FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-11-28

Facsemetéket ültettek Mezőkövesden is

Az Országfásítási Program népszerűsítésének utolsó, mezőkövesdi állomásán két-két platánt és hársot ültettek a Kavicsosnál. Dr. Fekete Zoltán polgármester, Tállai András országgyűlési képviselő, államtitkár, Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési államtitkára és Papp Gyula, az Északerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese ültették el a csemetéket..

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Dr. Fekete Zoltán polgármester szerint a klímaváltozás elleni küzdelemről sok szó esik, de kevés dolog történik. A városban az elmúlt években 232 fát ültetett az önkormányzat, a következő öt évben pedig ezret tervez, ezért is örül az Agrárminisztérium kezdeményezésének. Most jelképesen négy fát, két platánt és két hársot kaptak, amelyet az egykor mocsaras kavicsosnál ültettek el, amelynek környéke 15 év alatt a város ékköve lett. Kifejtette, jövőre a tervezett famennyiség ötödét ültetik el, a területet a VG Zrt. készíti elő. Megköszönte, hogy gondoltak a városra a programban, s azt kérte a helyieket, óvják, gondozzák a fákat.

 

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, a Földet kölcsönkaptuk kötelességünk ápolni, tisztán és sértetlenül továbbadni. A faültetések a klímaváltozás fékezésére hívja föl a figyelmet, cselekvés nélkül nincs előrejutás. Tenni kell az országért, Európáért, a bolygóért. Mint mondta, tiszta levegő, tiszta víz és termőföld kell az egészséges élethez. Növelni kell az erdőterületet, gondozni kell a fákat. Ezen kívül közterületeken is szükség van a fákra. Szerinte a fák a jövőbe vetett hitet, a cselekvés idejét jelképezik.

Kis Miklós, az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, ez a program utolsó rendezvénye, sok helyszínen hívták föl a figyelmet az erdőkre és a klímaváltozásra. Kifejtette, a kormánynak is fontos a gyerekek jövője, a klímaváltozás elleni küzdelem. 550 hektár erdőt ültetnek, kétmillió csemetével. A magán erdőgazdaságok telepítései is fontosak, ezeket próbálják támogatni, hatezer hektárt már telepítettek, bíznak abban, hogy a vidékfejlesztési program révén húszezerre nőhet a terület nagysága. Ezen kívül más ösztönzőkkel is segítik az erdőtulajdonosokat. Hangsúlyozta, a magyar erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, ez a magyar kibocsátás 7-8 százaléka. Ezen kívül a fák használata ötmillió tonna szén-dioxid termelést vált ki.

Az erdőgazdálkodók tíz pályázaton százmilliárd forint támogatást kaphatnak. Az önkormányzatok önerőből fásítanak, de számukra, illetve civil szervezetek részére is lesz pályázat.

Az államtitkár szerint a faültetés nem hír, a fakivágás viszont igen. Kérte, gondozzák a jelképesen elültetett fákat.

Forrás: Mezőkövesd Képekben


Kapcsolódó cikk a FATÁJban:
15 hektár új erdőt telepít az Északerdő Zrt. (2019-11-14)

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.