FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-08-01

Prencsok János javaslatokat gyűjt a Vtv. és Vhr-je módosításához

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény és a 79/2004. FVM rendelet (Vhr.) legutóbbi módosításai közel két évesek. Lehet hogy érdemes összegyűjteni az időközbeni tapasztalatok alapján a finomhangoláshoz alkalmas javaslatokat. Ezt kezdeményezte Prencsok János a vadkarinfo.hu helyen tegnap.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A vadgazdálkodás és vadászat ügyének szabályozása nem egyszerű feladat, a jogalkotónak számtalan szereplő számos véleménye között kell megtalálnia a jó egyensúlyt. Prencsok János ebben szeretne segíteni a jogalkotónak, a FATÁJ pedig ezen cikkével segíteni igyekszik Prencsok Jánosnak, hogy küldetése sikersebb lehessen. Ezért tesszük közzé felhívását az alábbiakban. Ha a témában bárkinek észrevétele van, azt Prencsok Jánosnak legyen kedves elküldeni.

 

A jogszabályok a Nemzeti Jogszabálytárban:

1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról

79/2004. (V. 4.) FVM rendelet a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól

 


 

 

Közel két év telt el azóta, hogy hatályossá váltak az új vadászati törvény különböző pontjainak módosításai, köztük a vadkárokkal kapcsolatosak is.

Itt a blogban a vadászati törvénynek csak a vadkárokkal kapcsolatos pontjaival foglalkozunk.

A jogalkotók és szakmai elöljárók véleménye az, hogy ez avadászati törvény a legjobb Európában.

Az érdekelt felek közül sajnos nagyon sokan úgy ítélik meg, hogy "úgy rossz, ahogy van".

Nekem, mint vadkárszakértőnek a vadkárokkal kapcsolatos részről az a véleményem, hogy a szakmai gyakorlatot és az elmúlt két év eddigi tapasztalatait is figyelembe véve a vadgazdálkodók -, a földhasználók - és a vadkárszakértők módosító -, kiegészítő- és ellentmondásokat feloldó jogos észrevételeinek és építő jellegű javaslatainak figyelembe vételével történő törvény- és rendelet módosításokkal lehet ez a gyakorlatban is megfelelően alkalmazható törvényünk.

A törvényalkotás ismereteink szerint minden rendszerben  - kicsit eltúlozva -, de a lényegét tekintve a következőképpen zajlik:

A legfelsőbb körök elmondják - leírják, hogy nekik mi a jó és hogyan lenne a legjobb, ezután az asztalok mellett a jogászok pontokba foglalják, majd sok esetben kiadják  (vagy nem) az érintetteknek társadalmi szemlére, javaslatokra (ez az idő 1 nap, több nap vagy más határidő, de a lényeg az, hogy az érintettek többsége igazán nem tudja a kívánatos módon tanulmányozni és megírni észrevételeit - javaslatait), végül az esetlegesen beérkezett javaslatokat figyelembe véve vagy nem figyelembe véve megjelennek az új - vagy módosított törvények.

Ez a sajnálatos gyakorlat alsóbb szinten a legtöbb embernek nem tetszik.hát akkor próbáljunk tenni ez ellen.mégpedig úgy, hogy összegyűjtjük a valóban érintettek (vadgazdálkodók és földhasználók) gyakorlatban szerzett (jó vagy rossz) tapasztalatait, javaslatait a különböző vadkárokkal kapcsolatos jogszabályokról, amelyeket  megfelelő módon és időpontban átadunk a jogalkotóknak.

Mi a realitás? Ősszel önkormányzati választások lesznek, 2020-ban tudomásom szerint különösebb vadászattal kapcsolatos esemény a 2021. év őszén tartandó "Egy a természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás"-ra való felkészülésen kívül nincs tervezve. 2021-ben mindenki a kiállítással lesz elfoglalva. 2022. év júliusában  parlamenti választások, ezért előtte már nem, utána meg még nem foglalkoznak a képviselők a vadászati törvénnyel. Amennyiben 2020-ban nem sikerül elérni az "Illetékeseknél", hogy a legfontosabb és legégetőbb törvényi - rendeleti módosításokat végrehajtsák, akkor bizony várni kell erre legkevesebb 4 évet.   

Olyan megnyugtató a "vadkárhelyzet", hogy várhatunk még 4 - 5 évet a feltétlen szükséges módosításokkal? Véleményem szerint nem! A közeljövőben megjelenő erdészeti- és mezőgazdasági vadkárfelmérési útmutatókkal  sajnos csak egy része oldódik meg a jelen lévő égető problémáknak.

FELHÍVÁS!

Azzal a kéréssel fordulok a vadgazdálkodók - földhasználók, vadkár szakértők és az ügyben bármi  módon érintettek felé, írják meg nekem, hogy a vadkárokkal kapcsolatosan melyik jogszabályi ponttal nem értenek egyet, melyiket kellene pontosítani és milyen pontokkal bővítenék a törvényt - rendeletet.

Az építő jellegű és vitára- módosítási javaslatra alkalmas hozzászólásokat felteszem a blogra és heti frissítéssel olvashatóak lesznek ezen az oldalon, mód lesz azok megvitatására.

Mindenkit nagyon kérek arra, hogy hozzászólásaikban ne használjanak olyan stílust és szavakat, amivel másokat megsérthetnek.

Azt szeretném, hogy év végéig sikerüljön összegyűjtenünk a vadkárokkal kapcsolatos legsürgősebb és legfontosabb módosítási javaslatokat, amelyek a jövő év végéig  (2020.)  törvényben és rendeletben meg is jelenhetnek.

Az észrevételeket-javaslatokat a következő formában célszerű megírni

  Vtv. 81.§ (5) pont

"A szakértő köteles a kárfelmérésről készült jegyzőkönyvet haladéktalanul átadni a jegyzőnek."..

Véleményem szerint a "haladéktalanul" szó nem megfelelő, nagyon sok esetben csak hetek múlva adja le a szakértő a Jegyzőkönyvet, ami a betakarítás idején nagy gondot és veszteséget jelenthet.

Javasolom, hogy a "haladéktalanul" szó helyett a "3 munkanapon belül" kerüljön a törvénybe.

Kedves olvasók és követők!
Sajnos a vadgazdák és földhasználók segítségért és tanácsokért a vadkárokkal kapcsolatos problémáik megoldásában a vadkárinfón kívül jelenleg máshová nemigen fordulhatnak. Tudom, hogy a szükséges törvény módosítás előkészítését csak ezen a fórumon megoldani nem lehet, azonban bízom abban, hogy az illetékes kamarák valamilyen formában  bekapcsolódnak ebbe a folyamatba, magukénak érzik ezt és azok részvételével - irányításával rövid időn belül mindenki számára elfogadható kiegészítő - és módosító javaslatok készülnek.

Üdvözlettel: Prencsok János

 


Forrás: vadkarinfo.hu

A hivatkozott felhívás cikk végén van üzenetküldő űrlap, a vadkarinfo.hu helyen ezt a kapcsolati e-címet találtam: vefapj@gmail.com , illetve Prencsok Jánossal FB oldalán is kapcsolatba lehet léni.

Szerk: MM


 

Az eddig összegyűlt javaslatok:

 

2019-08-07.:

Javaslatok a vadászati törvény és rendelet módosítására I. rész

 

2019-08-14.:

Javaslatok a vadászati törvény és rendelet módosítására II. rész

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.