FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-12-17

A fővárosban ültettek fákat a gyerekek nevében

A hazai erdőket gyarapítja az a több mint 1000 fa, amelynek elültetését kedden kezdte meg az OEE. A fákat az idei IV. Erdővarázs Családi Napon meghirdetett, Tenyérvarázs nevű játékban résztvevő gyerekek nevében ültetik el Budapesten.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az Országos Erdészeti Egyesület szeptemberi családi rendezvényének középpontjában az erdők értékeinek és az erdész szakma szépségeinek bemutatása mellett a fával borított területek növelése, a fásítás és a fenntartható erdőgazdálkodás állt. Ezt a célt szolgálta az elsősorban gyerekeknek szóló Tenyérvarázs elnevezésű játék. A bekapcsolódók nevében - akiknek legalább három sátornál részt kellett venniük az ott zajló foglalkozásokon, majd elhelyezhették tenyérlenyomatukat egy erre a célra felállított felületen - az Országos Erdészeti Egyesület elültet egy-egy fát, ezzel is gazdagítva hazánk erdeit. A játék során összesen 1014 tenyérlenyomat gyűlt össze, így több mint ezer fát ültetnek a gyerekek aktivitásának köszönhetően.

Az első 50 fa elültetésére kedden került sor Budapesten, a II. kerületi Szépvölgyben, a látó-hegyi Árpád-kilátótól északra eső területen. "Őshonos fafajokat, molyhos tölgyet és házi berkenyét ültetünk, mind az 1014 fa ide kerül majd" - mondta Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. Az ültetés helyszíne egy úgynevezett elegyes feketefenyves, amelynek egyes telepített részei száz évnél is régebbiek. A területen a Pilisi Parkerdő Zrt. több mint húsz éve kezdte meg a tölgyfélék és a ritka elegyfajok, például a berkenyék segítését, egy az 1990-es évek közepén történt nagyobb fenyőpusztulást követően. "A spontán megjelenő kőrisekkel és juharokkal együtt egy sok fafajból álló, többkorú erdő létrehozásához szeretnénk hozzájárulni, ami remélhetőleg jobban meg tud küzdeni a klímaváltozás kihívásaival" - mondta Elmer Tamás. Hozzátette, mind a molyhos tölgy, mind a házi berkenye őshonos, mindkettő volt már az év fája.

A IV. Erdővarázs Családi Napon közel 10 ezer érdeklődő vett részt a programokon. A rendezvény megnyitóján Zambó Péter, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az állami erdőgazdaságok a meglévő erdők fenntartásának munkájából is jelentős részt vállalnak, hiszen a gondjaikra bízott közel 1 millió hektár erdő kezelése során az elmúlt 10 évben több mint 450 millió facsemetét ültettek el és 9500 tonna makkot vetettek, miközben folyamatosan növelik az úgynevezett örökerdők területét. Ősszel pedig az állami erdőgazdaságok fásítási mintaprogramot kezdtek, 550 hektár új erdőt ültetnek az országban.

Forrás: OEE

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.