FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-08

FATE Ipartörténeti Konferencia III.

A Faipari Tudományos Egyesület III. Ipartörténeti Konferenciáját 2019. április 5-én Sopronban, a Ligneumban tartották, Fordulópontok a hazai faipar 20. századi történetében címmel, meghívott faipari mérnökök előadásaival.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Fordulópontok alatt a termelési tényezőkben (ember, anyag, gép, energia, információ) és a termékekben hosszabb távra kiható változásokat értünk.

 

A konferenciát dr. Németh Róbert egyetemi tanár, a FATE elnöke nyitotta meg.

Levezető elnökök:

dr Tóth Sándor, FATE történeti elnökhelyettes

Szemerey Tamás, mestertanár

 

A továbbiakban a Konferencián elhangzott 5 előadás tartalmát röviden ismertetjük.

 

Bevezető a 20. századi fordulópontokhoz

Előadó dr. Tóth Sándor c. egyetemi tanár, a konferencia fő szervezője.

A szakmában bekövetkezett fordulópontok visszavezethetők társadalompolitikai és technikai-technológiai okokra, fejlesztési célkitűzésekre egyaránt. A fontosabbak; a fűrészipari termékek, a padlóburkoló anyagok-, valamint az ajtók- és ablakok gyártásban a gyári készültségi fok növelése, ezzel a további megmunkálási, ill.helyszíni munkák idejének csökkentése, szekrénybútoroknál a "lapra szereléssel" a szállítóeszközök kihasználtságának növelése. Ide sorolható - többek között - a forgácslap- és farostlemezgyártás, mint új iparág megszületése, a bútorok kárpitozásában a poliuretán sík- és formahabok alkalmazása. Mindezek példákkal, történetekkel fűszerezve.
A teljes előadás itt érhető el.

 

Parkettagyártás, parketták

Előadó: Várkonyi Gábor c. egyetemi docens

Jó áttekintést kaptunk a történelmileg kialakult padlóburkoló anyagokról, burkolatokról; hajópadlótól, svédpadlótól a különböző parkettákig. A mozaikparketta, az intarziaparketta a kastélyok, paloták igényes, reprezentatív padlóburkolata volt, míg a csaphornyos parketta inkább polgári lakásokban terjedt el. A fordulópontot általában a többrétegű parketták megjelenése jelentette. Az 1970-es években három szalagparketta gyár is épült az országban; Barcson, Kecskeméten és Zalahalápon. A háromrétegű szalagparketta jellemzője a nemesfa járóréteg, míg a laminált "parketták"-nál már a járóréteg sem készül faanyagból.

 

Kárpitozott bútorok, gyártás

Előadó: Wilheim Gábor ügyvezető igazgató Kanizsa Trend Kft., a Bútorszövetség elnöke

Az előadó élvezetes előadásában fényképekkel és videofelvételekkel illusztrálva mutatta be a Kanizsa Trend telephelyén alkalmazott kárpitozási műveleteket a kézműves megoldásoktól a legkorszerűbb, számítógépes követő rendszerekig. Láthattuk a világszínvonalú Kanizsa Trend bútorokat, a szövet- és bőr bevonóanyagok kezelését a tárolástól szabászaton át azok rögzítésig, ami már a 21. századi 4.0 ipari forradalom alkalmazott megoldásait tükrözte.

 

Érdekességek az ajtók és ablakok történetéből

Előadó: Szemerey Tamás mestertanár

Az ajtók, ablakok, mint az épületek mozgatható fa berendezéseinek történeti kialakulását, fejlődését fogta át, mutatta be az előadó a szakember számára is érdekes előadásában. Kiemelte, hogy ezeknél alapvető követelmény a mérettartóság. Számos érdekességgel fűszerezve hallhattunk arról, hogyan alakult, változott az ablakok felépítése, szerkezete, egészen az egyesített szárnyú ablakokig. A tömörfa vésett ajtók történetében a lemezelt, majd a bútor minőséget megjelenítő furnérozott, fóliával borított megoldások is szóba kerültek.

 

H5 kontraprofilú szerkezetek az épületasztalos iparban

Előadó : Metner Lajos H5 Kontraprofil Kft. ügyvezető igazgató.

A 20. század hazai innovációja volt a faiparban a Metner-féle körkéses marószerszám, amelyet ma már közel 200 KKV alkalmaz a hazai épületasztalosságban. Az ajtók és ablakok gyártásában erre épült rá a kontraprofilos szerkezeti megoldás, amellyel kiküszöbölhető az ollós csapozás, ill, tömörfa ajtóknál vésett csapozás azzal, hogy a függőleges keretdarabok belső profiljának megfelelő negatív profilú ragasztással rögzítik a vízszintes alkatrészeket, mintegy 5% faanyag megtakarítást eredményezve. Olyan gépek is elkészültek, amelyeken a keresztmetszeti megmunkálás és a negatív profil elkészítése egyaránt megoldott.

Bp- Sopron, 2019. 05.05. Szöveg: dr.Tóth Sándor, Fotó: Ábrahám József

 

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.