FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-10-31

BIESSE INSIDE, út a jövőbe

Október 3-5 között BIESSE INSIDE néven különleges hangulatú rendezvényre várták az érdeklődőket Pesaroba, a Biesse SpA cégcsoport központjába.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A BIESSE főhadiszállásán tartott program nehezen leírható a hazai rendezvényeken szocializálódott szakmatársaknak. Nyilván erős felütés, hogy a világ egyik legnagyobb faipari gépgyártója a vendéglátó, de ettől eltekintve is inkább nevezném dimenziókapunak mint 'házivásárnak'.

 

Az ősz derekán minden évben vendégül látják a világ minden részéről érkező érdeklődőket.

Idén plusz apropót szolgáltatott, hogy az alapítás fél évszázados évfordulójához érkezett az olasz vállalat.

50 évvel ezelőtt Giancarlo Selci egy olyan cég alapjait rakta le, az első faiparnak szánt fúrógép megalkotásával, amely ma minimum trendformálónak számít, és az innovatív megoldások terén egyik piacvezető, és nem csak a faipari szegmensben.

 

A rendezvény több célt is szolgált, lehetőséget biztosít az üzleti partnereik számára különleges helyszínen, különleges körülmények között tudják megmutatni a legújabb technológiákat, adott esetben a konkrétan gépet, amit után a partner érdeklődik, hisz a Biesse által gyártott szinte minden berendezése megtalálható itt. 40 különböző gyártócella, táblafelosztók, élfóliázók, CNC fúróberendezések, CNC megmunkáló központok, sok közülük robottal összekötve. Minden termékcsaládból a kisebb üzemeknek szánt berendezéstől a sorban állítható nagy teljesítményű gépekig.

 

Ez kiváló alkalom az üzleti partnereknek, hogy szakmai kérdésekben konzultáljanak a cég szakembereivel.

Az információk ily módon, elsőkézből való megszerzése valóban jó lehetőség, hiszen sok esetben maguk a technológia fejlesztői vagy a termék menedzserek válaszolnak a felmerülő problémákra.

A gyártás megtekintése, a szakmai 'tárlatvezetés' igazi csemege.

Az acél hegesztett vázaktól, a főbb elemek összeépítésén át a gépek teszteléséig követhetjük végig a gyártási folyamatot, ami a mai autógyártás metodikája szerint történik, hiszen minden egyes gép egyedi megrendelésre készül, az ügyfél elvárásai szerint összeállított opciókkal. A Biesse kb. 10 évvel ezelőtt vezette be a Toyota Kaizen gyártási rendszerét.

 

Patika tisztaságú gyártócsarnokok, percre pontos gyártás ütemezés, precíziós műszerek és akkurátus kézi munka.

Őszinte és bátor dolog a leendő vevőket beengedni a gyárba. Az egyedi gyártás összetevőit testközelből szemlélve a végeredmény sokkal hitelesebbé válik.

A gyár 190.000 négyzetméteréből 5000 négyzetmétert szenteltek egy olyan bemutató terem kialakítására, ami egész évben egyetlen célt szolgál: megmutatni a BIESSE gépeit.

Tehát nem csak a rendezvény pár napjára nyitják meg a nagyközönség előtt, hanem egész évben az ügyfelek rendelkezésére áll. A gépek, gépsorok technológiai csoportosításban, vagy éppen életszerű gyártási konfigurációban vannak telepítve és beüzemelve.

Gyakorlatilag egy gigantikus gyártócsarnokot kell elképzelni, ahol gépek mellett szakértők adnak választ a felmerülő kérdésekre.

A technológiák prezentálása mellett külön teret biztosítanak a szoftverek, szerszámok bemutatására. Itt szintén lehetőség volt a gyakorlati problémák, kérdések átbeszélésére, egy-egy téma alapos körül járására.

Mindezeken felül két előadóteremben párhuzamosan folytak előadások, piaci trendeket, technológiai fejlesztéseket bemutató prezentációk.

 

Nehéz összefoglalni a tapasztaltakat, hiszen máshol van a fókusz a különböző szakterületeken. Eltérő szempontok vannak a felület előkészítési, csiszolási technológiák fejlesztése esetén, mint például az élzárás fejlesztés terén. Ugyanakkor mégis csak kirajzolódik egy határozott irány, amit a BIESSE képvisel.

Ez pedig az automatizált és digitalizált gyártás nagy és kisvállalatok számára is. Vagy ahogy ők nevezték AutomAction és SmartAction.

A Biesse nem bontja kis és nagy vállalatra az automatizálást, kínál minden területre egy okos "smart" megoldást a kívánt kapacitásoknak megfelelően.

Egyszerre kell sokoldalúnak lenni és ugyanakkor speciálisnak. Látszólag ellentétes irányú vektorok ezek, de mégsem azok. Egy megmunkálási típusra koncentrálnak azon belül viszont szélesre nyitják a lehetőségeket.

A gépek pedig ma már a Bieese-nél úgy készülnek, hogy akár távolról is megállapítható az esetleges hibás működés, és vizsgálható a kapacitások megfelelő kihasználtsága, hiszen egy vásárló a berendezésének biztonságos működésére és a befektetésének mielőbbi megtérülésére vágyik.

A látottak alapján azt gondolom az Industry 4.0 hangzatos szólamot a BIESSE elkezdte szét szedni, újra értelmezni és életszerű megoldásokkal feltölteni.

A robot technológia markáns jelenléte és munkája egyszerre volt meggyőző és lenyűgöző. Nemcsak a munkába állított robotok nagy száma, hanem az előadások témaválasztása is mutatta, hogy mennyire kiemelt terület ez a BIESSE fejlesztési koncepciójában.

A német KUKA robot mellett a japán FANUC cégcsoporttal szoros együttműködésben fejlesztenek ezen a téren.

 

Az eseményt a profi szervezés és a méltán híres olasz vendéglátás mellett a rendkívül magas műszaki tartalom tette igazán értékessé.

 

FORMANCE OPEN HOUSE

November 28-29-én A Formance Kft biatorbágyi Tech-Center, bemutató termében az Open House rendezvényen találkozhatunk újra a BIESSE és más fontos gyártók legújabb fejlesztéseivel.

A programról hamarosan részletesen is tájékoztatjuk olvasóinkat.

FORMANCE - Biatorbágy, Tormásrét út 4. Tel.: 23/530-530.

 

(x) FORMANCE Kft.

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.