FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-03-24

Átadták az Ipolyerdő Zrt. Kirándulóközpontját Királyréten

Átadták a 228 millió forintból megépült Királyréti Kirándulóközpontot; az egykori erdészlak felújításával kialakított többfunkciós épület nemcsak turisztikai szolgáltatást nyújt, hanem hely- és gazdálkodástörténeti bemutatónak is otthont ad.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az Ipolyerdő Zrt. a Királyréten kiránduló központot épített az egykori erdészlak felújításával. Itt helyi alapanyagokból készült termékek vásárolhatóak az erdei boltban, valamint bemutatják a Börzsöny vulkanikus keletkezését és az egykori bányászatot, ércfeldolgozást és kohászatot, az erdőgazdálkodás és a környék gazdálkodásának történetét. Ugyanakkor kávézó is nylt az épületben. A létesítmény tovább gazdagítja Királyrét turisztikai szolgáltatásait, és lehetőséget teremt arra, hogy a térség tárgyi és szellemi értékeit méltóan mutassák be a nagyközönségnek.

 

 

A Királyréti Kirándulóközpont fejlesztése 228 millió forintba került, ebből 153 millió forintot a VEKOP-4.1.1-15-2017-00006 "Gyalogszerrel felfedezni a Börzsöny turisztikai termékkínálatát" projekt támogatási összege volt. A fennmaradó 75 millió Ft-ot az erdőgazdaság saját forrásaiból biztosította.

 

Fontosnak tartjuk az épített örökség megóvását, megőrzését. A jelenlegi fejlesztés lehetővé tette, hogy a 150 éves, egykori uradalmi iskolát, mely később erdészlakként is működött, ma a közjólét és a turisztika szolgálatába állítsuk - hangsúlyozta az átadó alkalmával Kiss László az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója.

 

 

A Királyréti Kirándulóközpont átadásával nem állnak meg a fejlesztések a Társaságnál, tovább dolgozunk azon, hogy a pihenni vágyók előtt még szélesebbre tárjuk erdeink kapuit, hiszen ma már, az erdővagyon kezelése mellett az erdészek egyik fontos  feladata az erdők természeti, kulturális és történelmi értékeinek megőrzése és bemutatása.  Szeretnénk olyan szolgáltatást nyújtani, mely hozzájárul a szabadidő egészséges, tartalmas eltöltéséhez. Ezért is vagyunk büszkék a ma átadott Királyréti Kirándulóközpontra. - hangsúlyozta a vezérigazgató.

 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a Börzsöny egyre népszerűbb lakó- és kirándulóhely, még a külföldiek körében is. Egyre több a lehetőség itt a szabadidő eltöltésére. köszönhetően a kisvasút- és a turistaút-, valamint a szálláshely- és bicikliút-fejlesztéseknek is. Ráadásul a minőségi szolgáltatásokat megfizethető áron kínálják az ide érkezőknek.

 

 

Az államtitkár elmondta: fontos, hogy az erdei iskolák, a táborozások a tanévek rendes részeivé válnak, ezért is jelentős a tavaly indított Csodaszarvas program, amely lehetővé tette 698 iskola 6500 tanulójának, hogy több éjszakát töltsön erdei szállásokon, természeti környezetben. Az idén szeretnék a program támogatását 7.700 gyerekre kiterjeszteni.

 

Nagy István, az agrártárca vezetője a központ csütörtöki avatásán, a Pest megyei Szokolyán azt mondta: meg kell ismertetni és meg kell szerettetni a természet értékeit a társadalommal, ennek érdekében a minisztérium a Bejárható Magyarország program keretében jelentős fejlesztéseket hajtott végre az állami erdőkben. Hozzátette, hogy ennek eredményeként az erdők "a leglátogatottabb turisztikai attrakciók közé emelkedtek".

 

 

Az agrárminiszter kitért arra, hogy a minisztérium következő feladata az ökoturisztikai fejlesztések hálózatának kialakítása. Ennek érdekében összehangolják az erdőgazdaságok és a nemzeti park igazgatóságok fejlesztéseit és együttműködnek az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hivatalával, valamint a Magyar Természetjáró Szövetséggel.

 

A fenti beszédeket követően a szokolyai Cseh Péter Általános Iskola tanulói zenéltek, a Némethné Pintér Csilla Szokolya polgármester asszonya is méltatta a berugázás jelentőséségt és kitért a község és az Ipolyerdő Zrt. közötti jó kapcsolatokra, a Gáspár István plébános megáldotta a létesítményt, majd átvágták a felavatás nemzeti szín szalagját.

 

 

Ezután Rétvári Bence államtitkár, egyben helyi országgyűlési képviselő és Nagy István agrárminiszter fát ültettek a létesítmény udvarán.

 

 

Végül az egybegyűltek megtekintették a a környék gazdálkodás történetének bemutató termét.

 

Forrás: kormany.hu, Ipolyerdő Zrt,
valamint a tudósító helyszíni tapasztalai.
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.