FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-09-03

Csak hőkezelt faanyag mehet Ausztráliába hazánkból

Az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) behurcolásának megakadályozására érdekében szigorított intézkedéseket vezetett be az ausztrál növényvédelmi hatóság 2019. szeptember 1. és 2020. május 31. közötti időszakra. Az intézkedés - számos európai országgal együtt - Magyarországot is érinti.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az ausztrál növényvédelmi hatóság kockázatosnak minősítette azokat az országokat, melyekben jelen van a nagy károkat okozó ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys). A listán Oroszország és az Egyesült Államok mellett, számos európai országgal együtt, Magyarország is szerepel. Az intézkedés értelmében külön-külön előírások vonatkoznak az ezen országokban előállított, vagy onnan szállított kockázatos (pl. vegyipari termékek, üzemanyagok) és nagy kockázatú (pl. faanyagok, fatermékek) árukra. A rendelkezés azokra a hajókra is vonatkozik, amelyek a megjelölt időszakban kockázatos országokban kikötnek, onnan származó rakományt vesznek fel vagy átrakodnak, illetve ausztrál területre érkeznek.

 

Az előírások a nagy kockázatú áruk esetében kötelezővé teszik a kezelést, ami metil-bromidos vagy szulfuril-fluoridos fertőtlenítés, illetve hőkezelés lehet. Fontos, hogy a hazai szabályozás e módok közül csak a hőkezelést engedélyezi! Egyéb termékekre nem vonatkoznak az intézkedések, kivéve, ha olyan szállítmány vagy konténer részét képezik, amelyek fent említett árut is tartalmaznak.

 

Fentieken túl mindkét termékcsoportnál fokozzák a szúrópróbaszerű ellenőrzéseket az ausztrál hatóság munkatársai. A kezeletlennek bizonyuló nagy kockázatú áruk esetében érkezéskor megakadályozzák a kirakodást és/vagy exportra irányítják a rakományt.

 

A megjelölt 2019-20-as időszakra alternatív engedélyezési rendszert is bevezet az ausztrál hatóság azon vállalkozások számára, amelyek igazolják, hogy kezelni tudják a biztonsági kockázatokat, a gyártási helytől a hajóra rakodásig. Hajók esetében is van lehetőség az engedélyezésre: ahol teljesítik a Vessel Season Pest Scheme (VSPS) rendszer követelményeit, mentesülnek a kötelező kártevő-ellenőrzés alól.

 

A Nébih felhívja az exportálni szándékozó hazai cégek figyelmét, hogy az előírások igazolásához az ausztrál hatóságokkal szükséges felvenniük a kapcsolatot. A magyar hatóságok felé nincs bejelentési kötelezettségük!

 

Részletes információ, a kezelés elvégzésére jogosult cégek, valamint a szabályozás hatáskörébe tartozó áruk listája az ausztrál mezőgazdasági minisztérium honlapján érhető el:

 

http://www.agriculture.gov.au/import/before/brown-marmorated-stink-bugs

 

Forrás: NÉBIH

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.