FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-06-26

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! - remekül megeredtek a fák a három éve telepített erdőben

Három évvel ezelőtt telepítette be az első, összesen három hektáros erdősávokat Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-vel és a Környezetvédelmi Irodával közösen a Vadex Zrt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Öszességében 110 hektáros területtel növekszik Székesfehérvár zöldfelülete, az elkövetkező 10 évben.

A Zöld város - Fehérvár tüdeje program keretében megvalósult, és az ültetés óta már megeredt fiatal, kisérleti erdő területét június 24-én az együttműködő szakemberek kalauzolásában járta be Cser-Palkovics András polgármester, valamint Viza Attila önkormányzati képviselő.

 

Székesfehérvár Közgyűlése 2015 őszén döntött arról, hogy Székesfehérvár zöldfelületeinek növelése érdekében a Zöld város - Fehérvár tüdeje program keretében, nyolc önkormányzati tulajdonú, használaton kívüli szántóföldön erdőtelepítést végez, együtt működve és együtt gondolkodva a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., a Vadex Zrt. és többek között az Erdőért Egyesület szakembereivel. Az erdőtelepítésben érintett területek között található az Auchan áruházat elkerülő út környéke, a Balatoni út és az elkerülő út közötti rész a Maroshegyen, illetve a feketehegy- szárazréti MOL ipari zóna mögötti terület, továbbá a Fehérvár Tüdeje programban kiválasztott, palotavárosi terület is.

A döntés értelmében 2016 tavaszán a Vadex Zrt. a rendelkezésre bocsátott nyolc terület, összesen 3 hektár nagyságú területén, különböző ültetési eljárásokkal, 54.000 erdészeti csemetét ültetett be, aminek az ápolásáról és fenntartásáról a zrt. évenként 1-2 alkalommal egészen 2028-ig gondoskodik. A területek elhelyezkedése és a talaj minősége alapján különböző fafajok vegyítésével ún. elegyerdő került kialakításra hazai nyár (fekete nyár, szürkenyár), kőris, akác, kocsányos tölgy, turkesztáni szil fajták beültetésével.

 

A bejárás alkalmával a polgármester a székesfehérvári erdőtelepítési program kapcsán elmondta, a tevékenység sok célt szolgál egyszerre: "Említhetném az életminőség javítását, a klíma- és környezetvédelmet, vagy bármely más olyan célt, amely ezekkel összefüggésben megjelenhet egy lüktető nagyváros mindennapi életében a jövő tervezésének tekintetében. Az itt látott erdősáv a bizonyíték arra, hogy a klímavédelmi vállalásunkkal nem a levegőbe beszéltünk, hiszen jól látható, hogy három év után egybefüggő erdősáv alakult ki. Innen pedig tökéletesen látszanak azok a területek, amelyek ennek a projektnek a következő ütemében lesznek érintettek, amelyek úgymond a városunk "környezeti tüdőkapacitását" fogják biztosítani." Cél, hogy a program keretében beültetett területek hosszú távon erdők maradjanak, ne lehessen kisajátítani és más célra használni.

Szó esett az Alsóvárosi rét területéről is, amely a 110 hektáros erdősítésen felül, a Modern városok Program keretében kerül rendezésre. Ezt a korábban magán tulajdonban álló, ipari területet egymilliárd forintos állami forrásból vásárolta meg a város, majd a hamarosan lezáruló HÉSZ-módosítás értelmében rövid időn belül teljes egészében zöldterületi besorolása lesz, amikor is elkezdődhetnek az ott tervezett rekreációs és városképet javító munkák.

 

Bár a 3 éve telepített erdők szépen fejlődnek, azonban továbbra is szükség van újabb területek erdősítésére, az erdők és zöldfelületek jótékony hatásait nem lehet eleget hangsúlyozni. "A városi erdők és parkok rekreációs és városképet javító funkciójukon kívül rendkívül nagy szerepet játszanak a lég-, és talajszennyezettség javításában, a por megkötésében, a csapadékvíz elnyelésében és a település sűrűn beépített, burkolt területrészein kialakult hőszigetek kedvezőtlen hatásainak mérséklésében. Ezeket a feladatokat egy erdő vagy park is csak akkor tudja ellátni, ha egybefüggő területe a megfelelő nagyságot eléri. Ilyenkor a zárt lombkorona megakadályozza a talaj felmelegedését, melynek eredményeként olyan belső klíma teremtődik meg az erdőben, mely a benne tartózkodó ember számára igazi felüdülést jelenthet." - mondta el Tóth Károly, a Vadex Zrt. termelési igazgatója

Kálmán Lilla, a Környezetvédelmi Iroda munkatársa elmondta a bejárás alkalmával bemutatott területen egy kísérleti erdőt ültettek csak be egy hektáron: "Mivel a Mezőföldön vagyunk, és itt a bükkös, tölgyes erdő kialakítására nem optimális a talaj és az egyéb adottságok, meg kellett találni azokat a fafajtákat, amelyek itt, Székesfehérváron alkalmasak erdőtelepítésre. A területen jól látszik, hogy az ide választott akác, szil, kőris és a hazai nyár fajták remekül megerednek."

 

Számokban kifejezve, hogy" mit tud" 1 hektár középkorú erdő:

 

- Szállópor megkötése 60-80 tonna/év

- Vízfelszívás, párologtatás 800-1000 tonna/év

- CO2 megkötése 10-12 tonna/év

- O2 termelése 7-10 tonna/év

- Egy ember oxigén felhasználása 175 kg/év

- Egy személygépkocsi oxigén felhasználása (=20 emberével) 3500 kg/év

 

Forrás: Székesfehérvár.hu

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.