FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-05-28

Faburkolatot kap a Helsinki Repülőtér új terminálja

A PES-Architects tervei szerint megépített és nemrég átadott Aukio csarnok után hamarosan újabb 21. századi épületszárnnyal bővül Finnország legnagyobb interkontinentális forgalmat bonyolító reptere. A 2. terminál új fogadócsarnokára kiírt meghívásos tervpályázat győztese az ALA Architects, a HKP Architects és a Ramboll Finland közös csapata lett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Négy kipróbált, a nemzetközi porondon is jelenlévő építészirodát kért fel a Finavia arra, hogy koncepciót készítsenek a terminál új fogadócsarnokára. A feladat nem kevesebb, mint kiszolgálni az előirányzott évi 20 milliós utasforgalmat. A győztes terv e célra egy hullámzó, mozgalmas közösségi terepet, egyféle agórát javasol. Ez köti össze az új, publikus fogadócsarnokot az induló és érkező oldali terekkel, egyszerűsítve ezzel az utasok közlekedését a repülőtéren belül.

 

A funkcionalitáson túl esztétikai szempontból e projekt adja a felütést a reptér 21. századi arculatához. Ha gyökeresen újat nem is mond, a szárnyaló, ívben megfeszülő tetőszerkezet és a rá kerülő faborítás a monumentalitás és az emberközeliség közt egyensúlyoz. Az alatta megnyíló tér hasonlatos ahhoz a "kulturális fórumhoz", amelyet a budapesti Nemzeti Táncszínház új épületénél találunk. A sors különös szeszélye, hogy míg a Millenárisról éppen eltűnt a tó, itt a tervek szerint e fogadótér előtt hoznak létre nyáron kellemesen hűsítő vízfelületet, télen pedig közösségi korcsolyapályát.

Hullámzó alsó felülete a tervezői szándékok szerint Lappföld jég által szelídre csiszolt, rögös domborzatát idézi. A lefelé fordított táj gondolata lírai, s egy nemzetközi légiforgalmat szervező épületnél már a vizuális üzenet is kellően indokolja. Felidézheti ugyanakkor Dévényi Márton, Dévényi Sándor, Gyürki-Kiss Pál és munkatársaik (MARP Kft.) őrmezői intermodális csomópontra adott koncepcióját, ahol ugyanezen topografikus tetőelem "a terepi folytonosság helyreállítása" révén "geológiai természetű szereppel ruházza fel az épületet". A Helsinki repülőtér esetében további hozzáadott érték, a tér és a táj élményszerű megtapasztalását biztosító elem a tetőfelület áttörése és a szabad ég alatt belső kertek, táji elemek megjelenése.

 

Építészet és szobrászat már korábban is találkozott az épületben - a kilencvenes években Martti Aiha művei hozták meg az áttörést. A mostani tervek nem csak folytatják a hagyományt, de még szorosabbra fűzik a két művészeti ág kapcsolatát. A hullámzó, faborítású felülethez az építészek a finn szobrászművészetből, elsősorban Tapio Wirkkala "Ultima Thule" című munkájából merítettek inspirációt, amelyet az 1967-es montréali expóra készített. Ugyanezen a világkiállításon szerepelt Laila Pullinen réz domborműve, amelyet a bejárat előtti "pláza" téren helyeznek el a tervek szerint.

E pláza lesz a felvezető és a kapcsolatteremtő a terminál egyes blokkjai között, s egyben az a vízgyűjtő platform, ahonnan a középen kialakított tavat táplálják. Az intermodális kapcsolatok mellett ez a megérkezés pontja, s mint ilyen, az indító oldallal azonos értékű terület - emelték ki a tervezők nyilatkozatukban.

 

A kivitelezés várhatóan 2021 folyamán fejeződhet be, végeredményeképp pedig egy emberközpontú, a gyalogos és közösségi közlekedést előnyben részesítő reptéri csomópont jöhet létre.

Forrás: TervLap

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.