FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
MátyásFa Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-03-13

Fejlesztések az erdőkben - Fejér megye

Az utóbbi években felértékelődött az erdők közjóléti szerepe, amit kilátók, pihenők, séta­utak és egyebek építése jelez. De milyen közjóléti, azaz a lakosságot szolgáló beruházást terveznek az idén Fejérben az állami erdőgazdaságok? Ennek jártunk utána.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Ilyen lesz a Kőhányáspusztán kialakítandó ökoturisztikai központ, amelyben 39 férőhelyes turistaszálló is helyet kap Grafika: Vértesi Erdő

2019-ben több mint 48 millió forintot költ a VADEX Mezőföldi Zrt. azon újabb fejlesztésekre, amelyeket a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark látogatói élvezhetnek majd - tudtuk meg Fajkuszné Bodrogi Zsuzsannától, az erdőgazdaság közjóléti és turisztikai ágazatának igazgatójától.

 

Komoly problémát jelent a rongálás, az illegális szemétlerakás

- A fejlesztések egy részét már tavaly megkezdtük, de számos dolgot idén fejezünk be. A korábbi dámkertet bővítettük, így jelenleg több mint 7 hektáros területen figyelhetik meg a látogatók testközelből az állatokat. A bemutatott fajok listája és száma is folyamatosan gyarapodik, a különböző szarvasok (gím-, dám-, szikaszarvas), vaddisznók, őzek, muflonok és vadpulykák mellett helyet kapott a vadasparkban egy emupár is, valamint elkészült egy újabb madárröpde, ahol gerlékkel, pávával és különleges fácánokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A röpde melletti kis tavat megnagyobbítottuk és egy vízimadár-megfigyelőpontot alakítottunk ki. A gímkert és az újonnan bővített dámkert közötti területen pedig egy olyan épületet és udvart tervezünk létesíteni, amely - a takarmány tárolása mellett - vadgazdálkodási ismeretek elsajátítására és kézműves foglalkozások megtartására is alkalmas lesz - mondta el a VADEX közjóléti igazgatója.

 

Ökoturisztikai központ épül

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, Szedlák Tibor arról számolt be, hogy az elmúlt években teljes hosszában újjáépült és kerékpárút­szakasszal bővült az országos kék túra útvonala, amely Fehérvárcsurgó térségében lép az erdőgazdaság területére. Jelenleg összesen 14 kilátót üzemeltetnek, és viselik a karbantartás nem elhanyagolható költségeit. A társaság két bakancsos turistaházat is üzemeltet, az egyik, a Károly-lak Isztimér határában található, a másik Veszprém megyében, Herendtől nem messze üzemel. A VERGA Zrt. 2019. évre tervezett, 200 millió forint értékű legjelentősebb közjóléti beruházása - pályázati támogatással - Veszprém megyében valósul meg.

2020 decembere a határideje annak a fejlesztésnek, melyet - több forrásból - a Vértesi Erdő Zrt. valósít meg a Gánt melletti Kőhányáspusztán. Mint azt Sárainé Illés Edina közjóléti és turisztikai osztályvezető érdeklődésünkre elmondta: a mintegy 700 milliós beruházás részeként ökoturisztikai központ épül. Az épületben 39 férőhelyes turistaszálló, sváb jellegű ételeket kínáló étterem és borospince is helyet kap. Védett kerékpártárolók és a lovasoknak lókikötők épülnek.


A Bence-hegyi kilátó egy frekventált célpont
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap / Archív

Illegális szemétlerakás

A teljesség igénye nélkül bemutatott beruházáshoz tartozóan emlékparkot alakítanak ki a Zámolyon levő kerekszenttamási romok körül, s szabadtéri interaktív kiállítóhellyel bővül a csákberényi vadászati és erdészeti múzeum.
Rákérdeztünk az erdőgazdaságoknál a közjóléti létesítmények látogatottságára is.

- Valamennyi nagyon népszerű - kaptuk a választ a VADEX-től, amelynek a közelmúltban, a Velencei-tó északi partján átadott Bence-hegyi kilátóját tavaly 50 ezren keresték fel. - Sajnos, rongálások is előfordulnak, az említett Bence-hegyi kilátótól például nagy értékű reflektorokat loptak el - mondta el Fajkuszné Bodrogi Zsuzsanna, aki szerint a másik nagy problémát az illegális szemétlerakás jelenti. A háztartási hulladék, az építési törmelék eltakarítására fordított milliókat szívesebben költenék a lakosságot szolgáló további fejlesztésekre - jegyezte meg az igazgató.

 

Tetemes költséget jelent

Az új beruházások mellett nagyon fontos a már elkészült létesítmények folyamatos és tervszerű karbantartása, ami éves szinten közel 100 millió forintos kiadást jelent - húzta alá kérdéseinkre adott válaszában a VERGA vezérigazgató-helyettese. A rongálások náluk is rendszeresek, elsősorban a településekhez közeli helyszíneken fordul elő kisebb-nagyobb, ám rendkívül bosszantó károkozás. A főleg az utak és a közjóléti létesítmények mellett lerakott szemét elszállítása a veszprémi erdőgazdaságnak is tetemes költséget jelent. Az erdőgazdaság rendszeresen szervez szemétgyűjtési akciókat, de az igazi megoldás az lenne, ha sem a kirándulók, sem a közelbe lakók nem szórnák el, helyeznék ki a kisebb-nagyobb mennyiségű szemetet, hulladékot. Erre számos módon - kihelyezett táblákkal, fórumokon, honlapokon történő tájékoztatással - igyekeznek felhívni az erdőjáró közönség figyelmét. Szedlák Tibortól megtudtuk azt is, hogy a látogatók mindinkább növekvő számának pontosabb megbecsülése céljából két helyen is áthaladást érzékelő berendezést terveznek felállítani.

 

Forrás: FEOL

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.