FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-07-22

Klímaorientált lesz a bajor állami erdőgazdálkodás

A bajor állam mostantól nem nyereség-, hanem klímaorientált működést vár el a bajor állami tulajdonban lévő erdőket gondozó cégtől. A faültetés Markus Söder bajor miniszterelnök szerint a teremtett értékek védelmére vonatkozó erkölcsi kihívás.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Miután megjelent nemrég egy tanulmány svájci tudósok tollából, miszerint a klímaváltozás ellen kifejezetten hatékony ellenszer az erdőtelepítés, nagy bejelentést tett a héten Bajorország konzervatív kormányfője, Markus Söder:

 

"A klímaváltozás időszakában nemcsak azért kell különös figyelmet szentelnünk az erdők megtartására, mert ez a mi legnagyobb szén-dioxid-elnyelőnk Bajorországban, hanem azért is, mert a klímaváltozás hatásait egyes fafajták rosszabbul bírják."

 

Ezért öt éven belül, 2024-ig harmincmillió új fát ültet Bajorország, az eddig az állami erdőkben folyó fakitermelést pedig leállítják, hogy a fák a lehető legtöbb szén-dioxidot tudják elnyelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bajor állam mostantól nem nyereség-, hanem klímaorientált működést vár el a bajor állami tulajdonban lévő erdőket gondozó cégtől.

 

"Ne legyen az állami erdő gazdasági erdő, amiben kivágják a fákat, hogy pénzt keressenek vele. Az állami erdőnek klímaerdőnek kell lennie!" - adta ki az ukázt Söder.

 

Bajorország területének összesen 36 százalékát borítják erdők. Az azokat kezelő Bayerische Staatsforsten (BaySF) 808 ezer hektárnyi erdőn tartja rajta a kezét, amely a teljes tartomány területének 11,4 százaléka, de ezen felül rengeteg erdő szövetségi, önkormányzati vagy magántulajdonban van.

 

A bajor állami erdőkezelő cég 2018-ban 20,2 millió eurónyi profitot tudott termelni, nagyjából annyit, amennyibe évente a harmincmillió fa ültetése kerülni fog, ami az ültetések ütemezésétől függően évi 10-30 millió eurójába kerül majd a bajor tartományi költségvetésnek.

 

Amennyiben valakinek van a tulajdonában erdő, az szintén pályázhat forrásokért nagyszabású faültetés esetén a bajor államhoz. Söder arról is beszélt, hogy az állami erdők központi részeit mostantól lezárják a látogatók elől, hogy ott a természet vegye át a hatalmat.

Magyarországon a tavaszi ültetési szezonban az állami és a magán erdőgazdálkodók 42 millió facsemetét ültettek el Nagy István agrárminiszter közlése szerint - igaz, ennek egy része ipari célt, azaz fakitermelést szolgáló ültetvény, amit 10-20 év után aztán ki is vágnak. Maga a magyar állam idén 22 millió fát ültetett.

 

Forrás: ÉlőBolygónk

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.