FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-10-17

Akác- és nyárfaerdőkkel gazdagodik Csongrád megye

Csak Csongrád megyében közel félmilliárd forint erdőtelepítési támogatást ítélt meg az Agrárminisztérium, ebből 360 hektár fásítása történhet meg. Az akác és nyárfa mellett kocsányos tölgyet is ültetnek, közel 1,8 millió csemetével gazdagodik a megye.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Ilyenkor, ősszel a legszebb az erdő. Fotó: Schmidt Andrea

A Vidékfejlesztési Programban idén megnövelték az erdőtelepítéshez kapcsolódó jövedelempótló támogatások összegét, a korábbi hektáronkénti 172 euróról 432-re - 144 ezer forintra - emelték, igénybevételének időtartama pedig 12 évre nőtt. Vagyis nemcsak több támogatást kapnak a gazdák, hanem fafajtól függően 4-7 évvel hosszabb ideig vehetik igénybe azt.

 

20 ezer hektár a cél

A tölgyesek után például a korábbi 2,6 millió forintról hektáronként közel 5 millió forintra, a nemes nyáras esetében 1,2-1,3 millió forintról 2,8-2,9 millió forintra emelkedik az igényelhető összeg. Hektáronként 2800 euróval támogatja a szaktárca a ritka elegyfafajok ültetését az új területekre, hogy minél változatosabb és ellenállóbb erdők szülessenek.

2014-ben célul tűzték ki 20 ezer hektár erdő és 5000 hektárnyi ipari célú faültetvény telepítését Magyarországon, ebből 5000 hektáron végeztek a munkával, az elbírálás alatt lévő pályázatok pedig további 1300 hektár erdő telepítésére vonatkoznak. Fontos, hogy az emelt összegű támogatásokat nemcsak azok igényelhetik, akik a jövőben adják be pályázataikat, hanem azok a gazdák is, akiknél még nem fejeződött be az erdőtelepítés.

 

22 millió csemete

- Az erdősítési felhívására Csongrád megyében közel 360 hektárnyi területre eddig 39 kérelmet támogatott a hatóság, a gazdálkodóknak megítélt összeg 457 millió forint, amiből 64,5 milliót már ki is fizettek - válaszolta kérdésünkre az Agrárminisztérium sajtóirodája. Megtudtuk, a gazdálkodók jellemzően az akác és a hazai nyár telepítése mellett döntöttek. Az akácos-hazai nyárasból 123 hektárt az egyéb lomb elegyes akácosból 87, a "sima" akácosból 57 hektárt telepítettek. Ezen túl volt még 22 hektár hazai nyáras-akácos, valamint 29 hektárnyi kocsányos tölgyes is.

- Magyarország területének több mint egyötöde erdő, idén tavasszal további 22 millió facsemetét ültettek el erdészeink - mondta Hidvéghi Balázs EP-képviselő Strasbourgban azon a vitán, amelyet az uniós erdők helyzetéről tartottak.


Fiatal erdőt mutat a Maros mentén Fazekas József, a Dalerd Zrt. vezérigazgató-helyettese. Fotó: Török János

Öreg gyümölcsös helyett

A támogatási felhívás melléklete rendelkezik az erdőtelepítésnél megállapított minimális csemeteszámokról, ez például akácnál 4000 darab, a tölgy-bükk, egyéb kemény lombú erdőknél pedig 8000-et jelent hektáronként. A gazdálkodók területi adottságaik függvényében dönthetnek úgy is, hogy ennél nagyobb tőszámmal telepítik az erdőt.

- Ebből kiindulva, ha Csongrád megyében több mint 300 hektáron jellemzően akácost és közel 50 hektár tölgyest telepítenek, akkor 1,6-1,8 millió elültetett csemetével gazdagodik a megye - írta kérdésünkre válaszolva az Agrárminisztérium sajtóirodája.

 

Lakossági aktivitás

Bárki részt vehet Magyarország eddigi legnagyobb erdő- és faültetési programjában, de a várhatóan tavasszal kezdődő közösségi akcióra az önkormányzatokat, az egyházi és civil szervezeteket is várják. A szaktárca szerint erdőkkel lehetne felváltani az elöregedett, ötven-hatvan éves, gazdaságtalanul működő gyümölcsösöket is, ha a támogatások ebben érdekeltté tennék a tulajdonosokat. A parkok és út menti sávok fásítását támogató pályázatokra pedig a szaktárca tervei szerint az önkormányzatok jelentkezhetnének.

 

Forrás: délmagyar.hu

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.