FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari gépek -> Stonewood Kft
Weitzer Parkett Kft
FORMANCE Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-12-13

Majdnem kész az őstermelői reform

Az elmúlt egy esztendőben sokat finomodott a NAK őstermelői tevékenységet és az ezt érintő adózást átalakító javaslata. Egyedül még a családi mezőgazdasági vállalkozási formán kell csiszolni. Viszont ha 2020 elején nem foglalják mindezt törvénybe, akkor újabb egy évet csúszhat a bevezetése.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A közel egy évvel ezelőtti siófoki Agrárszektor konferencián, az ott megjelent széles szakmai közönség előtt is ismertette Cseszlai István, a NAK stratégiai igazgatója a kamara őstermelői rendszert és az ehhez kapcsolódó adózást megreformáló elképzeléseit, javaslatait; ennek része lenne egy új társasági forma, a családi mezőgazdasági vállalkozás (csmv) bevezetése.

 

Eltelt egy esztendő, a téma újfent napirenden volt az idei siófoki tanácskozáson, Cseszlai István pedig tájékoztatást adott az ügy fejleményeiről. Mint mondta, az eltelt majd' 12 hónap alatt a kamara megyei fórumok során mutatta be a tervezetet a gazdáknak és gyűjtötte be a véleményeket, ezekből pedig két tanulságot szűrtek le: (1) túl ambiciózusnak bizonyult az az elképzelés, hogy az őstermelői tevékenység és a csmv kettőse lefedheti a teljes ágazatot, ezért szükség lehet egy átmeneti működési formára is; (2) sokan nincsenek felkészülve arra, hogy egyik napról a másikra jogi személyiségű társaságként működjenek tovább. Hozzátette, a változtatás iránt van igény, ugyanis e fórumokon a vélemények mellett gyakorta feltették a sürgető "Mikor lesz már kész?" kérdést.

 

A tapasztalatok birtokában pedig a NAK némileg módosította a javaslatot. Eszerint a természetes személyek tisztán őstermelői tevékenységként, vagy őstermelői gazdaságként (ez egyféle hibridje lenne a mostani családi gazdaságnak és a közös őstermelői igazolvánnyal működő közösségnek) végezhetnék a mezőgazdasági munkát, aki pedig jogi személyként kívánja folytatni, az a speciális kft-nek tekinthető csmv-ben dolgozhat.

 

Mindennek az adózási oldalát folyamatosan egyeztette a kamara és az agrártárca a Pénzügyminisztériummal. A javaslat elfogadása esetén az őstermelőket 10 millió forintos éves árbevétel alatt nem terhelné a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adó, e határ átlépése esetén is csak az átlépett összeg után kellene szja-t és szocho-t fizetni. Az őstermelői gazdaság ennek háromszorosáig lehetne adómentes. A NAK elképzelése szerint a csmv évi 50 millió forintos szintig kaphatna adókedvezményt adóalapot csökkentő tételeken keresztül. Azt már Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium képviselője tette hozzá, hogy a csmv utáni adózás csak azt követően lehet részletesen szabályozni, ha a csmv-t végleges formába "öntik", mindenesetre a PM nyitottan és rugalmasan áll hozzá.

 

Cseszlai István az elhangzottak után felvetette, hogy a NAK esetleg tovább, még több hónapon át tökéletesítené a javaslatot addig, amíg ki nem alakul annak egy konszenzusos állapota, ám Juhász Anikó, az agrártárca helyettes államtitkára megjegyezte, ha a 2020 tavaszi törvényalkotási sorozatba az AM ezt nem tudja beilleszteni, akkor közel egy évet csúszhat a megreformált őstermelői rendszer bevezetése.

 

Forrás: NAK

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.