FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-03-28

Példás összefogás a faipari szakképzésért

A faipari szakképzés egyedülálló fejlesztéséről konzultált a Soproni Egyetem és a Soproni Szakképzési Centrum a környék fontos gazdasági szereplőivel március 20-án.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Griechisch Tamás

A példás együttműködés célja, hogy a Faipari Ágazati Képző és Vizsga Centrum, valamint a Faipari Tudásközpont megalapításával korszerűbbé tegyék a tudásanyagot, erősítsék a duális képzést, valamint továbbképezzék a szakoktatókat, hogy az oktatás minden pillére megfeleljen a legmodernebb piaci trendek kihívásainak is.

 

- Ahhoz, hogy átláthassuk ennek a projektnek a lényegét, egészen 2005-ig kell visszanyúlnunk, ugyanis abban ez évben egy pályázat keretében végrehajtottunk egy úgynevezett Digit2005 fejlesztést - mondta Dr. Oszvald Ferenc, a Soproni Egyetem docense. - Már akkor éreztük, hogy a hallgatóink mennyire fogékonyak a digitális tananyagokra, ezért megerősítettük ezt a vonalat és újabb pályázatokban vettünk részt. Ez az alapmotívum adta az alapját az egyetem részéről annak a diskurzusnak, amely elindította a tudásközpontot, amelyhez az oktatás és a gazdaság oldaláról is csatlakoztak partnerek - fejtette ki. - Az egyre erősödő alapmotívum célja, hogy a gazdasági folyamatokhoz, modern trendekhez igazítsuk a tananyagot és ezeknek megfelelően továbbképezzük a szakoktatókat - hangsúlyozta az egyetemi docens, aki hozzáfűzte: ennek kulcsa az állandó együttműködés a szereplők között.

 

A közös munka fontosságát és a gazdasággal való szoros kapcsolat kiépítését, fejlesztését Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja is kiemelte. - Az elmúlt héten Magyarország Kormánya döntött a szakképzés fejlesztéséről, amely sok előremutató, új elemet tartalmaz - tudtuk meg tőle. - Erre rímel a mai fórum is, amely során a Soproni Szakképzési Centrum és a Soproni Egyetem egy olyan modell megalkotására törekszik, amelyik példamutató lehet az országos szinten is. Ennek értelmében a Magyarországon egyedül a Soproni Egyetem által nyújtott faipari képzést összekapcsoljuk a szakképzéssel. Ezért kívánja létrehozni az egyetem a Faipari Tudásközpontot, amely a képzés különböző szintjein, tehát a mérnökképzésnél, a felsőfokú szakképzésnél, a technikusképzésnél és a szakmunkásképzésnél is fejleszteni kívánja az oktatás tartalmát, a digitális technika eszközeivel is. Ez a korszerűsítés a ma olyan divatos Ipar4.0 faipari vonatkozásait képviseli - emelte ki a kancellár. - Ennek keretében a Soproni Egyetem vállalja a szakmai tanárok és szakoktatók képzését, valamint a diákokat oktató vállalati szakemberekkel történő kapcsolattartást is - fűzte hozzá. 

 

A Soproni Szakképzési Centrum pedig a tudásközpont gyakorlati hátterét biztosítja majd. - Ehhez várjuk vállalatok csatlakozását - emelte ki Králik Tibor. - Hiszen a duális képzés lényege, hogy üzemi körülmények között, a vállalatoknál folyjon az oktatás. Mivel nem minden vállalatnak van emberi, vagy időbeli kapacitása bizonyos alapfeladatok megtanítására, ezért ezt a Soproni Szakképzési Centrum vállalja magára. Így az oktatás ideális körülmények között, kiváló ütemben tud haladni - fejtette ki.

 

A kancellár hozzáfűzte: az egyeztető fórum eredményessége a vállalatok érdeke is, ugyanis a faipari szekcióban is munkaerőhiány van. - Egy kicsit mi is generáltuk ezt a lehetőséget, mivel jó szakemberekre lesz szükségünk az elkövetkezendő időszakban - emelte ki Kovács Tamás, a FALCO Zrt. PR igazgatója. - Az ő színvonalas képzésük úgy valósulhat meg, ha összefog az egyetem és a középfokú szakképzés a gazdasági szereplőkkel. Ezen a fórumon el tudtuk mondani minden résztvevőnek, hogy mire van szükségünk a jövő szakembereivel, azok oktatásával kapcsolatban - fűzte hozzá.

 

A rendezvényen részt vett Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, aki kiemelte: a várossal kiváló kapcsolatot ápoló oktatási intézmények forradalmi dolgot hajtanak végre a fejlesztésekkel.

 

Forrás: sopronmedia

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.