FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-06-19

Elkezdődtek az erdei, vízi és kerékpáros vándortáborok

Több mint 11 ezer diák és tanár indul útnak ezen a nyáron 19 különböző erdei, vízi és kerékpáros vándortábor-útvonalon. A harmadik éve futó program célja, hogy a természetjárást a felsőtagozatos és középiskolás diákokkal megszerettesse, ugyanakkor a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos szemléletformálásra is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Idén 421 turnusban több mint 11 ezer diák és pedagógus vándortáborozhat egy hétig az ország 19 előre kialakított útvonalának bejárásával - jelentette be a vándortáborozás újraindítását kezdeményező Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Pénzásási Erdei Turistaháznál, az erdei vándortáborok egyik táborhelyén rendezett sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz elmondta, hogy "a táborokban jelentős volt a bővülés, idén 4000-rel több gyereket tudunk elvinni vándortáborozni. A tavalyi táborozók rendkívül jó hírét kelthették a programnak, mert a jelentkezők száma még ennél is gyorsabban nőtt, így a következő években további fejlesztések várhatóak. A jól előkészített és megszervezett vándortáborokra hatalmas igény van, ami abból is látszik, hogy az összes gyalogos és több kerékpáros, vízi túraútvonal már az első napon betelt.

Célunk, hogy minél több gyerekkel megismertessük a természetjárás szépségeit, és a 13-18 éves gyerekek a virtuális világ helyett valós élményhez jussanak úgy, hogy közben barátaikkal közösségben vannak, emlékezetes kalandokat élnek át, és közben megismerik, megszeretik a hazájukat. Akik legalább egy hetet eltöltenek a vándortáborokban, felnőttként is nagyobb eséllyel válnak aktív természetjáróvá, és később a saját családjukkal is megszerettetik a túrázást, az evezést, a kerékpározást.

A tábor újdonsága, hogy az idei évtől fotó-és novellapályázatot hirdetünk a táborozó diákok és tanáraik számára. A novellapályázat zsűri elnökének a középiskolások körében méltán népszerű Leiner Laurát, a fotópályázat elnökének a világhírű természetfotóst, Máté Bencét kértük fel, akik örömmel vállalták a feladatot. Abban bízunk, hogy sok értékes munka közül válogathatunk majd" - fogalmazott Révész Máriusz.

"A természetben eltöltött idő a fenntarthatóságra történő nevelést is szolgálja. A táborok szervezői arra törekszenek, hogy a fiatalok számára minél teljesebben bemutassák az adott térség természeti értékeit, és megismertessék őket a fenntartható kezelés konkrét módszereivel. Ezt szolgálják például az állami erdőgazdaságok által a táborozóknak kínált erdei iskolai programok" - mondta a táborozási szezon idei indulása kapcsán Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár.

 

Mindhárom vándortáborhoz akkreditált pedagógus-továbbképzés is társul, ami lehetővé teszi, hogy kísérő pedagógusok megfelelő felkészültséggel és szakmai alapokkal rendelkezzenek az erdei, a vízi és a kerékpáros túrák szervezéséhez és lebonyolításához. A vándortáborok szervezői a Program minden elemében törekednek a fenntartható és környezettudatos szemlélet érvényesítésére, ezért a táborokban keletkező hulladék mennyiségét minimálisra csökkentik: az étkeztetéshez csak újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagokat használnak, nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint a tudatos energia- és mobiltelefonhasználatra is. Mindebből az következik, hogy a vándortáborozó gyerekek és pedagógusaik ökológiai lábnyoma az évnek ebben a szakaszában a legkisebb - a vándortáborok időszakát tehát az ő szempontjukból az év "legzöldebb hetének" nevezhetjük.

Az erdei vándortáborok szervezését az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) koordinálja. A jelentkezők száma egy év alatt csaknem a duplájára nőtt, így idén már mintegy 4000 résztvevő túrázik az erdőkben. A korábbi 5 útvonalhoz (Bakony, Börzsöny, Mátra, Mecsek és Pilis) idén a Zemplén és a Vasi-hegyhát is társul; ezeket június közepe és augusztus vége között összesen 138 csoport járja be. Az OEE a Testnevelési Egyetemmel együttműködésben összesen már mintegy 1000 gyalogos vándortábor-vezető pedagógust képzett; feltehetőleg ez is hozzájárul az erdei vándortáborok növekvő népszerűségéhez.

 

A Magyar Kerékpáros és Turisztikai Szövetség által szervezett kerékpáros vándortáborokban 6 útvonalon, az Alföldön, Észak-Magyarország kerékpáros útjain, a Felső-Tisza-vidéken, a Körösök völgyében, az Őrség‑Vendvidék‑Vasi‑hegyhát útvonalain, valamint újdonságként a Balaton-felvidéken és a Bükk-Aggteleki-hegységben tekerhetnek a táborozók, akiknek összesen 580 kerékpár áll a rendelkezésükre. Naponta átlagosan 38 kilométert tesznek meg, és a saját pedagógusaik mellett az útvonalat jól ismerő túrakísérő is segíti őket. Tavalyhoz képest csaknem megduplázódott a résztvevők száma: 116 turnus összesen 2634 résztvevővel indul.

 

A vízi vándortáborokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezi, és a jelentkezők idén is az Alsó-Dunán, a Mosoni-Dunán, a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Dunakanyarban túrázhatnak, valamint új helyszínként a vadregényes Tisza-tó kapcsolódott be a programba, ahol Sarud központtal szerveznek élménydús táborokat.

 

Tavaly ősszel és idén tavasszal összesen 125 pedagógus kapott túravezetői képzést, velük együtt már több mint 450 tanár részesült felkészítésben. A vízi vándortáborok még a tavalyinál is több gyereket mozgatnak meg ezen a nyáron. A nyári szünetre eddig 167 túrát foglaltak le a csoportok, ezeken 4600 diák és 500 kísérő fog vízre szállni.

 

Forrás: OEE

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.