FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-06-12

Felmérés készül a gazdák erdőtelepítési szándékairól

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérdőíves felmérést végez a gazdálkodók körében az erdőtelepítési és fásítási szándékaik, valamint szempontjaik megismerése céljából.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A jövőnk függ attól, hogy mennyi erdőt telepítünk - közölte Nagy István agrárminiszter Bugacon (2019. áprilisában), ahol jelképesen, szürkenyár csemeték ültetésével zárták le a tavaszi erdősítési szezont.

Magyarország az elmúlt évszázadban megduplázta erdőterületét, csak a rendszerváltozás után a magán erdőgazdálkodási ágazat mintegy 200 ezer hektár új erdő telepítését végezte el. Továbbra is cél azonban, hogy a mezőgazdálkodók számára vonzó földhasználati alternatívát jelentsen az erdőtelepítés és a fásítás.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért a tagjai körében kérdőíves felmérést végez, amellyel a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének az Agrárminisztérium által támogatott kutatásához nyújt adatokat. Az itt elérhető online kérdőív 2019. június 20-ig tölthető ki.

 

A kutatás célja, hogy a kormány, illetve az agrártárca a gazdálkodók erdőtelepítésekhez, fásításokhoz kapcsolódó tapasztalatait és döntési szempontjait jobban megismerje. A kormány ugyanis célul tűzte ki az ország fával borított területeinek növelését, amelyet elsősorban a gazdatársadalommal együttműködésben kíván megvalósítani.

 

Az erdőtelepítés és a fásítás egyrészt önállóan is egy alternatív, illetve kiegészítő területhasznosítási lehetőséget jelent a gazdálkodó számára. Másrészt pedig kézenfekvő megoldás a többfunkciós használatra szánt mezőgazdasági birtokok tagolására (pl. a táblák lehatárolása, tagolása fasorokkal), valamint a termőterületek szél- és vízerózió elleni védelmére. Az erdők és fásítások ezen felül mérséklik a klímaváltozás káros hatásait, hosszútávon kiszámítható hasznot hoznak a gazdálkodóknak, megújuló nyersanyaggal látják el a gazdaságot és javítják az ország környezeti állapotát.

 

Az erdőtelepítések és fásítások gazdasági és környezeti előnyeinek széles körű megismertetésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktív szerepet vállal. Ennek keretében szervezte meg ez év elején az agrárerdészeti fásításokról szóló tájékoztató rendezvénysorozatát, és ezért jelentette meg e témájú tájékoztató kiadványát, amely letölthető a kamara honlapjáról is, nyomtatott változatban pedig elérhető a NAK megyei igazgatóságain. Az év hátralévő részében pedig hasonló kiadványokat tervez az erdőtelepítésekről és a fás szárú ültetvény telepítésekről, valamint azok végrehajtása során felhasználható fafajokról, illetve fajtákról.

 

A kamara álláspontja szerint a támogatási rendszereknek és a jogszabályi környezetnek támogatniuk kell az erdőtelepítések és fásítások végrehajtását, különösen a mezőgazdasági műveléssel gazdaságosan nem hasznosítható területek esetében. Arra kérjük az érintett gazdálkodókat, hogy e célunk elérése érdekében minél többen töltsék ki és küldjék vissza a kérdőívet.

 

Forrás: nak.hu

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.