FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-04

InnoWood projekt értékelés

2019. október 31-én véget ér a magyar fa- és bútoripar egyik legkülönlegesebb közösségépítő innovációs projektje az INTERREG AT-HU 059, az Innowood osztrák-magyar projekt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A projekt 2017 közepi indulása óta hallgatók százait vonta be egy egyedi innovációs folyamatba, melyben a fiatalok mellett, több tucat vállalkozó, egyetemi oktató is meghatározó szerephez jutott. A végeredmény, díjazott faépítészeti innovációk, előremutató bútorprototípusok, nemzetközi ismertség, új együttműködések, karrierpályák, üzletek.

 

Az Innowood 2017-es indulásakor a hagyományos innovációs eszköztárból merítve, egy megalapozó kutatással térképezte fel a lehetőségeket, adottságokat. Már maga a lakossági primer kutatás is hiánypótló volt, mivel a legutolsó, hasonló nagyságú felmérés közel tíz évvel ezelőtt zajlott le a magyar oldalon. A nemzetközi együttműködés révén pedig, a világpiaci trendekről is átfogó képet kaphattak az érintettek.

Az előkészítő munkálatokat tovább színesítették az érdekesebbnél, érdekesebb tanulmányutak mindkét ország meghatározó cégeihez, melyek megkoronázását a 2018-as Salone del Mobili kiállítás jelentette. Ezek során kellő inspirációt és ismeretet nyerhettek a résztvevők, hogy a 2018. májusában megrendezésre került bútoripari innovációs táborban egyedi és előremutató ötletek születhessenek.

 

Az öt napos Innovációs tábor igazán különleges légkörben valósult meg. Sopronban az egyetem Simonyi Károly Karán, a Ligneum központban dolgoztak napokon át a diákok, akiket a bútoripar különböző szegmenseiből érkező mentorok segítettek folyamatosan. A tervezési, alkotási folyamatot támogató szakmai előadások is színesítették a programot. Míg a tanulmányutakon és a műhelymunkákon barátságok, üzleti kapcsolatok szövődtek, addig ezek első kézzel fogható eredményei e tábor keretében mutatkoztak meg igazán. A szakmaiság mellett, az ötletek prezentálásához is új ismeretekkel gazdagodhattak a hallgatók. Kipróbálhatták magukat olyan szituációkban, amikor valódi vállalkozók előtt kellett, rövid idő alatt, eredményesen bemutatni elképzelésüket, és egyúttal megnyerni őket a további munkához. A tábor végére kialakult mezőnyből végül, egy szakértői zsűri választotta ki azt a hat művet, melyekből prototípus jöhetett létre.

Ugyanakkor jól mutatja, hogy milyen közösségkovácsoló szerepet is játszott e tábor a projekt életében, hogy a zsűri által nem kiemelt diákok és mentoraik tovább dolgoztak elképzeléseiken saját szabadidejüket áldozva rá. Ennek eredménye lett az, hogy az eredetileg vállalt hat bútorprototípus kimenet helyett, tizeneggyel zár a projekt, és ezek között több olyan is akad, amelyik piacéretté vált, és belistázásra kerül több cég kínálatába is. A hallgatók közül a rátermettek pedig hazai-, nemzetközi ismertségre tehettek szert, vagy éppen e projekt révén találták meg életük első állását.

 

A projektpartnerek az első tábor tapasztalatait áttekintve, tovább finomították az "innovációs tábor modellt", mely így a soron következő 2018. szeptemberi faépítészetet érintő innovációs munkához még gördülékenyebb és hatékonyabb alapot, keretet szolgáltatott. A faépítészeti táborban végül az eredetileg tervezett három helyett, négy ötletet tartott érdemesnek a zsűri arra, hogy részletesebb kidolgozásra kerüljön.

A 2019-es évben az Innowoodon keresztül, ezek az újdonságok több nemzetközi- és hazai kiállításra is eljutottak, ahol kivétel nélkül pozitív visszajelzéseket kaptak, és nagyfokú érdeklődés övezte a projekt standját. A prototípusok bemutatásán kívül, a projekt további értékes információk gyűjtésére is felhasználta a több tízezres látogatottságú rendezvényeket. A bútorokról nyert fogyasztói- és szakmai visszajelzések az ötletek piacosításához, és későbbi értékesítésének gördülékenyebbé tételéhez jelentenek nagy segítséget a termékeket gyártó, illetve bútoripari innovációban érdekelt vállalkozások számára.

 

Ezzel vált kerek egésszé az az innovációs folyamat, ami bő két esztendővel ezelőtt vette kezdetét, és a vállalásokat és elképzeléseket messze túlteljesítve ez év októberében, valamennyi érintettet megelégedésére szolgálva zárulhat le.

 

A projektpartnerek: Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter (vezető partner), a Holzcluster Steiermark, az FH Burgenland, az Institut für Innovations- und Trendforschung voltak.

Forrás: PANFA

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.