATÁj tudomása szerint a zsebkalauz eme második kiadásának kiadója az Ipolyerdő Zrt. A kiadvány az állami erdőgazdaságok (22) és az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság közös finanszírozásában jelent meg. A kiadvány főszerkesztője az erdészeti körökben sokak (mindenki) által ismert Nagy László (az Erdészeti Lapok főszerkesztője).

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.