FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-09-02

Döntés a szociális tűzifáról - egyre több a rászoruló falu

Szinte az összes borsodi település kap szociális tűzifa-támogatást a Belügyminisztériumtól, amely 5 milliárd forintot oszt szét erre a célra. A legszegényebb Tiszabőtől a gazdagabbnak mondható Hévízig és Tihanyig összesen 2358 településre jut a pénzből.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 települése közül 303 kapott szociális tüzelőanyag- (tűzifa-) támogatást - derül ki a Belügyminisztérium által a kormányportálon közzétett listából.

 

Összesen 2358, ötezer főnél kevesebb lakosú önkormányzat 5 milliárd forintot kapott tűzifa vásárlására Pintér Sándor belügyminiszter döntése alapján. A legtöbbet a statisztikák szerint 15 százalékos munkanélküliséggel sújtott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzsér: 18,8 millió forintot.

Tavaly Baktalórántháza kapta a legtöbbet, 13,2 millió forintot, most 17 millió forintot kapott a város.

A második legnagyobb összegű támogatást, 18,1 millió forintot a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, Tiszabő kapta, amely az ország egyik legszegényebb települése, már többször csődeljárás folyt a falu ellen. A kétezer-háromszáz lelkes településen tavaly közel ötszázötven lakost vontak be a közmunkába.

 

A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok pályázhattak. A vissza nem térítendő költségvetési támogatás tűzifa, illetve barnakőszén megvásárlásához igényelhető.

 

A kormány szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy az önkormányzatok a pályázatok során 180-200 ezer családnak juttatnak két-három hónapra elegendő tüzelőanyagot.

 

A nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2020. február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között. Az Agrárminisztérium szerint a szociális tűzifa mennyisége rendelkezésre áll, az állami erdőgazdálkodások száraz tűzifával állnak az önkormányzatok rendelkezésére. Alapvető probléma azonban, hogy különösen azon önkormányzatok, melyek nem rendelkeznek megfelelő eszközzel a rönkök szállítására, több százezer forintot fizetnek, mire a fa a rászorulókhoz kerül.

 

Mindenképpen érdekes, hogy olyan jómódú települések, mint Hévíz és Tihany is kaptak pénzt tűzifára: 1,9 millió, illetve 1,3 millió forint értékben. A Nemzeti Foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a zalai fürdővárosban és Magyarország egyik legszebb fekvésű községében mindössze 1-1,5 százalékos a munkanélküliség. A 303 borsodi település mellett még 268 baranyai és 202 szabolcsi is sikeresen pályázott a Belügyminisztérium támogatására.

 

 

Forrás: napi.hu

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.