FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-16

Román exportőrök: 49. helyen egy bútorgyártó

Csak két olyan hazai kézben levő vállalat van az egész országban, amely tavaly 100 millió eurónál valamivel nagyobb értékben adott el külföldön termékeket, egyikük a nagybányai Aramis Invest bútorgyár.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az elmúlt években a nagybányai Aramis Invest volt a legnagyobb (román tulajdonú) exportőr

Románia nem teljesít valami fényesen a kivitel terén, s ha a multinacionális vállalatok egyik napról a másikra kivonulnának az országból, az export szinte megszűnne. Az Országos Statisztikai Hivatal a közelmúltban tette közé a legnagyobb exportőrök listáját, ami lesújtó képet fest a belföldi tőke teljesítményéről.

 

Az 50 legnagyobb exportőr között egyetlen hazai kézben levő vállalat van, a 49. helyen álló Aramis Invest. A nagybányai bútorgyár tavaly 220 millió euró értékű árút értékesített külföldön, fő megrendelője az IKEA volt. A cég ugyanakkor importőrként is jelentős, tavaly 500 millió lej értékben hozott be termékeket és alapanyagokat.

 

"Idehaza még a matracokba való rugót sem lehet beszerezni" - nyilatkozta Alexandru Grigu?ă, az Aramis Invest vezérigazgatója. Bagoly Miklós Levente, a háromszéki Pro Wood faipari klaszter elnöke nem csodálkozik ezen, elmondása szerint a román kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt rövidesen a deszkát is külföldről fogják venni a hazai bútorgyártók, mert olcsóbb lesz.

 

Hat erdélyi cég a listán

A Top 100-ban az Aramis Invest mellett csupán két hazai tőkével működő cég van: az Oltchim Râmnicu Vâlceaból és a nagyszebeni Compa. Előbbi vegyipari termékeket, utóbbi autóalkatrészeket gyárt. Döbbenetes adat, hogy az országban csupán két olyan hazai tulajdonú cég van, melynek kivitele tavaly elérte a 100 millió eurót, a Compa csupán megközelítette ezt az értéket. A statisztikai hivatal elkészítette a legnagyobb hazai tőkéjű exportőrök ranglistáját is. Az Aramis és a Compa mellett a listán csak négy erdélyi vállalat szerepel: a besztercei RAAL, a máramarosi Taparo és Plimob, valamint a gyulafehérvári Apulum. A RAAL gépjárművekbe való hűtőket gyárt megrendelésre, olyan nagyvállalatoknak, mint a John Deere és a Class. A két máramarosi cég bútorgyártó, az Apulum pedig porcelántárgyakat állít elő, fő megrendelője szintén az IKEA.

 

Csökken a belföldi tőke részaránya

A kivitelben nem is annyira a struktúrája az aggasztó, hanem az, hogy a belföldi tőke részaránya folyamatosan csökken a multikkal szemben. 2014-ben még a romániai tőke adta a kivitel 30 százalékát, ám tavaly ez az arány már csak 27 százalék volt. A vizsgált időszakban a kivitel euróban számított értéke 15 százalékkal lett nagyobb, a növekedést tehát nagyrészt a multik generálták. Idén valószínűleg a hazai tőke hozzájárulása a kivitelhez tovább csökken majd, mivel a legnagyobb exportőrök közé tartozó Automobile Dacia és a Ford Románia is rekordszintre növelte a termelését az év első hónapjaiban, aminek zömét külföldön értékesítik. 2018-ban a kivitel értéke 67,73 milliárd euró volt, aminek közel a felét gépjárművek és alkatrészek tették ki. Romániai jelenleg a világ 40. legnagyobb exportőre. A multik hozzájárulása nélkül az exportunk kb. 18 milliárd eurót tenne ki, amivel a 70.-71. helyen állnánk, egy szinten Ecuadorral és Kambodzsával.

 

Forrás: maszol.ro

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.