FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-10-24

Többletforrásból fásítanak a somogyi gazdálkodók

Nőtt az erdőtelepítésre adható támogatás összege: Somogy megyében az erdősítési pályázatra eddig összesen 56 kérelem érkezett, 53 esetben már megszületett a támogatói döntés.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

- Több mint 106 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre az erdőgazdálkodás fejlesztésére, ebből erdősítésre közel 40 milliárd forint jut a vidékfejlesztési programban, amire települési önkormányzatok is pályázhatnak - közölte kérdésünkre az Agárminisztérium sajtóirodája. - Összesen 12 pályázati felhívás érinti közvetlenül az erdészeti ágazatot, ezek közül jelenleg négy nyitott. A program átalakításával az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, 80-130 százalékkal több forrást vehetnek igénybe.

 

Az erdőtelepítések jövedelempótló támogatásának összege az eddigi - hektáronként 172 euróról - 432 euróra emelkedett. S annak időtartama minden fafajnál egységesen 12 évre nőtt. A szaktárca kitért rá: a piaci viszonyokhoz igazodva minden állomány esetében bővülnek az erdő létesítésének és ápolásának egységárai is. A telepítési költségek támogatását átlag közel 20 százalékkal megemelte a minisztérium, s ezen túl például a tölgyes vagy bükkös támogatása összesen hektáronként az eddigi 2,6 millió forintról közel ötmillió forintra nő. Hektáronként 2800 euróval támogatják a ritka elegyfafajok ültetését az új erdőterületekre.

- Az agártárca célja az erdőtelepítések ösztönzésén túl a meglévő erdőterületek megőrzése - tájékoztatták lapunkat. - Ennek érdekében a Vidékfejlesztési Program idei módosítása mellett 2021. december 31-ig meghosszabbítottuk az erdők szerkezetének átalakítására szóló pályázati lehetőséget, s további hárommilliárd forinttal emeljük a keretet.

A minisztérium azt is közölte: megyénkben az erdősítési pályázatra eddig 56 kérelem érkezett, 53 esetben megszületett a támogatói döntés 801 millió forintról.

 

Fásítási mintaprogram indul

A kormány az ország egészére kiterjedő, nagy léptékű fásítási programot indít. Az Agárminisztérium érdeklődésünkre közölte: az erdőtelepítések támogatási rendszerének módosításával párhuzamosan olyan jogi környezetet alakítanak ki, amely az önkormányzatokat, a magánszemélyeket egyaránt arra ösztönzi, hogy az állami szereplőkkel együttműködve növeljék az ország fával borított területeinek nagyságát. Az országos fásítási mintaprogram az állami erdőgazdaságok, az önkormányzatok bevonásával együtt fog működni, és érinti a barna mezős fejlesztési, illetve a honvédségi használatra feleslegessé nyilvánított területeket is.

 

A mostani támogatásoknak köszönhetően mintegy 900 hektárral bővülhet az erdős területek nagysága. Mocz András, a Magánerdő-tulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke azt mondta, a szaktárca sokkal jobb feltéteket nyújt az erdőtelepítésre a következő két évben, mint eddig. Somogyban a telepítéskor elsőbbséget élvez a tölgy, az akác, illetve a nemesnyár.

 

Forrás: sonline

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.