FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-09-03

Készítse fel kertjét az őszre, télre

Elkezdődött az iskolaév, amit a diákok izgatottan, ám a szünettől való búcsú miatt vegyes érzelmekkel vártak. Augusztus végére már mindenki hazaért a pihenésből, a nyaralókat pedig a következő szezon kezdetéig csak elvétve látogatják tulajdonosaik, de ne feledjük, hogy egy kerttel mindig van tennivaló.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A levelek lassan elkezdik átváltani zöld színüket a sárga és a narancssárga ezernyi árnyalatára, de szerencsére az előrejelzés még hosszú, kellemes indián nyarat jósol. Az őszi szeszélyes időjárás azonban bármikor tetemes csapadékot hozhat.

A kertekben a nyár végeztével sem áll meg az élet, így a nyaraló-tulajdonosoknak, ha ugyan ritkábban is, de időnként érdemes kijárniuk ránézni a ház és a kert állapotára. Könnyen előfordulhat, hogy ilyenkor térdig érő fű és néhol egy-egy kibukkanó gaz fogad minket, amit egy STIHL akkumulátoros fűnyíróval könnyedén és halkan lenyírhatunk anélkül, hogy felzavarnánk a szomszédokat.

Fordítsunk különös figyelmet az olyan gyomnövényekre, mint a parlagfű, ami augusztus végén, szeptember elején éri el virágzása tetőfokát. Amellett, hogy súlyos allergiás tüneteket okoz az erre érzékenyeknek, még magas pénzbüntetésben is lehet részünk, ha nem gondoskodunk a kertünkben növő parlagfű eltávolításáról.

Utoljára november végén kell füvet nyírnunk, de ügyeljünk, hogy ne vágjuk 5 cm-nél rövidebbre, mert a hosszabb pázsit jobban tudja hasznosítani a napfényt. A hideg időszak előtt készítsük fel a gyepünket, hogy könnyebben megbirkózzon az időjárás-változással járó viszontagságokkal. Az egyre nagyobb mértékben lehulló faleveleket időnkét STIHL akkumulátoros lombfúvóval távolítsuk el a gyepről, hogy azok ne vegyék el a napfényt a füvünktől és elkerüljük a barnás sárgás foltok kialakulását, valamint a mohásodást.

Plusz kényeztetésként trágyázzuk a pázsitot őszi gyeptrágyával, amelynek jellemzően alacsonyabb a nitrogén- és magasabb a káliumtartalma. Ezzel megerősíthetjük a füvet és megtarthatjuk az ellenállóképességét a fagyokkal szemben.

Az ágyásokat, a rózsákat és a fagyérzékeny növényeket rőzsével és levelekkel takarjuk, vagy csomagoljuk buborékfóliába, ezzel segítve őket, hogy a tavaszt épen és egészségesen kezdjék. A nyári virághagymákat ássuk ki, és helyezzük jól szellőző pincébe, hogy ha itt az ideje, újra kiültethessük őket a kertbe, a cserepes növényeket pedig zárt, védett helyre tegyük.

Amikor a cserjék sárgulni kezdenek és lehajlanak az ágaik, vagy öregedésnek indulnak, metsszük őket a méretük negyedére, ugyanis ilyenkor visszaszívják nedveiket a gyökereikbe, de ha ezt nem tesszük meg, akkor elhalhatnak. A sövényeket utoljára ősszel vágjuk vissza, hogy megelőzzük a korhadást és a nedvesség felgyülemlését. A könnyebb munka érdekében használjuk a STIHL akkumulátoros sövénynyíróját, amivel időt és energiát spórolhatunk.

 

Egy gondozott nyaraló fenntartása, bár rengeteg munkával jár, de annál több boldogságot nyújt azzal, hogy itt bármikor kipihenhetjük a fárasztó munkanapokat.


A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

Forrás: Andreas Stihl Kft.

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.