FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-08-26

Politikai eszköz-e az erdőtűz?

Ég a föld tüdeje, lángokban áll Brazília, és európányi terület ég Szibériában. Sokkoló képek és tanácsadó posztok minden létező médiában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Miért aggódunk emiatt, ha eddig nem tettük? - Meghökkentő adatok

Ég a föld tüdeje, lángokban áll Brazília, és európányi terület ég Szibériában. Sokkoló képek és tanácsadó posztok minden létező médiában. Gondoltam, én is írok róla, és megírok pár hasznos kiegészítő infót is mellé. Aztán utánanéztem a számoknak, és teljesen elképedtem. Most akkor mi is ez az egész?!  Olvass tovább, és láss tisztábban

 

 


 

Így kezdi cikkét Ferencz M. és nagyon érdekes a folytatása is. A lényeg: elemzése szerint 2019. nagyjából átlagos év az elmúlt 20 évben az erdőtüzek száma és területe terén is. Ugyanakkor új, erősödő elem e téren a média és a politika szerepe.

 

Javaslom, hogy olvassa el ezt a tegnapi a cikket, melyben sok adatot, grafikont és érdekes gondolatot találhat.

 


 

Ugyanakkor a FATÁJ olvasói számára felettébb érdekes lehet a Világoszöld blog működtetőjének beköszöntő írása is:

 


 

Miért pont világoszöld?

2019. augusztus 06. 17:07 Ferencz M.

 

A blog címe tulajdonképpen szójáték. Mikor 18 éve átvettem a környezetmérnök diplomámat, minden ismerősöm azzal nyaggatott, hogy szélsőségesen öko cselekedeteket hiányolt tőlem. Pl. fogkrém helyett fogport, vagy műszálas ruhák helyett lenruhát. 

Ennek úgy vetettem véget, hogy undok és beképzelt módon közöltem, hogy én az iparban tevékenykedem, olyan jellegű nagyléptékű problémák megoldása érdekel, amit a tisztelt kérdező meg se értene. A szakmában kicsit megvetőleg sötétzöldnek becézik azokat a megnyilvánulásokat, amik bár látványosak, a környezet valódi védelme szempontjából rettentetsen kicsi a hatásuk, mondhatni értelmetlenek. 

Azóta viszont eltelt 20 év, és az utóbbi 1-2 évben elképesztő hangerőre nőtt a zöld kommunikáció, konganak a harangok, és minden jóértésű emberben felmerül, hogy VALAMIT tenni kéne. És nagyon sokan tesznek is, de borzasztó nehéz eligazodni a mai információ dömpingben: rengeteg a simán csak téves, vagy olykor kifejezetten csalárd információ. 

Úgy éreztem, szakmai felelősségem is, hogy a sok tévedés, a tévedéseket követő felesleges erőfeszítést, ami szükségszerűen csalódáshoz, kudarchoz vezet, a magam lehetőségei szerint megakadályozzam. Hogy megvilágítsam egy téma minden oldalát, hogy alátámasszam vagy megcáfoljam egy megoldás üzenetét, szigorúan szakmai alapon.

Ebben a blogban nincsenek a fenti terminológia szerinti sötétzöld sugallatok és nyomasztások. Meggyőződésem, hogy ha mindenki csak annyit megtenne, amennyit értelmes erőfeszítéssel, belátható előnyökért meg lehet tenni, nagyon sokat javulna a helyzet, és sokkal lassabban haladnák a szakadék felé. A racionális cselekedetek ráadásul sokkal jobban vonzzák a környezetünkben élőket, kevésbé kell a küzdeni a "bojkottáló" családtagokkal, ismerősökkel, így összességében sokkal eredményesebb lehet a küzdelem. Az sem utolsó, ha az ember megérti, mit miért (nem) csinál, és tudatosan követi az elveit

A világoszöld az angol szakirodalomban bright green-nek nevezett elköteleződésre utal alapvetően, élve egy kis magyar szójátékkal is.

 


 

Tartozik hozzá Világoszöld FB csoport is. Zárt csoport, kérni kell a felvételt.

 

Ott már kiderül, hogy Ferencz M. teljes neve: Ferencz Mónika, valamint ahogy ott közzétette cikkének kapcsolóját, az ahhoz érkezett észrevételeket is érdemes elolvasni.

Forrás: A fenti kapcsolók,
Összerakta: MM

Kiegészítés:

 

Ezt is érdemes elolvasni: Ég Amazónia - tévhitek és megoldások

 

 

Égnek Amazónia esőerdői, ég a Föld tüdeje. Mindenhonnan ez folyik a csapból, úgy néz ki, a G7-ek is eköré az ügy köré szervezik a találkozójukat. A helyzet egyre kilátástalanabb, politikusok üzengetnek egymásnak, emberek hashtagelik szét a Facebookot elmormolva egy imát az esőerdőkért, de azok csak égnek, szakadatlanul égnek. Ahogy égett, és talán még mindig ég a tajga Szibériában. Vajon van megoldása az ügynek? A válasz egyértelműen az, hogy van. A kérdés azonban nem ez, hanem az, hogy lesz-e megoldása, mert ez már nem annyira egyértelmű.

 

Meg ez érdekes:

Amazonas-szakértő: Nem a Föld tüdeje az égő esőerdő 2019-08-26

 

 

Nem Bolsonaro brazil elnök a felelős a mostani erdőtüzekért, Lula da Silva baloldali elnök alatt több tűz volt, nem kiugró a mostani erdőtüzek száma az Amazonas-medencében, és nem jó ötlet a farmereket meg a mezőgazdasági vállalatokat hibáztatni. Minderről két brazil környezetvédelmi szakember beszélt a Forbesnak, akik szerint a mostani erdőtűz nem nevezhető kiemelkedőnek a korábbiakhoz képest.

 

Továbbá:

Az esőerdő valójában nem termel oxigént 2019-08-27

 

 

Világméretű felháborodás és pánik kezd kialakulni az Amazonas-medence őserdejét pusztító erdőtüzek láttán. Közel százezer különálló tüzet regisztráltak főként Brazília és Bolívia területén csak idén, a Facebookon minden magára valamit is adó influenszer érzelmes képeket osztogat tucatjával a közelgő világvégéről. Mások szembeállítják egymással a Notre-Dame helyreállítására felajánlott dollármilliárd okat az erdőtüzek megfékezésére adományozott sokkal kevesebb pénzzel (ami persze elég nagy hülyeség).

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.