FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-04

FAMASZ tanulmányút Belgiumban

A Benelux államokban a legmagasabb a faablakok részaránya a nyílászáró piacon. Érthető, hogy ide vezetett a FAMASZ első szakmai tanulmányútja idén ősz elején. Az út legnagyobb tanulsága a professzionális értékesítés és termék bemutatás volt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Alig több mint egy éve alakult a Faablakgyártók Magyarországi Szövetsége. Az összefogás, mint azt a neve is elárulja a hazai fa és fa-alu ablakok gyártóit, valamint a szakmakört kiszolgáló beszállítókat és kereskedőket tömöríti. Az elmúlt időszakban számos platformon találkozhattunk velük, sok esetben új megvilágításba helyezve egy szakmai szövetség munkáját, szerepét. Nemcsak a szakmai információk célba juttatását, a tagok gyors és hiteles informálását tekintik feladatuknak. A fa ablak népszerűsítése mellett általában a fa, mint alapanyag melletti lobbi tevékenységük is erőteljes és hatékony.

A 2019-es Construma szakkiállításon önálló standdal debütáltak, amit a Hello Wood csapatával együtt terveztek. Emellett kreditpontos szakmai konferenciára várták az építészeket. Ezt követően kiemelt támogatóként aktívan részt vettek az első hazai rendezésű Solar Dechatlon Nemzetközi Építész Versenyen. Ősszel (november 28-án) a Győri Széchenyi István Egyetem építész tanszékével közösen Építész Szakmai Napot tartanak Győrben. Tehát, igencsak aktív csapat...

Szakmai programjaik kialakítása során nemcsak a szakmai szempontok, hanem a közösségépítés is fontos szempont. Jól mutatja ezt az ősz elején tartott belgiumi szakmai kirándulás.

Az európai fa és fa-alu nyílászáró piacból is kiemelkednek a Benelux államok által mutatott eredmények. Minőségi gyártók és eladott ablakok terén egyaránt itt a legmagasabb a faablakok aránya a nyílászáró piacon. Nem véletlen tehát, hogy őket választották a szervezők. Na persze a jó söröknek, a finom csokiknak, és a szövetség menedzsmentjében vezető szerepkört betöltő néhány tag lelkes munkájának is köszönhető a kiválóan sikerült tanulmányút, mert nemcsak gyárlátogatások, hanem kerékpár túrák, baráti beszélgetések, sörözések és egy kis tengerpart is belefért a 4 napos programba.

 

 

A szakmai út során két ablakgyártó cégnél tett látogatást a FAMASZ csapata. Mielőtt belemerülnénk a 'szakmázásba' szeretném elmondani, hogy már önmagában az nagyszerű dolog, hogy ezek a cégek beengedték a gyárkapukon belülre a magyar (konkurens) gyártókat.

 

 

Alapanyagok tekintetében, míg idehaza szinte mindenki rétegragasztott frízekből dolgozik, jellemzően luc vagy borovi fafajokat használva, addig Belgiumban előszeretettel használják az egzóta fafajokat, sokszor rétegragasztás nélküli tömör kivitelben. Nálunk a prémium gyártók esetében szinte kivétel nélkül bútoripari minőségű finisheléssel és felületkezeléssel találkozunk. Itt mintha a minőségi gyártásnak ez nem lenne feltétlen velejárója. A felületek szépek, pontosak, de alig lépnek el a gyalult minőségtől. A gyártó üzemek gépesítettsége, technológiai színvonala hasonló a hazai gyártókéhoz. Ugyanakkor viszonylag kis létszámmal, de flexibilisen használható jól képzett munkaerővel, rendkívül hatékonyan dolgoznak. A beruházási ciklusidő nagyjából 10 év! Magyarán 10 évenként kalkulálnak egy-egy nagyobb fejlesztéssel.

 

 

Míg idehaza, vagy mondjuk úgy, hogy a hazai klímasávban, ami ugye itt közép Európában elég szélsőséges tud lenni, szóval itthon már szinte elavult a 68mm-es vastagságú ablak, Belgiumban, szinte ez az általános. Nyilván a 0 és -5°C közötti telek és a maximum 28-30°C fokos nyarak nem igénylik a nagyobb keresztmetszeteket. A kétrétegű üveg a legtöbb esetben megfelel az elvárásoknak. Ennek ellenére itt is elérhető 78-80-as ablakszerkezet. Ennél erősebb keresztmetszetekkel viszont nem találkoztunk.

Igazi érdekességnek számított a hagyományos profilok és megoldások, valamint az extra kivitelű profilok markáns jelenléte a piacon. Például a belül szintbe záródó tok és szárny, vagy a műemlék jellegű fa vízvetős profil.

 

 

A szakmai út legnagyobb tanulsága azonban a professzionális értékesítés és termék bemutatás volt. Gyakorlatilag egy szinten van a technológiai hátterünk és alapanyag kínálatunk a Belga piacéval. Ugyanakkor az eladást segítő felületeik, a bemutató termek, a termék prémium tálalása terén van mit tanulnunk tőlük. Ezen a téren a szövetségnek is komoly feladatai lesznek.

Csonka Imre Iván

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.