FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-14

Tovább gazdagodott a velencei-tavi térség

Új muflonkertet, madárröpdét, emufuttatót és vízimadár-megfigyelő állomást avattak fel pénteken a Pákozd-Sukorói Arborétumban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Az elmúlt évtizedekben a terület a környék egyik legkedveltebb kirándulóhelyévé vált, amiben nagy szerepe van a határozottan gazdag madárvilágának is. A környéken 119 különböző madárfajt sikerült megfigyelni, melyből 48 faj itt is fészkel. A terület fejlesztése 2016-ban kapott új lendületet, amikor vadaspark létesítését határozták el, és első ütemben különböző, a természetes élőhelyhez hasonlatos környezetet biztosító, tágas bemutatóterületeket alakítottak ki a gímszarvas, szikaszarvas, dámszarvas és muflon számára. A megnyitást követő érdeklődés inspirálta arra az erdőgazdaságot, hogy tovább fejlessze a vadasparkot.

 

 

A Pákozd-Sukorói Arborétumban pénteken új muflonkertet, madárröpdét, emufuttatót és a kis tavon kialakított vízimadár-megfigyelő állomást avattak fel. A madárröpdébe páva és amerikai vadpulyka is került, míg a vízimadár-megfigyelő pont takarásából a vizes élőhelyekhez kötődő fajok tanulmányozására nyílik lehetőség. Ezzel az értékes beruházással tovább gazdagodott a velencei-tavi kistérség, így az arborétum és vadaspark programjai szervesen kapcsolódnak azokhoz a velencei-tavi turisztikai desztinációkhoz, amelyek a tó környékét már eddig is fémjelezték, vagyis a pákozdi Katonai Emlékparkhoz, az agárdi madárvártához, a Duna-Ipoly Nemzeti Park programjaihoz vagy éppen a dinnyési Várparkhoz.

 

 

Az emufuttató a sokak által kedvelt, Ausztráliában őshonos, 70 kilogramm közeli futómadár helyi otthona. Az arborétumban Samu és Emő képviselik a fajt, amelyet közelről nézhetnek meg a látogatók. Mint kiderült, Emő november végén kezd el tojni, mégpedig nagy, sötétzöld tojásokat, amelyeken Samu, a papa ül majd nyolc hétig.

 

 

- A természet megismerését és megvédését szolgáló nevelési programok legjobb oktatóterme maga a szabad természet, az erdő, a mező, a rét, a legelő és a vízi környezet, mellyel itt, az arborétumban koncentráltan találkozhatnak a látogatók - tette hozzá Majoros Gábor, a vadasparkot fenntartó VADEX vezérigazgatója. Az ünnepélyes átadón a sukorói lakosú Molnár Krisztián is részt vett. A Fejér megyei közgyűlés elnöke így fogalmazott: e fejlesztés lényege, hogy segít a magyar gyermekek környezettudatossá nevelésében. - A környezetünket azonban nemcsak szeretni, de védeni is kell az utókor számára, ami nem egyszerű manapság, a klímaváltozás idején. De az ilyen kezdeményezésekkel tovább tudjuk adni a jövő gyermekeinek csodálatos környezetünket. A Vadex társadalmi szerepvállalása éppen ezért példaértékű országos szinten is. A fejlesztést Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, valamint L. Simon László országgyűlési képviselő is üdvözölte, majd pedig elültettek egy fát az ünnepségen részt vevő gyermekek gyűrűjében.

Forrás: feol.hu,
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.