FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-21

Erdőkben vándortáboroztató pedagógusok

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált gyalogos vándortáborvezető továbbképzésen részt vettek.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A program szempontjából elengedhetetlenül fontos, hogy a mintegy 1000 túravezető pedagógus megfelelő képzettséggel és tájékozottsággal rendelkezzen a csoportok erdei útvonalakon való kíséréséhez - a vándortáborokba jelentkező gyermekek száma ugyanis a tavalyi évhez képest több mint duplájára nőtt.

 

A "modern" vándortáborok története 2017-ben indult, ekkor szervezték meg ugyanis az első erdei és vízi vándortáborokat, egy évvel később pedig a kerékpáros vándortáborok is elindulhattak. Az erdei vándortáborok rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tettek szert, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az idei jelentkezési időszakban a meghirdetett férőhelyek mindössze néhány nap alatt beteltek. A táborozók száma egy év alatt több, mint duplájára nőtt: míg 2018-ban csaknem 2000 diák vándorolt, addig az idén több mint 4000 gyermek és felnőtt járja majd végig a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis, és az idén debütáló Vasi-Hegyhát és Zemplén erdei útjait.

Az erdei vándortáborok lényege, hogy a résztvevő felsőtagozatos és középiskolás korú gyerekek egy hétig a saját pedagógusuk kíséretével, szervezett keretek között, helyi túraútvonalfelelősök és szolgáltatók bevonásával, mégis önállóan kirándulnak az erdőben. A pedagógusok továbbképzése ugyancsak 2017-ben indult, és most hétvégén Visegrádon már a negyedik továbbképzés-sorozat ért véget. A mostani szakaszban 300 pedagógust képeztek, így összesen már 1000 tanár vált alkalmassá arra, hogy gyalogos vándortáborokat vezessen.

 

A pedagógusok megfelelő képzése a program szempontjából kiemelt fontosságú: elsődleges célja, hogy a képzésben résztvevő pedagógusokat az erdei vándortáborok szervezésére, lebonyolítására, valamint a gyermekcsoportok erdei útvonalakon való kísérésére alkalmassá tegye. A 30 órás akkreditált továbbképzést az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem közösen szervezte, a résztvevők pedig turistaetikai, tájékozódási, túra- és táborszervezési, természetismereti, valamint kulturális, környezet- illetve természetvédelmi és erdőpedagógiai ismeretekkel is gazdagodhattak.

 

A gyalogos vándortábor-vezető továbbképzés két részből, egy elméleti és gyakorlati szakaszból állt - utóbbira hat helyszínen, Budapesten a Hármashatár-hegyen, Visegrádon, Bernecebarátiban, Taron, és Huszárokelőpusztán, a helyi erdőgazdaságok és erdei iskolák bevonásával került sor.

A vándortáborozás gondolata egyébként nem új keletű: 1974 és 1989 között már szerveztek a mostanihoz hasonló erdei, valamint kerékpáros és vízi vándortáborokat is, a mostani táborok azonban nemcsak szervezettségükben különböznek a korábbiaktól, de az erdei vándortáborokhoz kapcsolódó pedagógus-továbbképzés is újdonság.

 

A gyalogos vándortábor-vezető képzés elvégzésével a tanárok nemcsak az erdei útvonalak bejárására és a csoportok vezetésére válnak alkalmassá, de tagjai lesznek egy olyan formálódó, informális vándortáboroztató pedagógusközösségnek is, amelynek kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a legifjabbakat az erdő szépségeivel és a túrázás adta örömökkel megismertesse.

 

A gyalogos vándortábor-túravezető képzést bemutató kisfilmünk az alábbi linken tekinthető meg.

Ha nyár, akkor Erdei Vándortábor!

Forrás: OEE

 

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.