FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-02

Ismét fakitermelők versengtek Pósteleken

Tizenhárom csapat részvételével rendezték meg a hagyományosnak számító regionális fakitermelő versenyt szerdán Pósteleken. A megmérettetés az első állomása volt a Stihl Országos Fakitermelő Versenysorozatnak, ahonnan az első hat csapat kvalifikálta magát az országos döntőbe.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fotók: Imre György

A regionális versenyt minden második évben a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. és a Csiszér-Gép Kft. szervezésében hívják életre Békés megyében, a páros esztendőkben az ásotthalmi erdészeti iskolában rendezik az alföldi régiós megmérettetést. A szerdai kihíváson öt erdészet és öt erdészeti iskola, egy-egy szentesi tűzoltó csapat és rendkívül sikeres baráti formáció, illetve a Csiszér-Gép is rajthoz állt

 

Csiszér Attila, a kft. vezetője elmondta, a versengésen ebben az évben is négyfős csapatok indultak.

- A résztvevők szinte lefedték a teljes Alföldet, hiszen Szeged, Szentes, Csongrád és Ásotthalom mellett például megmérette magát a kihíváson a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. és a NEFAG Nagykunsági Erdészeti Zrt. is - ecsetelte Csiszér Attila. - Az első három csapat a fő támogatónak köszönhetően pénzdíjat vehetett át, míg az első hat helyezett kvalifikálta magát az országos döntőbe.

Dr. Puskás Lajos erdőmérnök, Dalerd Zrt, a zsűri elnöke hírportálunknak elmondta, a versenyt mindig több cél mentén szervezik meg.

- Egyrészt a feladatok szolgálják az erdőben dolgozó emberek biztonságát, munkájuk segítését - fogalmazott. - Egy 20-30 méteres fa kidöntésekor óriási erők lépnek fel, de például a hasítás sem egyszerű feladat, ezért is fontos a professzionalitás. Emellett egy-egy fa több évtizeden keresztül nő, s ha már arra kényszerülünk, hogy kivágjuk, akkor fontos, hogy a leghatékonyabban használjuk fel, úgy, hogy az értékei ne vesszenek kárba. Ez is lényeges szempont.

Puskás Lajos hozzátette: a verseny mindig nagyban segíti a csapatok közösségépítését is.

 

A feladatok egyébként egybefüggőek voltak. Döntés, kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, hasítás és sarangolás egyaránt szerepelt a kihívások között. A zsűri több paraméterre figyelt, lézeres műszerek is segítették a döntést. Az időn kívül természetesen ugyancsak nagy szerepe volt a szabályos és biztonságos munkavégzésnek, amit a versenybírók szigorúan figyeltek, és a szabálytalan műveleteket büntetőpontokkal "díjazták".

Külön versenyszámot jelentett a láncszerelés, amelyet elképesztő gyorsasággal teljesítettek a versenyzők.

 

A regionális küzdelem egyébként a délelőtti kevésbé jó időjárás ellenére is sokakat vonzott, ahogy pedig a nap kisütött, tömegek szurkoltak a csapatoknak, miközben a hangszórókból rockzene szólt.

 

Az első helyet végül Csiszér-Gép Favágói érdemelték ki. Második helyen végzett a Nyírerdő-MoPi-Trade., míg harmadikon a Pilisi Parkerdő Ráckevéről. Negyedik lett a DALERD Zrt.-Nagy István csapata Szegedről, ötödik helyet szereztek a Szentesi Tűzoltók, és a hatodik, még országos döntőt érő helyezést az ásotthalmi "Bedős Kisfiúk" érték el.

A versenyről készült videó ide kattintva megtekinthető.

 

A versenyről

A STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat története jóval annak elindítása előtt kezdődött. A fakitermelés az egyik legnehezebb és legveszélyesebb foglalkozás, éppen ezért az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. mindent megtesz a balesetek megelőzése és a megfelelő munkakörülmények biztosítása érdekében. Egyrészt az erdei munka biztonságának növelése érdekében életre hívta a fakitermeléshez elengedhetetlen védőfelszereléseket és munkavédelmi ruházatokat bemutató országjáró rendezvénysorozatát, másrészt elindította, és 2001 óta minden évben meg is rendezi a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozatot.

Az országos bajnokság versenyszámai a fakitermelés során végzett feladatok gyors, pontos és biztonságos végrehajtását modellezik. A jó hangulatban zajló, izgalmas versenyeknek és a pozitív médiavisszhangnak köszönhetően önkormányzatok, oktatási intézmények és állami erdőgazdaságok is kedvet kaptak ahhoz, hogy saját erejükből regionális fakitermelő versenyeket szervezzenek.

2011-ben az Andreas Stihl Kft. ezeket a versenyeket egyetlen, országos sorozattá fogta össze. A szakmai szervezetekkel együttműködve meghatározták a versenyszámokat, kialakították az egységes szabályrendszert, és lefektették a pontozás alapelveit. A legjobb csapatok 2013 óta már regionális versenyeken kvalifikálhatják magukat az országos döntőbe. A STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat 2019-ben már tizennyolcadik alkalommal hirdeti a munkavédelem fontosságát.

A versenysorozat következő fordulója:


Forrás: BEOL

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.