FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-08-28

Táborozók a rinyabesenyői erdő mélyén

A természethez sosem lehetünk elég közel, pláne gyerekkorunkban. A nyári táborozás egyik jó alternatívája az erdei iskola, melyben a gyerekek felügyelet mellett tanulhatnak meg bánni a vadonnal és egymással.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre nyári tábor a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolában. Minden évben más - más téma köré épül az erdőpedagógiai program. Idén a „nyomozás” került a fókuszba az „égig érő tanteremben”. A Dunántúlról és Erdélyből érkező 33 mindenre elszánt kamaszt a Nagybajomban tanító Edina és férje segítette bevezetni az erdei csodák rejtelmeibe.

 

Könnyű belátni, hogy más egy hosszú környezetismereti órán tanulni a szélről, esőről, növényekről vagy az állatok viselkedéséről, mint testközelből meg is tapasztalni azt. Az olykor száraznak tűnő természetismereti tankönyvi mondatokból igazán az erdei iskolában válik kézzelfogható, logikus valóság és tudás, mely akár egy életen át megmarad. Fontos kiemelni, hogy a tanulás mellett az erdőpedagógiai programok kiváló szórakozást is jelentenek a nebulóknak.

A gyerekek a játékos feladatok során szinte észrevétlenül szereznek új ismereteket. A résztvevők betekintést nyernek a tavak, az erdő-mező élővilágába, a víz körforgásának, az erdei állatok életmódjának rendjébe, megtanulják felismerni az ehető növényeket, megtapasztalják a szél erejét, a fajok sokféleségét, elsajátítják a térkép használatát.

A hagyományos iskolával szemben az erdei iskolába mozog a tananyag, és persze a tanulók is. Ez az egyik legnagyobb előnye az erdei táboroknak: a jó levegő, a sok mozgás szinte újra alkotja a gyerekeket, az étvágyuk nő, a szemük csillog; testileg, lelkileg erősödnek.

Az erdő megismeréséhez ugyanis bátorságra is szükség van amellett, hogy bírni kell a gyűrődést. Az a gyerkőc, aki otthon egy madártollat, vagy egy bogarat alig mer megfogni, pár nap alatt egészen megváltozik. Hamar rádöbbent arra, hogy a természet nem félelmetes rejtély, hanem jó barát, aki minden napra nyújt valami meglepetést.

A foglalkozások során csapattá szerveződnek a kamaszok, új barátságok szövődnek. A résztvevő pedagógusoknak is lehetősége adódik itt, hogy kilépjenek a szigorú tanári szerepkörükből.

 

A többi közt nem elhanyagolható, hogy telefonokra, „okos” eszközökre az erdőben semmi szükség.

Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola – „A természet nyomában”

A SEFAG Zrt. elkötelezett a környezeti nevelés terén. Lábod község önkormányzatának együttműködésével 1995-ben valósult meg egy régi romos erdészlakásból erdei iskola született a rinyabesenyői erdő mélyén. A suli célja a gyermekek és fiatalok környezettudatos nevelése, az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás és a szakmai kultúra megismertetése.

Az egyedülálló környezetet - többek közt a belső-somogyi homokvidék jellegzetes égerlápjai, elegyes kocsányostölgy erdőállományai, a bennük élő világhírű gím- és dámszarvas, valamint a védett fekete gólya és rétisas - remek lehetőséget kínál az iskolai természetismereti tantárgyak tudásanyagának elmélyítésére.

Az intézmény 30 fő befogadására alkalmas hálókkal, a kísérő pedagógusok számára két külön álló szobával teszi komfortossá az itt tartózkodást. A jól felszerelt melegítőkonyha alkalmas meleg ételek fogadására és elosztására is.

A Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola speciális programcsomagjait a Környezet- és Természetvédelmi Oktató Központok Országos Szövetsége és az Országos Erdészeti Egyesület minősítette.

Forrás: SEFAG Zrt.

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.