FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-20

Régi-új elnököt választott az EFDSZ X. Kongresszusa

Dr. Halmágyi János az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete új elnöke. 2019. május 15-én, Budapesten, a Thököly úti irodaházban tartotta X. kongresszusát az EFDSZ.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az ülést Dudás Péter  elnök nyitotta meg, majd Nádasdi Szabolcs, az Északerdő Zrt szakszervezetének titkára vette át az ülés levezető elnöki feladatait.

 

Első napirendi pontként a leköszönő elnök, Dudás Péter beszámolóját hallgatták meg a küldöttek. Értékelte az EFDSZ pozícióját a szakszervezeti mozgalomban, valamint az ágazatban. Bár mértékadónak tekinthető a szakszervezet mindkét vonatkozásban, a csökkenő tagság elgondolkodtató, annak ellenére, hogy országos jelenségről van szó - fogalmazott.

 

Az előző választás óta eltelt öt év eredményeit számba véve leszögezte, hogy a kollektív szerződések megköttettek, és sikerként könyvelhető el a tűzifa juttatás megőrzése az ágazatban. Bérfejlesztésre is volt lehetőség, különösképp az erősebb társaságoknál, ahol a minimális emelést meghaladó fejlesztésre kerülhetett sor.

Az elnök az ágazati vezetéssel kialakult javuló kapcsolatról beszélt, utalva az új államtitkárságra. A MÉDOSz partnerszervezettel együtt a közeljövőben sor kerülhet egyeztetésre az ágazati vezetéssel.

A külkapcsolatok fejlődése az elmúlt időszakban kimondottan sikeresnek tekinthető. A továbblépés akadályaként említette az anyagi korlátokat és a szakértők hiányát.

Élénk kapcsolatok alakultak ki a török erdőmérnöki kamarával, amely szorgalmazza a szakmai együttműködést is.

Ebben az évben is sor kerül a nyugdíjasok találkozójára, ellenben egyelőre nincs vállalkozó erdészeti társaság a sportnapok megrendezésére.

 

Kudarcként jelölte meg az ágazati kollektív szerződés megújításának elhúzódását. E téren változást vár a FAGOSZ új vezetőségétől.

 

A taglétszám lassú apadása nem általános, némely társaságnál hullámzás, illetve növekedés figyelhető meg. Sajnos az alapszervek száma is csökkent, érdektelenség, a személyi állomány csökkenése illetve önállósodás miatt.

Megemlítette a működési nehézségeket, a testületi ülések megszervezésének gondjait. Ennek megújítása lesz a jövő egyik fontos feladata - hangsúlyozta.

Alapvető gondot jelent a hatályos törvénynek megfelelő átalakulás rendkívül lassú folyamata. Hasonló feladat lesz az új szmsz elkészítése is.

 

Az elnök szomorú kötelességének tett eleget, amikor megemlékezett a szakszervezet és a szakma jeles képviselőinek elvesztéséről: Barta László, Herczeg Miklós, Berényi Gyula, Király Pál és Fritsch Ottó elhunytáról.

 

Végezetül Dudás Péter megköszönte azt a támogatást, amit főtitkárként, majd elnökként kapott a kollégáktól, és bejelentette, hogy a továbbiakban nem jelölteti magát.

Ezt követően Górász László főtitkár kapott szót, aki a 2018. évi pénzügyi és számviteli beszámolót tartotta meg.

 

Ehhez kapcsolódóan Kolozsvári Ákos a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöki beszámolóját ismertette. Leszögezte, hogy az átalakulást föl kell gyorsítani. Megállapította, hogy történtek erőfeszítések a tagdíjbefizetések rendszerességének javítására. A tagdíjhányaddal kapcsolatban olyan döntést kell hozni, hogy az ne csökkenjék.

Kolozsvári Ákos bejelentette, hogy 25 évnyi közreműködés után a továbbiakban már nem vállalja a PEB vezetését.

A kongresszus ezek után szavazott és elfogadta az elhangzott beszámolókat.

A 2019. évi költségvetés tervezetét Górász László főtitkár ismertette.

A tervezethez Kolozsvári Ákos fűzött megjegyzéseket: álláspontja szerint a tervezet ugyan tartalmaz kockázatokat, de alapvetően rendben van. Felhívta a figyelmet, hogy menet közben is monitoringozni kell az egyenleget. Hangsúlyozta, hogy csak olyan programot szabad indítani, aminek a fedezete rendelkezésre áll.

A kongresszus a költségvetést elfogadta.

 

Ezután került sor a szakszervezet tisztségviselőinek megválasztására.

 

A választás eredményeként az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete új elnöke dr. Halmágyi János lett, aki korábban már betöltötte ezt a tisztséget. A főtitkári posztra Górász Lászlót (Vadex Zrt) újraválasztotta a kongresszus. Az EFDSZ alelnökei Benei Béla (NEFAG Zrt) és Ivádi László (Egererdő Zrt) lettek.


Dr. Halmágyi János

Dr. Halmágyi János megköszönte a választók bizalmát, és reményét fejezte ki, hogy megfelel majd ennek a bizalomnak.   

Forrás: efdsz.hu

 

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.