FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-18

Egyre zöldebbé válnak Balassagyarmat közterületei

Balassagyarmaton folytatódott az Agrárminisztérium Országfásítási Programja. November 13-án, szerdán Zambó Péter, a tárca földügyekért felelős államtitkára, Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője, Csach Gábor polgármester és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója magyar tölgyet és gömbjuharokat ültetett el jelképesen a Palóc Ligetben és a Huszár Háznál.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A mostani ültetési szezonban a 22 állami erdőgazdaság közül 20 társaság területén több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez mintegy 2 millió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel - hangsúlyozta Zambó Péter. Kijelentette, hogy három-öt év alatt mintegy 25 ezer hektár erdő telepítését tervezik az országban, ez nagyságrendileg 100 millió csemete elültetését jelenti.

Az államtitkár beszédében kitért arra is, hogy a gazdák és az önkormányzatok erdősítési kedvének növelése érdekében az elmúlt hónapokban a kormány 80-130 százalékkal emelte meg az erdőtelepítési pályázatok forrását. De iskolák, óvodák, önkormányzatok és civil szervezetek is becsatlakozhatnak majd az országfásítási programba. Erre a célra a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat hivatal forrásainak felhasználásával, az Országos Erdészeti Egyesület szakmai partnerségével 500 millió forintos pályázatot írnak ki.

 

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere elmondta, hogy Balassagyarmaton a napokban indul el az idei faültetési program, amelyben 465 fát ültetnek majd el a város közterületein. Elhangzott, hogy a jövőbeli fásítási programokban még aktívabban részt kívánnak venni, hiszen ezzel a lépéssel is óvják a környezetüket és ráirányítják a lakosság figyelmét a környezettudatosság fontosságára.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a lehetőségeikhez mérten az erdőterületek bővítésében is részt vesznek. Éppen most zártak le egy olyan tízéves időszakot, amely alatt 60 hektárnyi új erdőt telepítettek. Hozzátette, hogy az Ipoly Erdő Zrt. az Országfásítási Programban három helyszínen kezdte meg az erdőtelepítéshez szükséges talajelőkészítő munkát. Az erdőtelepítési tervek alapján a területeken mindenhol őshonos, a térségre jellemző erdőtársulásokat hoznak létre. A közel 16 hektáron zajló telepítésekhez összesen 6500 kilogramm, a környékbeli erdőkből származó makkot vetnek el.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy Magyarországon nemcsak az erdők területi kiterjedése gyarapszik, hanem az erdőkben található faállomány is folyamatosan nő. Ez az egyre növekvő fatömeg pedig egyre több szén-dioxidot tud megkötni. Kiemelte, hogy a hazai erdőgazdálkodás e téren élen jár Európában.

Forrás: AM Sajtóiroda

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.